Komplett Metropolis på DCP

Fritz Langs klassiker Metropolis fra 1927 er nå tilgjengelig digitalt for filmklubber og cinematek. Versjonen er den samme som ved premieren, og en opplevelse man ikke kan gå glipp av.

I fremtidsbyen Metropolis lever overklassen sitt dekadente luksusliv på overflaten, mens arbeiderne jobber som slaver i maskinhallene under byen. Freder, sønn av Metropolis’ makthaver, er uvitende om arbeidernes og deres familiers eksistens og levekår, inntil han en dag møter den vakre underjordiske Maria. Han følger etter henne ned under byen, og blir vitne til en grusom ulykke i en av arbeidernes maskinhaller. Forferdet konfronterer han sin far, men må skuffet erfare at mannen han har respektert så høyt ikke opplever forskjellen mellom deres luksuriøse liv og arbeidernes forferdelige kår som urett. Freder bestemmer seg for å gjøre noe, og må også finne igjen den vakre Maria.

Metropolis er en fremtidsdystopi og en av filmhistoriens mest ikoniske filmer, og har inspirert filmskapere, arkitekter og kunstnere helt siden premieren i 1927. Det ble klippet kraftig i filmen kort tid etter premieren, og disse delene har vært antatt tapt siden den gang. Men i 2008 ble en helt komplett kopi funnet i Buenos Aires, og etter omfattende restaureringsarbeid er nå premiereversjonen av Metropolis igjen tilgjengelig for publikum.

Filmen er 153 minutter lang med tyske tekstplakater og norske undertekster. Lydsporet inneholder originalmusikk av Gottfried Huppertz, og fremføres av Berlin Radio symfoniorkester.

Omtale og bilde er hentet fra Stumfilmdager 2011 på Verdensteatret i Tromsø.