Tysk nybølge

Papas kino ist tot! Lag helaften i filmklubben med film og foredrag.

Filmklubbprisen til Tor Fosse

– Årets vinner av filmklubbprisen gjør Norge til et bedre sted å se film.

Filmklubbprisen 2019 gikk denne uken til en mann som har levd og åndet for filmkultur siden sine unge dager i Bergen filmklubb. Prisen ble delt ut under den tjuende utgaven av Bergen Internasjonale filmfestival, og gikk til festivalleder Tor Fosse.

Filmklubbprisen er Norsk filmklubbforbunds høyeste hedersbetegnelse. Prisen går til noen som gjør en ekstraordinær innsats for filmklubber og filmkultur.

Her er juryens begrunnelse:
«Vinneren av årets pris har ikke bare gjort en ekstra innsats for filmkulturen. Han har levd og åndet for filmkultur og filmformidling siden han var bare guttungen. Han fikk først utløp for sin filmentusiasme i Bergen filmklubb. Deretter har det gått slag i slag oppover i filmformidlingsbransjen.

Gjennom sitt utrettelige arbeid med distribusjon og festivalarbeid har han hentet hjem kunstneriske filmer, smale filmer, kraftfulle og brennbare filmer og kontroversielle filmer som røsker tak i oss og gjør noe med oss.

Hans brennende engasjement for dokumentarfilm har gitt landet et mangfold av filmer vi ellers ikke ville hatt, om han ikke reiste rundt i verden for å se film og bringe den hjem igjen.

Prisvinneren har alltid gått sin egen vei, og har ofte vært forut for sin tid. Han er klar i meldingen og gir titt og ofte uttrykk for det han mener – alt for å styrke filmformidlingens sak.

Han har vært med på å starte distribusjonsselskapet Arthaus, og han driver Tour de Force. Han har vært med på å bygge opp Tromsø internasjonale filmfestival, og ikke minst: bygget opp Norges største filmfestival her i Bergen.

Han har selv sagt at hans lidenskap for filmformidling har overskygget det meste annet. Det er kanskje ikke bare kjekt for dem rundt, men lidenskapen har i høyeste grad vært en berikelse for alle oss andre. Årets vinner av filmklubbprisen gjør Norge til et bedre sted å se film.

Filmklubbprisen går til Tor Fosse.»

Tidligere vinnere er prisen er blant andre Martha Otte, Johan Haarberg, Jan Erik Holst og Jon Iversen.

Tor Fosse har fortalt om noen av sine mer minneverdige filmklubbøyeblikk her