The 5th Element (Det femte element)

The 5th Element (Det femte element)

Nasjonalitet: Frankrike
Regi: Luc Besson, 1997
Med: Bruce Willis, Milla Jovovich, Gary Oldman
Lengde: 2 timer og 6 min.
Bluray med norsk tekst (Filmbank)

Super Green

Jorden trues av ren ondskap i form av en flammende ball med ild på størrelse med månen på vei mot jorda. Logisk nok trenger man elementene ild, luft, jord, vann og kvinne for å beskytte seg mot total utslettelse.

På vei blir romskipet til det femte elementet skutt ned av leiesoldater. Likevel, ved hjelp av DNA-rester blir den perfekte skapningen Leeloo (Milla Jovovich) gjenskapt. Hun rømmer og støter raskt på eks-spesialsoldat og nå flygende taxisjåfør Corben Dallas (Bruce Willis). Sammen starter de jakten på resten av elementene i en kamp mot klokka.

Man kan si hva man vil om plottet i Det femte element. Men: Et mer fargerikt, energisk overskuddsprosjekt av en film skal man lete lenge etter!

Kostymedesignen i filmen står Jean-Paul Gaultier for, og den har tydeligvis ingen kreative grenser. Alt fra hvordan politi og militære er kledd kledelig futuristisk til onde Jean-Babtiste Emanuel Zorg sin absurde hårsveis (ett stykke gjennomsiktig plast og sort emo-sveis) er med på å gjøre filmen til en visuell fryd.

Karakterene er på grensen til vandrende parodier. Likevel passer de i det universet som er blitt skapt. Spesielt Chris Tucker og Gary Oldman gjør fabelaktige figurer som henholdsvis den ekstreme radiokjendisen Ruby Rhod og den nevnte Zorg.

Luc Besson hadde før Det femte element hatt suksess med både Nikita (1990) og Leon (1994) og er i de senere år kjent for å produsere og skrive Taken-filmene og nylig regissere Lucy (2014). Det er synd at Besson ikke har prøvd seg på en fargerik science-fiction film igjen, men dere har iallefall muligheten til å oppleve filmen på kino enten det er som gjensyn eller for første gang!

Omtale hentet fra Bergen filmklubb