Stepping Razor: Red X – The Peter Tosh Story

Foto: Edgar Egger
Med Peter Tosh, Lloyd «Rocky» Allen, Edward «Bigs» Allen, Andrea Davis
103 min. 35mm., utekstet

«It is dangerous to have the truth in your possession. You can be found guilty and sentenced to death.»

Stepping Razor – Red X er en dokumentar om reggaestorheten Peter Tosh. Tosh, The Stepping Razor, var sammen med Bunny Wailer og Bob Marley en av de tre originalmedlemmene i The Wailers – en gruppe som senere ble Marleys alene. Peter Tosh var den mest frimodige av de tre, både under og etter deres tid i bandet. Han var den sinte opprøreren, stadig mer lærd om de svartes historie. Han representerte rude boy-imagen best av de tre. En «rude boy» er en (små)kriminell ghettoungdom, men samtidig er «rude boy» også betegnelsen på musikkstilen som gjorde The Wailers til Jamaicas største stjerner. Han ble arrestert under en anti-apartheid demonstrasjon, tauet inn flere ganger for cannabis-besittelse – som han selvfølgelig åpenhjertig forsvarte. Hans liv endte, som litt for mange andre reggaehelters, med en kule.

Tidlig i filmen tar Nicholas Campbell for seg de mystiske omstendighetene rundt drapet, hvorvidt det var et attentat eller et husinnbrudd med uheldige følger har aldri blitt avklart. Filmen er sammensatt av intervjuer, konsertklipp, arkivmateriale og utdrag fra Tosh sine Red X-bånd – lydbånd med tale han skulle bruke til selvbiografien sin. Stepping Razor – Red X følger Tosh kronologisk fra landsens kirkegjenger til reggaestjerne, særlig interessante er sekvensene fra The Wailers´ tidlige suksess anno 1963.

Campbells film er en røff og kaotisk film, en stil matchende hovedpersonen – en røff og militant agitator.

«Anything you can do, I can do better
I´m the toughest, I´m the toughest
I can do what you can do
You never try to do what I do.»

[es]

(omtale fra Cinemateket i Trondheim)