fbpx

Hva er en filmklubb?

Filmklubber er ideelle foreninger som viser både klassikere og nyere filmkunst fra hele verden.

Tips og råd til filmklubbene i hjemmetid

Tips og råd til filmklubbene i hjemmetid

Kan filmklubben bli mer digital i en periode? I denne artikkelen foreslår vi hvordan, inkluderer steder å se film på nett og hva Filmklubbforbundet kan bidra med.

 • Vi anser alle filmklubbvisninger som avlyst frem til myndighetene opphever restriksjoner på kulturarrangement. Vi kommer ikke til å fakturere klubber for rettigheter, og dere kan beholde filmkopiene dere har lånt av oss, dersom dere ønsker å sette opp filmene på et senere tidspunkt.
 • Vi antar også andre rettighetshavere vil være forståelsesfulle og ikke fakturere for visninger som ikke finner sted. Om dere opplever noe annet, ta kontakt med oss.
 • Om klubben din har økonomiske utfordringer på grunn av korona-situasjonen: ta kontakt, så ser vi om vi kan gi dere økonomisk støtte.
 • Vi fortsetter å legge til filmer i katalogen vår og vi har annonsert tema for høstens filmseminar (romantiske komedier!). Forbundet bruker tiden til å jobbe med studietilbudene våre og lage enda tydeligere nettsider for hvordan drive filmklubb. Denne korona-tiden går over – vi ser fremover.
 • Vi fortsetter å publisere Z-blogger, og utgi Z filmtidsskrift. Nr 2-2020 tar opp tråden fra fjorårets filmseminar og handler om apokalypsefilm. Det har vært planlagt lenge, vi lover.

Hva kan dere i filmklubbene gjøre for medlemmene deres?

Vi ser masse flotte tiltak og filmtips fra filmklubbene. Hølen har arrangert smittefri drive-in-stumfilmkino med The Kid, for eksempel, Lillehammer filmklubb og flere andre arrangerer filmquiz over kahoot, og ikke-egentlig-en-filmklubb-men-filmklubb-i-ånden Matinéklubben hjemmekino samler stadig flere til å se film hver for seg klokka 8 på kvelden, og diskutere den på Facebook etterpå.

BHlHthONTNa3lSJtfBtc7w thumb c39 680x354
Hølen filmklubbs drive-in smittefrie visning av The Kid.

 

Her er noen forslag til hva filmklubb kan være i hjemmesittetider

 • Hold kontakt med medlemmene deres! Kom med filmanbefalinger, og skriv innledninger eller lag korte videointroduksjoner så folk får en inngang til filmen, og ikke bare blir sittende å scrolle i ymse filmutvalg.
 • Er det noen av medlemmene i filmklubben som kanskje er spesielt sårbare nå? Ring eller send dem en melding. Filmklubben er for mange et viktig samlingspunkt. Det kan den fortsette å være selv om vi ikke kan møtes. Ikke undervurder viktigheten av å bare spørre folk hvordan det går. Eller å dele en god dovendyr-video.
 • Se film sammen på nett og diskuter den etterpå. Se under for en guide i hvordan arrangerer digitale filmklubbvisninger.

Steder å se film

Lei av Netflix? Det finnes et mylder av gode filmsteder på nett.

Nettkino: har mye ny, norsk film, inntektene går nå uavkortet til filmskaperne. Her betaler du for hver enkelt film du leier. Prisene varierer fra 39 kroner opp mot 125 kr.

Filmbib.no: gratis norsk kortfilm og dokumentar for deg som har et nasjonalt lånekort. Filmtips: Hammersborg, Protecting the bygone future (2016) av Brigitte Sigmundstad. En dokumentar om regjeringskvartalet, og stedets kunsthistoriske betydning for Norge.

Filmrommet.no: Medlemmer i et filmklubbstyre tilknyttet NFK kan få gratis tilgang – ta kontakt med oss! Siden inneholder en rekke helt ferske filmer. For eksempel PJ Harvey-dokumentaren A Dog Called Money, som ble vist under BIFF i fjor.

Støtt norske filmdistributører! Har du gått glipp av en nyere kvalitetsfilm på kino i det siste? Nå er tidspunktet for å oppsøke den på nett. Følg arthaus, Mer Film, Tour de Force og andre distributører på sosiale medier, de legger ut lenker til steder hvor filmene deres kan streames.

Glad i dokumentarer? Filmfestivalen BIFF har laget en liste over steder du kan få sett filmer som de har vist på festival de siste årene.

