fbpx

Filmtips våren 2021

skalderegå
Trenger du inspirasjon til programarbeidet? Les mer her!

Velkommen på webinar!

tiff logo event bilde 2021
TIFF-seminaret arrangeres digitalt i år. Les mer her!

Hva er en filmklubb?

Filmklubber er ideelle foreninger som viser både klassikere og nyere filmkunst fra hele verden.

Filmmakten Kina utfordrer Hollywood – nytt Z om kinesisk film

Filmmakten Kina utfordrer Hollywood – nytt Z om kinesisk film

Kina er et av verdens største filmmarkeder, og har også en storindustri som langsomt gjør seg klar til å ta over det globale underholdningsmarkedet. Hva slags filmer lages i et land preget av både kommunisme, filmsensur og kapitalisme?

Siste nummer av Z gir innblikk i både filmkunsten og populærfilmen hos denne stormakten i dag. Vi er stolte av å kunne presentere tekster av Chris Berry og Jason McGrath, to av de aller fremste internasjonale ekspertene på kinesisk film. Tekstene er spesialskrevet for dette nummeret, og oversatt til norsk.

Fra innholdet:

En ny verdensomspennende filmindustri fra Kina. Chris Berry presenterer den hyperkommersielle, hyperkommunistiske kinesiske filmindustrien og ser også på independentfilmens (manglende) muligheter.

Verden slik den burde være. Jason McGrath viser hvordan mange av de nye filmene produsert i Kina bare på overflaten er annerledes enn den propagandistiske sosialistiske realismen. Han gir et spennende bilde av ny kinesisk populærfilm: Militaristiske actionfilmer, kampsportfilmer og kapitalistiske hyllester til internasjonal business-kultur.

Å gå på kino i Kina. Filmstudent Yiwen Song og filmregissøren Yanran Zhus gir personlige blikk på kinesisk filmkultur sett fra innsiden. Hvordan var det egentlig å gå på kino i Kina for bare noen år tilbake, og hvordan er det i dag? Hvilke filmer får man sett? Her kan du lese Yiwen Songs bidrag.

Samfunnsrefseren og urokråken. Jia Zhangke er utvilsomt den fremste filmregissøren i Kina i dag. Gunnar Iversen tar et dypdykk ned i filmene hans, filmer som også forteller mye om hvordan Kina har utviklet seg i den nye post-sosialistiske tiden.

Mer info om nummeret ligger her.

Temaredaktør er Gunnar Iversen.