Wim Wenders dokumentarer: A Trick of the Light / Room 666

Den verdenskjente filmskaperen Wim Wenders (Alice in the Cities, Kings of the Road, Paris, Texas, Wings of Desire) undersøker filmmediets potensial og begrensninger i to fascinerende dokumentarer. Disse tilbys på DVD gratis i samarbeid med Goethe Institutt.

A Trick of the Light
Tyskland, 1997
Originaltittel: Die Gebrüder Skladanowsky
Regi: Wim Wenders
Skuespillere: Udo Kier, Nadine Buttner, Christoph Merg, Otto Kuhnle, Bodo Lang, Alfred Szczot, Lucie Hurtgen-Skladanowsky
Språk: Tysk
Musikk: Laurent Petitgand
Produksjonsselskap: Les films du Lousange / Daniel Renard / Loory Gand
Lengde: 1 t. 19 min.

De første filmvisningene i Norge var fra 6. april til 5. mai 1896 i Cirkus Varieté i Kristiania, der publikum fikk se 9 filmer i et 15 minutters show med Max Skladanowskys bioskop. Wim Wenders bruker et håndsveivet kamera fra 1920-tallet for å fortelle historien om dette tyske bidraget i kappløpet om å oppfinne filmen. Den første offentlige bioskop-visningen fant faktisk sted nær to måneder før Lumiérès visning i Paris 28. desember 1895, men bioskopet var teknologisk underlegent kinematografen og ble utkonkurrert.

Denne filmen, av Wim Wenders og studenter fra München filmakademi, handler om filmkunstens fødsel i Berlin. Der bygde brødrene Skladanowsky en projektor, «Bioskopet,? på samme tid som brødrene Lumière i Frankrike og Edison i Amerika. På sin egen poetiske, fattigslige, sjarmerende og heller «utyske? måte ble de således medoppfinnere av «de levende bilder?.

Filmen starter for over hundre år siden og slutter i 1996, med Max Skladanowskys datter Lucie, som fremdeles husker sin far og filmens tidlige dager svært godt.

A Trick of The Light er for det meste filmet med et gammelt håndholdt kamera fra 20-tallet, uten lyd, i beste slapsticktradisjon.

Room 666
Frankrike, Vest Tyskland, 1982
Originaltittel: Chambre 666
Regi: Wim Wenders
Medvirkende: Chantal Akerman, Michelangelo Antonioni, Maroun Bagdadi, Ana Carolina, Mike De Leon, Rainer Werner Fassbinder, Jean-Luc Godard, Romain Goupil, Yilmaz Güney, Monte Hellman, Werner Herzog, Robert Kramer, Paul Morrissey, Susan Seidelman, Noël Simsolo, Steven Spielberg, Wim Wenders
Musikk: Jürgen Knieper
Produksjonsselskap: Antenne-2, Chris Sievernich Filmproduktion, Films A2, Gray City, Wim Wenders Productions
Sted: Cannes, rom 666 på Hotel Martinez.

Filmfestivalen i Cannes, 1982. Godard, Fassbinder, Spielberg og andre berømte regissører svarer på spørsmålet: “Er filmkunsten et språk som holder på å forsvinne, en kunstform i ferd med å dø?”