Årets filmklubb 2020: Grenland filmklubb

En omreisende filmklubb som tar filmopplevelsen til nye høyder: Grenland viser hvordan filmen og rommet kan skape et unikt filmtilbud i lokalsamfunnet.

Prisen for Årets filmklubb går i år til en filmklubb som, siden de fant sin nåværende form i 2011, har vist seg som en solid filmformidler og setter filmopplevelsen i sentrum.

Prisvinneren får et flott diplom laget av Exil design, i tillegg til 7000 kroner til klubbkassa. Jury for prisen er styret i Norsk filmklubbforbund.

Juryens begrunnelse

«Årets filmklubb er en arbeidsom, driftig filmklubb som er god på å få til samarbeid på tvers av kulturmiljøet der de holder til. I 2019 hadde de blant annet film med regissørbesøk, de viste kaffefilm på kaffebar og arrangerte stumfilmkonsert med live-band og film på 16mm.

Denne filmklubben har vist seg som en solid filmformidler, og en formidabel klubb for de gode filmopplevelsene. Filmklubben er ambulerende, uten faste visningssteder, og i tillegg til å rigge til hver eneste visning de selv setter i stand, hjelper de også ofte andre med å vise filmer i lokalmiljøet.

Ved å sette opp varierte filmer som utfyller lokalene de vises i, gir de publikum mulighet til å bli kjent med nye steder i lokalmiljøet. De skaper også nye måter å oppleve film som en del av omgivelsene rundt. Det settes det tydelig pris på fra klubbens medlemmer.

Årets filmklubb er opptatt av å samarbeide med lokale kulturarrangører, og har blant annet vist film i samarbeid med bibliotekene i Skien og Porsgrunn, og med blant andre Grendland Friteater, Grendland Jazzforum, Dansekunst i Grendland og Rockeklubben i Porsgrunn.

Det er vår glede å tildele prisen for Årets filmklubb 2020 til Grenland filmklubb.»

Et variert program som publikum stoler på

Leder i klubben, Mette Sandsmark, blir veldig glad når Filmklubbforbundet forteller at de er kåret til Årets filmklubb. Hun forteller at filmprogrammet i 2019 var et variert program som trakk mye publikum.

De viste blant annet An beal bocht/The poor mouth, en animert kortfilm basert på Flann O’Briens eneste roman skrevet på keltisk. Filmen ble nominert til Oscar, og vant Don Quijote-prisen på Galway Film Festival 2017. Filmen ble vist på Karjolen PUB i Porsgrunn, og var filmklubbens bidrag til feiring av St.Patrick’s Day.

På høsten viste de blant annet Havet Stiger på Ibsenhuset i Skien med regissør Oddvar Einarson tilstede. På visningen av Oh Boy/ A Coffee In Berlin (Gerste, 2012) på den lokale kaffebaren Kaffe og Thespesialen i Porsgrunn var det så mange som ønsket å se filmen at det dessverre ikke var plass til alle.

Årets siste visning i 2019 var stumfilmkonsert med The Mark Of Zorro (Niblo, 1920) vist på 16mm, akkompagnert av Jonas Cambien Trio. Visningen fant sted i lokalene til Grenland Friteater.

Her er tidligere vinnere av Årets filmklubb.

Prisutdelingen for årets filmklubb finner vanligvis sted på Bergsem. Årets filmklubbsamling måtte dessverre avlyses grunnet corona-situasjonen, så diplomet kommer i posten. Her blir diplomet luftet av daglig leder i Filmklubbforbundet, Marte Stapnes.
Prisutdelingen for årets filmklubb finner vanligvis sted på Bergsem. Årets filmklubbsamling måtte dessverre avlyses grunnet corona-situasjonen, så diplomet kommer i posten. Gratulasjoner fra Filmklubbforbundet, her ved daglig leder Marte Stapnes.