Tysk nybølge

Tysk nybølge

Papas kino ist tot! Lag helaften i filmklubben med foredrag fra Jan Erik Holst om tysk nybølge, med filmvisning etterpå.

Den tyske nybølgen strekker seg fra sent 1960-tall til 1980-tallet, og ble drevet fremover av en ny gruppe opprørske filmskapere. Med små budsjetter og inspirert av fransk nybølge, kom det banebrytende filmer fra en ny generasjon. De sto i reaksjon til deres politiske og økonomiske samtid, og brøt med det de anså som inngrodde estetiske valg. Gjennom et filmspråk som er både melodramatisk og sosialrealistisk tok Rainer Werner Fassbinder, tysk films enfant terrible,  oppgjør med vest-tysk moraldekadens og nazi-tiden.

Med Aguirre – Jakten på El Dorado (1972) og Fitzcarraldo (1982) dykket Werner Herzog ned i menneskesjelens mørke og voldelige sider. Wim Wenders på sin side tok for seg amerikansk kultur og fremmedgjøring i en rekke road movies som Alice in the Cities (1974), Kings of the Road (Im Lauf der Zeit, 1976) og den gullpalme-vinnende Paris, Texas (1984). I tillegg var regissører som Margarethe von Trotta, Helma Sanders-Brahms og Volker Schlöndorff med på å endre den europeiske kunstfilmen.

Den tyske nybølgen kom som en reaksjon på den kunstneriske og økonomiske stagnasjonen i tysk film utover 50-tallet. 28. februar 1962 kom en gruppe unge filmskapere med Oberhausen-manifestet, hvor blant annet Alexander Kluge, Edgar Reitz og Peter Schamoni erklærte «Der alte Film ist tot. Wir glauben an den neuen»: Den gamle filmen er død, vi tror på den nye.

Jan Erik Holst tilbyr foredrag om denne kraftfulle perioden i filmhistorien, en tid med kunstnerisk overskudd og ildfulle filmskapere. Han kan tilpasse foredraget til den tyske nybølgefilmen dere ønsker å vise.

Filmer

Disse filmene er tilgjengelige gjennom katalogen vår, men ta kontakt med oss om dere ønsker å vise andre titler, så hjelper vi til med å finne ut av rettigheter og priser.

Angsten eter sjelen (1974) Rainer Werner Fassbinder (bluray)

Petra von Kants bitre tårer (1972)  Rainer Werner Fassbinder (DCP og bluray)

Aguirre – Jakten på El Dorado (1972) Werner Herzog (bluray og DVD)

Fitzcarraldo (1982) Werner Herzog (bluray og dvd)

Paris, Texas (1984) Wim Wenders (bluray) Tilbys gratis i samarbeid med Goethe Instituttet.

Alice in the Cities (1974) Wim Wenders (DVD)

Gåten Kaspar Hauser (1974) Werner Herzog (DCP ved forespørsel)

Katharina Blums tapte ære (1975) Volker Schlöndorff, Margarethe von Trotta (DCP ved forespørsel)

Kings of the Road (1976) Wim Wenders. (DVD eller DCP ved forespørsel)

Om Jan Erik Holst:

Holst er tidligere direktør for Norsk filminstitutt. Han har bakgrunn fra filmklubb og som filmprodusent. I 2014 mottok han Filmklubbprisen fra Norsk filmklubbforbund, for sin mangeårige innsats for filmkulturen. Holst arbeider med en bok om norsk-tysk filmsamarbeid.

Om foredraget i Arendal filmklubb:

«Dette foredraget gikk rett hjem hos våre medlemmer. Vi viste Fassbinders Angsten eter sjelen, og Holst holdt et foredrag tilpasset filmvalget. Han snakket i tretti minutter før filmen, og femten minutter etterpå for å oppsummere det vi hadde sett.

Etter min mening er dette en ideell måte å formidle filmkunnskap på: Holst snakket først om nytysk film generelt, om alle de mest kjente filmskaperne fra perioden som Fassbinder, Herzog, Wenders etc. Han snakket også om yngre filmskapere som har gått i deres spor. Så gikk han inn på filmen Angsten eter sjelen spesielt og satte den inn i sin kontekst. Etterpå kom han med betraktninger om hva vi hadde sett, og det ble en dialog mellom han og publikum.

Som foredragsholder er Jan Erik Holst ypperlig i sin formidling. Han er svært kunnskapsrik, men avbalansert og uhøytidelig.

Vi serverte kaffe, småkaker og hvitvin før og etter filmen mens vi minglet. Det ble en minnerik ettermiddag og vi kan varmt anbefale hans foredrag til alle filmklubber som måtte ønske hans besøk!»

Ellen, Arendal filmklubb