fbpx

Hva er en filmklubb?

Filmklubber er ideelle foreninger som viser både klassikere og nyere filmkunst fra hele verden.

Prisvinnende barnefilm til filmklubbene

Prisvinnende barnefilm til filmklubbene

Cinekid Wrap er et europeisk samarbeid for å fremme kvalitetsfilm til barn. Årets filmer byr på en rekke gode historier, og er gratis å vise for filmklubbene.

Med 3000 kinovisninger  og 5600 digitale visninger av Wrap-filmene i fjor må samarbeidet sies å være en suksess. Filminstitusjoner i flere land deltar, og Norsk filminstitutt (NFI) har visningsrettighetene i Norge. Norsk filmklubbforbund samarbeider med NFI om å videreformidle filmene til klubber som ønsker å sette opp disse historiene. Filmene er gratis for filmklubbene å vise, og filmene er tekstet på norsk.

Filmquiz

I tillegg har NFI laget filmstudieark for hver film. For klubber som ønsker å lage et større opplegg rundt filmene kan studiearkene for eksempel brukes til å lage lærerik filmquiz etter visningen.

Storm og ildbrevet FOTO Filmweb

Krigen i Kosovo 

Enclave er historien om ti år gamle Nenad som vil lage en begravelse for faren sin. Nenad er kristen, og for å få til samfunnsbegravelsen han synes bestefaren fortjener, må han gå inn i muslimenes nabolag og overbevise flertallet der om å hjelpe ham. I et krigsherjet Kosovo i 2004 er det ingen selvfølge at det vil gå bra. Filmen var Serbias bidrag til Oscar for beste utenlandske film i 2015. Les mer om Enclave.

Finsk road-movie

Varpu er 12 år, og nesten mer moden enn sin mor. En løpende vits i Little Wing er at mora aldri klarer å ta lappen, mens Varpu allerede kan kjøre. En dag får hun nok av mora, og de rike sossejentene på rideskolen med vellykkede foreldre og fine biler. Hun knabber en bil og kjører nordover i Finland for å finne faren sin – som hun aldri har møtt.

Hollywood reporter skriver at debutregissør Selma Vilhunen har laget en film full av overraskelser, og at hun gjør en triumferende jobb med de unge skuespillerne. De skriver at Varpu (Linnea Skog) gir en usentimental rolletolkning som viser hvor hardføre barn kan være. Les mer om Little Wing.

Reformasjonen som eventyrlig familiefilm

Storm og ildbrevet er en belgisk film om det største vendepunktet i kristendommens historie: Reformasjonen. Storm bor i Antwerpen, Belgia, og året er 1521. Faren hans er boktrykker, og Storm finner ut at han i smug har trykket forbudte dokumenter og bøker. Et av dokumentene er et brev fra kirkekritikeren Martin Luther.

Myndighetene arresterer faren, og dømmer ham til å brenne på bålet. Storm må skjule Luthers brev, og finne en måte å redde sin far. Les mer om Storm og ildbrevet.

Det er også mulig å vise tidligere filmer fra dette europeiske samarbeidet. Les mer om:

  • Krigens hemmeligheter, hvor to 12 år gamle gutter forelsker seg i samme jente – i 1943 i Nederland.
  • Mother – I love you om 12-åringen Raimonds som vil gjøre sin mor stolt, men som får melding med hjem fra skolen. Han gjør alt han kan for å slippe å fortelle henne det, og vikles inn i løgnene sine.
  • Tiåringen Cathy i Trekkfugler, som har bursdag på skuddårsdagen. I bursdagspresang får hun et andeegg. Når anda klekker, tror den Cathy er moren. Sammen med venninna Margaux, må Cathy finne et nytt hjem for den lille krabaten.

Lyst til å lage et spesialarrangement for barne- eller ungdomsfilmklubben din? Husk at du kan søke støtte fra Norsk filmklubbforbund til for eksempel oppstart av filmklubb, innkjøp av utstyr, eller filmformidlingstiltak som animasjonsverksteder, stumfilmkonserter eller regissørbesøk. Les mer her.