Tysk nybølge

Papas kino ist tot! Lag helaften i filmklubben med film og foredrag.

Hva er Grasrotandelen?

Tromsø filmklubb har vært registrert som grasrotmottaker siden ordningen ble innført. Det har så langt gitt dem 75 000 kroner i inntekter.

– Vi har vært registrert som grasrotmottaker siden ordningen ble innført, og til tross for at vi har et nokså beskjedent antall som støtter oss, gir dette inntekter, sier Ronny Bratten, kasserer i Tromsø filmklubb.

Klubben er i denne saken illustrert ved tre av styrets medlemmer, Espen Olaisen (t.v.), Maja Bergman and Odd-Arild Knutsen.

Siden 2009 har klubben fått cirka 75 000 kr fra ordningen. Best uttelling har det gitt de siste to årene etter at de økte andelen fra 5 til 7%. I 2018 hadde Tromsø filmklubb 19 givere og mottok 15 580 kr.

– Vi har prøvd å rekruttere ved å ha reklame for ordningen på filmklubbens hjemmeside, Facebook, alle nyhetssbrev, program og opplyst på visninger. Likevel har det vært vanskelig å få nye til å støtte oss, forteller Bratten.

– Ordningen har enormt økonomisk potensiale. I idrettslag jeg kjenner til, har man drevet rekruttering for eksempel ved å få lov til å ha stand på butikk som har spilleterminal.

En kan vanligvis regne med litt under en tusenlapp pr registrerte spiller per år, mener han.

Hvordan kan din filmklubb få penger?

For at din filmklubb skal motta midler fra Grasrotandelen, må den være registrert i Frivillighetsregisteret i Brønnøysundregisteret. Under registreringen i Frivillighetsregisteret (Samordnet registermelding) må dere hake av for «Skal enheten delta i Grasrotandelen»? og velge Ja.

Det er Frivillighetsregisteret som sjekker om enheten oppfyller de vilkår og krav som er satt for å være en del av ordningen. Hvis enheten blir godkjent som grasrotmottaker av Frivillighetsregisteret, vil dere bli gjort tilgjengelig i Norsk Tipping sine systemer, og spillerne kan da velge dere som grasrotmottaker.

Grasrotandelen ble lansert 1. mars 2009, og er en ordning som gjør det mulig for spillere hos Norsk Tipping å gi 7 prosent av spillinnsatsen direkte til et lag eller en forening. Ved spill på Multix, Instaspill og Oddsen er Grasrotandelen 14 prosent av spillinnsatsen etter fratrekk for gevinster.

Grasrotandelen gjelder for alle spillene til Norsk Tipping, bortsett fra fysiske Flax-lodd og Belago. Les mer om Grasrotandelen her.