Monty Python’s The Life of Brian

Aldersgrense: 11 år
Format: Blu-ray
Priskategori: Swedish Film

Monty Python’s Life of Brian er nok den mest kjente Monty Python-filmen, da den ble forbudt i mange land, deriblant Norge. Filmen handler om Brian som blir forvekslet med en annen kjent skikkelse som også ble født i år 0. Filmen ble av mange anklaget for å være blasfemisk og møtte heftig sensur, men som Monty Python selv argumenterte for, var ikke intensjonen å krenke noen, men heller å fremme kritisk tenkning.

Humorgruppen Monty Python har hatt stor innflytelse langt utover den britiske humorscenen. Gruppen som bestod av Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones og Michael Palin ble kjent gjennom teatergrupper ved ulike universiteter og hadde alle et ønske om å skape noe nytt. Disse seks utfordret både hvilken type humor som ble vist på fjernsyn og hva humor bestod av. De var så nyskapende at de til og med fikk sitt eget ord i ordboken: ordet «pythonesk» beskriver en ”type humor som er absurd og uforutsigbar”. De tok de kjente rammene som tidligere humorprogram hadde brukt, snudde om på rammene og introduserte nytt innhold og ny form.

Omtale: Trondheim filmklubb