fbpx

Hva er en filmklubb?

Filmklubber er ideelle foreninger som viser både klassikere og nyere filmkunst fra hele verden.

Prestisjetunge forelesere til Skeiv film-seminar

Prestisjetunge forelesere til Skeiv film-seminar

3.–4. november arrangerer Z filmtidsskrift og Norsk filmklubbforbund vårt årlige filmseminar. Tema denne gang er skeiv film, og vi kan by på internasjonalt anerkjente foredragsholdere og filmvisninger.

Her er våre tre hovedforelesere:

B Ruby Rich portrett Norsk
Nettstedet The F Word har utropt B. Ruby Rich som høyesteprestinne for feministisk og queer filmkritikk.

B. Ruby Rich

Rich er filmkritiker, filmkurator og professor ved University of California, Santa Cruz. Hun er redaktør for det prestisjefylte tidsskriftet Film Quarterly, og har i flere tiår vært en av de viktigste stemmene i feministisk og skeiv filmkritikk. I 1992 kom hun med begrepet «New Queer Cinema» for å beskrive trenden hun så innenfor skeive independentfilmer på tidlig 1990-tall.

John Waters sier om Rich: Ruby Rich has to be the friendliest yet toughest voice of international queerdom writing today. She’s sane, funny, well-traveled, and her aesthetics go beyond dyke correctness into a whole world of fag-friendly feminist film fanaticism.

Rich har skrevet regelmessig for Village Voice og Sight and Sound, i tillegg til blant annet Elle, Out, New York Times og The Guardian. Hun har kuratert program for filmfestivalene Sundance, Toronto og Telluride.

Barbican i London hadde i 2017 en egen serie filmer og forelesninger, «Being Ruby Rich», for å hylle henne hennes innsats som filmkritiker, akademiker og kurator.

Om bøkene hennes:

The New Queer Cinema – The Director’s Cut  samler noe av det hun har skrevet om skeiv film de siste 25 årene, og gir en grundig innføring i skeiv films utvikling. Her er blant annet et eget kapittel om lesbiske seriemordere på film.

Chick Flicks: Theories and Memories from the Feminist Film Movement kombinerer filmkritiske tekster med personlige memoarer, og gir et fascinerende innblikk i både feminismens utvikling og feministisk filmkritikk fra midten av 70-tallet og opp mot årtusenskiftet.

Hør Rich på podcasten The Cinematologists om hvordan hun begynte som filmkritiker, hvordan hun ser på kinorommet som en sosial arena, og hvilke muligheter hun ser for politisk film i vår digitale tid.

Chris Bird
Professor Chris Berry returnerer til Oslo og vårt filmseminar, denne gang for å snakke om skeiv asiatisk film.

Chris Berry

Berry er professor i filmvitenskap ved King’s College i London, og er en av verdens ledende eksperter på østasiatisk film. Han har blant annet vært medredaktør for bokseriene TransAsian Screen Cultures og Queer Asia for Hong Kong University Press. Han underviser for tiden i fag som forfatterskap og kreativitet i film, skeiv film, kinesisk film og filmfestivalstudier.

Berry har forelest på våre filmseminar to ganger tidligere, på seminaret om kinesisk film, og seminar om østasiatisk film. Han har skrevet en rekke andre bøker, og er bidragsyter på det digitale tidsskriftet Senses of cinema.

Dag Johan Haugerud
Prisbelønte Dag Johan Haugerud kommer på filmseminaret, som finner sted på Filmens hus i Oslo.

Dag Johan Haugerud

Haugerud er forfatter, filmskaper og bibliotekar. Han har blant annet mottatt Amanda-priser for Beste manus, beste regi og beste film for Som du ser meg, og han fikk P2-lytternes romanpris for Enkle, atonale stykker for barn.

Han har laget kortfilmene 16 levende klisjeerFancineBill Clinton, the musicalTrøbbel og Utukt (del av De 7 dødssyndene). Spille- og novellefilmene hans er Thomas Hylland Eriksen og historien om OrigamijentaSom du ser meg og Det er meg du vil ha. Hans neste film Barn kommer på kino i 2019.

Haugerud har skrevet følgende romaner: Noe med natur, Den som er veldig sterk må også være veldig snill, Hva jeg betyr og Enkle, atonale stykker for barn.

Hør Dag Johan Haugerud fortelle om kirkeklokker, død, James Joyce og faren sin, i  Jul i P2.

Om seminaret

Seminaret om skeiv film er et samarbeid mellom Z filmtidsskrift, Norsk filmklubbforbund, Norsk filmkritikerlag, Melk og Oslo Fusion. Det er støttet av NFI og Fritt Ord.

I tillegg til foredrag, viser vi følgende filmer:
The Watermelon Woman (Cheryl Dunye, 1996)
Girlfriend, Boyfriend (Yang Ya-Che 2012)
Pride (Matthew Warchus, 2014)
120 slag i minuttet (Robin Campillo, 2017)

Les mer om arrangementet og meld deg på her.