Tysk nybølge

Papas kino ist tot! Lag helaften i filmklubben med film og foredrag.

Bond entusiaster jubilerer

22. og 23. mai blir det stor feiring av James Bond i Oslos nye kinostorstue Kino Victoria. Bak den store gallavisningen av en nyrestaurert Goldfinger står Bond entusiast og tidligere leder av Hønefoss filmklubb, Morten Steingrimsen. Filmen er 50 år i år og Steingrimsen, som også redigerer James Bond-Magasinet, er klar på at dette må feires.

Goldfinger
”Goldfinger” © 1964 United Artists Corporation & Danjaq LLC. Alle rettigheter forbeholdt

– Det er med stor glede og stolthet at vi kan slippe nyheten om denne svært unike feiringen av den udødelige klassikeren Goldfinger som fyller 50 år. Vi viser filmen i en nydelig, nyrestaurert utgave på det som er Oslos nyeste og flotteste kino. Ikke nok med det: Vi har også vært så heldige å få svært eksklusivt besøk fra filmen. Det blir et veldig kult opplegg rundt filmen og en storslått feiring, sier Steingrimsen.

I tillegg til jubileumsfilmen vil også noen av dem som har arbeidet med Bond filmene komme og kaste glans over gallavisningen på Victoria. Mest kjent av dem er kanskje produksjonsdesigneren Sir Ken Adam. Foruten Goldfinger var han produksjonsdesigner på Bond-filmene Dr. No (1962), Thunderball (1965), You Only Live Twice (1967), Diamonds Are Forever (1971), The Spy Who Loved Me (1977) og Moonraker (1979). Ved siden av James Bond-filmene, er han særlig kjent for sitt samarbeid med mesterregissør Stanley Kubrick gjennom Dr. Strangelove (1964) og Barry Lyndon (1975). Æresgjester på filmvisningen er også Academy Award-vinner Norman Wanstall og den tidligere Bond-piken Margaret Nolan.

For å gi ytterligere tyngde til forestillingen kommer også professor og filmhistoriker Sir Christopher Frayling, som står bak bøkene «Ken Adam Designs the Movies: James Bond and Beyond» (Faber & Faber, 2005) og «Ken Adam and the Art of Production Design» (Thames & Hudson, 2008). Frayling har også skrevet en rekke andre filmbøker, medvirket i dokumentarer og gjort flere kommentarspor.

Dette kan bli uforglemmelig for Bond fans. Billetter er tilgjengelig på www.oslokino.no. Visningene er et samarbeid mellom Norske James Bond-magasinet  og svenske From Sweden with Love.