Ran

Japan/ Frankrike, 1985
Regi: Akira Kurosawa
Med: Tatsuya Nakadai, Akira Terao, Jinpachi Nezu, Daisuke Ryu, Mieko Harada
Språk: Japansk med engelske undertekster.
Lengde: 2 t. 42 min.
Aldersgrense: 16 år
Format: Blu-ray
Obs! MPLC. Egne satser gjelder!

Merk at det for MPLC-filmer ikke er mulig å ta inngangspenger. Kontingent er OK. Filmklubber har lov å annonsere med tittel så lenge det fremgår tydelig at visningen inngår i et filmklubbprogram. Les mer her.

Mesterregissør Akira Kurosawas Ran er en av filmhistoriens store bragder. En innflytelsesrik, episk og visuelt grensesprengende film. Filmen er løst basert på Shakespeares Kong Lear, og forteller oss om Hidetora Ichimonji, en aldrende krigsherre i Japan på 1600-tallet, som fordeler makten mellom sine tre sønner. Sønnenes lojalitet til faren viser seg å være kortvarig og makt korrumperer raskt.

Ideen til Ran oppstod først på 70-tallet, men Kurosawa hadde ikke nok støtte til å produsere filmen før tidlig på 80-tallet. I mellomtiden lagde han filmene Derzu Uzala og Kagemusha. Med støtte fra den franske produsenten Serge Silberman ble Ran en fransk/japansk produksjon og da filmen kom ut i 1985 var det den dyreste filmen i Japans historie. Ran hadde premiere ved Tokyo Internasjonale Film Festival 31. mai 1985 og ble overveldende godt mottatt av en internasjonal presse. Filmen er belønnet med mange gjeve priser, blant annet en Oscar for beste kostymedesign.

Omtale: Bjørnar Gärtner (Tromsø filmklubb)