Tysk nybølge

Papas kino ist tot! Lag helaften i filmklubben med film og foredrag.

Sterke kvinner, vann – og mye sex: Z oppsummerer årets kortfilmtrender!

Hete temaer dominerte filmene som ble vist under årets kortfilmfestival i Grimstad. Samtidig er det på tide å spørre om kortfilmen er på vei til å dø ut til fordel for novellefilmen? Z filmtidsskrift retter lupen mot kortfilmene, musikkvideoene og kortdokumentarene anno 2019.

Sterke kvinneskikkelser, vann i alle slags fasonger – og mye sex kan vel være stikkord for hovedtrendene i årets program. Samt at det synes som om novellefilmene dominerer formatet – det var dessverre få som virkelig benyttet seg av kortfilmformatet som eget kunstnerisk uttrykk. Det var også overraskende lite animasjon og eksperimentfilm, genre som ofte tidligere har frambrakt noen av de mest spenstige og kreative kortfilmuttrykkene.

I årets kortfilmnummer har Z spurt noen utvalgte kortfilmskapere om deres tanker rundt norsk film. Fanny Ovesen, regissør av She-pack, som vant Gullstolen under Kortfilmfestivalen i Grimstad, sier at hun hele tiden jobber med å skyve unna ønsket om å behage. Det er lett å gå seg vill i prosjektet for å «please» kritikere og konsulenter.

Z anmelder også som vanlig alle filmene i det norske hovedprogrammet. Atle Hunnes Isaksen skriver om musikkvideoprogrammene, Chloé Faulkner jakter på kortfilmgullet blant de internasjonale kortfilmene og Gunnar Iversen framhever de norske filmene som de beste i det internasjonale kort-dokumentarfilmprogrammet.

I forbindelse med utgivelsen av kortfilmnummeret vises et program med 4 filmer og 2 musikkvideoer i Vega filmklubb fredag 27.09. Programmet, også kjent som Kortfilmfavoritter fra Grimstad, kan bestilles av filmklubbene gratis.