fbpx

Hva er en filmklubb?

Filmklubber er ideelle foreninger som viser både klassikere og nyere filmkunst fra hele verden.

Filmmusikk med boksehansker

Filmmusikk med boksehansker

Florø filmklubb har flere ganger vist at de er gode på samarbeid med lokale aktører. Denne gangen kombinerte de hornmusikk og filmviter Thor Joachim Haga for en opplevelse i filmmusikk.

– Barna i Floraskulens brassband åpnet konserten med Star Wars-tema. Da dirigerte Torgeir Halvorsen med lyssabel. De var også innom Hedwigs tema fra Harry Potter, og da var det selvsagt frem med tryllestaven og dirigere med den, forteller Arne Hjorth Johansen, leder i Florø filmklubb.

Han sier ideen til arrangementet kom under årets TIFF, hvor filmklubbforbundet pleier å ha seminar for filmklubbene, hvor de kan diskutere og utveksle erfaringer.

– Der hadde Thor Joachim en liten smakebit på hva han kan levere, og vi begynte å tenke på et mulig arrangement. Vi har samarbeidet med Florø hornmusikk før, da vi viste Reisen til månen. Den gangen satt de bak lerretet og spilte. Denne gangen ville vi la dem synes.

Publikum som ikke ville gå

Florø Hornmusikk og Floraskulens brassband sto for musikken og Haga var konfransier, med fakta og anekdoter om musikken de spilte. Det kom rundt 100 personer for å høre på. Johansen ble meget gledelig overrasket over det gode oppmøtet.

– Hornmusikken måtte til og med ta et spontant ekstranummer, for publikum ville ikke gå igjen til slutt. Da tok de «Gonna fly now» fra Rocky en gang til. Dirigenten var selvsagt iført boksehanser.

Når de først hadde Thor Joachim Haga på besøk, ble det like godt to kvelder med musikkarrangement. Dagen etter konserten holdt han et mer tradisjonelt foredrag om filmmusikk på ølbaren Vesle kinn.

– Disse to arrangementene var på tirsdag og onsdag, og på torsdag viste vi dokumentaren Coda, om komponisten Ryuichi Sakamoto. Det er litt tilfeldig at det ble sånn, men da ble det filmmusikk hele uka. Så kan folk tro vi er veldig flinke til å planlegge.

Thor Joachim Haga og hornmusikken Norsk filmklubbforbund
Thor Joachim Haga og Florø hornmusikk, under ledelse av Torgeir Halvorsen.

Samle de riktige folka

Florø filmklubb har også tidligere vist at de er kreative i prosjektene de får til. De har blant annet vist julefilm på julemarked, hatt et integreringsprosjekt med filmkafé for asylsøkere, og oppfordrer stadig til samarbeid med lokale aktører.

– Det gjelder bare å komme med de gode ideene, og finne de riktige folka å samarbeide med, så kan jeg lene meg tilbake, sier Johnsen.

Han legger til at det også er enklere å få folk til å dukke opp på spesialarrangement enn de vanlige filmklubbvisningene.

Til høsten planlegger filmklubben et spesialarrangement der de skal vise Song of Granite, om den irske folkemusikeren Joe Heaney.

– Tønsberg filmklubb spurte om noen ville være med å spleise for å få til litt rimeligere visninger av den, så vi tok sjansen og får med Førdefestivalen. Da får vi med en som skal spille noen irske låter i forkant også.

I følge Johansen legger kommunen opp til at frivillige skal samarbeide når det skjer noe.

– Så når vi er flinke til å vise at vi er her, kommer andre til oss og vil samarbeide også. OperaKysten er for eksempel ivrige på å vise operafilm sammen med oss.

Arrangementene med Thor Joachim Haga fikk støtte fra Norsk filmklubbforbund. Planlegger dere et spesialarrangement i filmklubben og trenger støtte? Les mer her.

Kan du tenke deg å invitere Thor Joachim Haga til din filmklubb? Her er noe av det han kan holde foredrag om.