Blockbuster.no Det mangler ikke på steder å kjøpe eller leie film, men som hovedsponsor av Oslo Pix har Blockbuster en fin liste med filmer fra tidligere Pix-programmer, og med anbefalinger fra Pix. Noen fine: Akira (1988, Katsuhiro Otomo), Videodrome (1983, David Cronenberg) og Can You Ever Forgive Me (2018, Marielle Heller).

Videodrome (1983, Cronenberg)

Gratis film
Open Culture har en kjempeoversikt over masse gratis film. Her er noen tips:

 • Human (2015, Yann Arthus-Bertrand). Fascinerende dokumentar basert på 2020 portretter.
 • Solaris (1972, Andrei Tarkovsky). Sci-fi klassiker fra den russiske mesteren.
 • Charade (1963, Stanley Donen). Kjent som den beste Hitchcock-filmen som Hitchcock aldri lagde. Audrey Hepburn og Cary Grant løper rundt i Paris i en sjarmerende screwball/spionthriller.
 • His Girl Friday (1940, Howard Hawks). Mer kjappsnakka Cary Grant og Rosalind Russell i hverdagen, takk.
 • Kanskje først og fremst på grunn av tittelen: Virus (1980, Kinji Fukasaku ) Fra filmomtalen: «A plane carrying biological warfare crashes, causing a deadly virus to be released, killing off most of the world’s population. A handful of surviving scientists are in a hurry to find a cure. Will they succeed?»

FIAF-arkivet har også oversikt over mye deilig filmarv, både amatørfilmer, dokumentarer, kortfilmer, animasjon og nyrestaurerte filmer. Her er noen eksempler:

Og mange har nå en gang Netflix. Så nå er kanskje tiden for å endelig «sette opp» Netflix-filmene dere alltid har hatt lyst til å vise? Endelig kan Roma, The Irishman eller Marriage Story oppleves sammen med andre!

AAAABai0uN9F3dFeDLzNegHYnLnRJzrxrRUfczTIwrzOPEAWuw2ys9v5ggieIo8v gVlGqtFlVFihGi6YMIA2fKPlXyDvYhB
Marriage Story (Baumbach, 2019)

Hvordan lage en digital filmklubb?
Denne oversikten er inspirert av vår søster-organisasjon i Storbritannia, Cinema for all.

1) Arranger et digitalt møte i filmklubbstyret.

 • Det er hyggelig å prates, og kan motvirke ensomhet i isolasjonstider. Digitale møtes kan arrangeres via Skype, Zoom, Teams, Facebook – mulighetene er mange.
 • Bli enige om en ramme for visningene. Hvor ofte vil dere ha visninger? Når skal de være?
 • Hvilken plattform vil dere bruke for å komme i kontakt med deres publikum? De fleste filmklubber har allerede en Facebook-side. Det kan være lurt å opprette en egen chat på Messenger, eller eventuelt WhatsApp. Det er til og med mulig å prøve seg på en post-film diskusjon på Skype, Teams eller Facetime.

2) Velg hvilke filmer dere skal «vise».

 • En fin måte å skape engasjement på er å opprette en spørreundersøkelse på sosiale medier, og la publikummet velge mellom 3-4 titler.
 • Velg filmer etter tur. Matinéklubben på Facebook har spurt filmkritikere og filmfolk om å skrive korte innledninger til dagens film. Hva med å spørre et styremedlem å presentere en film hver uke?

3) Annonser visningen!

 • Her er det rom for å være veldig lavterskel, hvis man bare skal «stunte» en visning.
 • Det kan være fint å markere at visningen inngår i filmklubbens program, og gi den et filmklubb-«stempel».
 • Husk å inkludere informasjon om når dere skal se filmen, hvordan, og hvor dere «møtes» etterpå.
 • Skap interaktivitet! Tenk på hvordan styremedlemmer og andre aktører kan involveres i markedsføringen. Del bilder, plakater, flyerer og trailere. Tell ned til visningen sammen på nett.

4) Kjør film! Alle bør prøve å starte filmen samtidig. Og ingen trenger å søke skjenkebevilling i egen stue.

5) Diskuter filmen! Fyr opp webkameraet, og slå av en prat. Eller gå inn på Facebook, og start en diskusjonstråd.

6) Spør gjerne publikummet etter tilbakemeldinger om hvordan opplevelsen var, og hvordan den kan forbedres.

Da er dere i gang. Husk at det ikke trenger å være perfekt. Hvis ikke dere tør å arrangere digitale visninger, gjør dere mye for medlemmene deres ved å komme med tips og anbefalinger også.