fbpx
Udyret skal dø (16mm)

Udyret skal dø (16mm)

Frankrike / Italia 1969
Original tittel: Que la bête meure
Regi: Claude Chabrol
s/hv, 112 min, norske undertekster

16mm
Udyret skal dø er nok et psykologisk drama fra Chabrol, mannen bak Champagnemordene (1967). Tydelig inspirert av mesterregissøren Alfred Hitchcock forteller Chabrol her historien om enkemannen som sverger hevn over sin sønns morder.
Den unge sønnen blir drept av en råkjører som stikker fra åstedet. Politiet står uten spor og gir snart opp letingen. Sønnens død kommer som et sjokk på faren, Charles. Han stenger seg først inne, men beslutter seg så for å hevne sønnens død. Han skriver i sin dagbok: «Jeg skal drepe en mann. Jeg vet verken hans navn eller hvor han bor. Jeg vet ikke engang hvordan han ser ut. Men jeg skal finne ham og drepe ham.» Han finner snart sikre spor, og finner fort fram til morderen. Det viser seg å være en tyrann av en familiefar. Charles blir etterhvert en venn av familien, og særlig med morderens sønn, 12 år gamle Phillipe. Phillipe hater sin despotiske far. Det viser seg å være en problematisk sak å ta livet av et menneske, men en dag blir råkjøreren funnet død av strykninforgiftning.
Chabrol kommer stadig tilbake til beskrivelser av borgerskapets falske fasade. Han skilder ofte med kraftig intensitet personlige motsetninger i tette forhold som f. eks. i en familie. I Udyret skal dø gir han nettopp et inngående portrett av et brogerlig hjem på kant av sammenbrud.

NFK