fbpx

Romantisk filmhelg i Oslo!

Filmseminar 2020 FB.indd

Film, foredrag og forelskelse:
Bli med på høstens høydepunkt, 17-18. oktober på Vega scene: les mer her!

Hva er en filmklubb?

Filmklubber er ideelle foreninger som viser både klassikere og nyere filmkunst fra hele verden.

Film på hjul! Hvordan lage drive-in-kino?

Film på hjul! Hvordan lage drive-in-kino?

Flere filmklubber har allerede arrangert drive-in-kino, og flere har spurt hvordan de kan gjøre det. Her er noen tips og erfaringer fra de som allerede har gjennomført.

Drive-in kino var populært på 50-tallet i USA da fjernsynet kom, og nye triks ble tatt i bruk for å lokke publikum ut fra hjemmene sine. Nå har bilkino fått et nytt oppsving etter at koronaviruset sørget for at kinoene måtte stenge, og vi må tenke annerledes for å kunne se film sammen.

Med ordføreren som bilvakt

I påsken var Hjørundford filmklubb med på å arrangere gratis drive-in kino i Ørsta sentrum. De viste The Fast and the Furious fra 2001.
— Det var ikke filmklubben, men en lokal bilklubb – Ørsta og Volda gatebilklubb – som opprinnelig sto bak initiativet, sier Marit Aklestad, leder i Hjørundfjord filmteater. Ideen ble entusiastisk mottatt av kommunen, et lokalt firma bidro med gratis visningsutstyr og Sparebanken Møre trådte til med økonomisk støtte.

Filmen ble vist som gratisvisning på en parkeringsplass utenfor idrettshallen i Ørsta sentrum med svært godt oppmøte. Aklestad sier de ikke har nøyaktige tall, men at lokalavisa meldte om flere hundre tilskuere.
– Ordføreren var veldig ivrig, han stilte selv opp som bilvakt, forteller hun. Filmklubben var tilstede sammen med andre lokale aktører for å bemanne parkeringsplassen, mens et lokalt firma sørget for lyd og bilde.

Aklestad tror suksessen henger sammen med situasjonen. Når det ikke er mulig å være sosial, blir drive-in-kino en gyllen mulighet til å treffe folk.
– Drive in kino hadde lenge stått på ønskelista vår, og nå som vi har gjort oss egne erfaringer med det, ser vi for oss at vi vil arrangere det igjen i fremtiden.

Slemmestad filmklubb viste Bohemian Rhapsody i helgen, og Linn Silje Jarness Rohdin fra filmklubbens styre ble veldig begeistret over resultatet.
– Lørdagen ble en suksess og det var veldig hyggelig å kunne glede så mange med en filmopplevelse i den klare stjernenatten, sier hun.

Hvordan arrangere drive-in-kino?

IMG 5252
Slemmestad filmklubb klare for drive-in.

Filmklubber kan arrangere drive-in, eller bidra som medarrangører, om det passer bedre der dere er. Jo flere aktører, desto større mulighet for å få støtte og hjelp til praktisk avvikling. Slemmestad filmklubb fikk for eksempel låne en båtpresenning av et lokalt båtverksted som de brukte som lerret.

Utstyr og hvem som må si ja

Du trenger en parkeringsplass, et lerret, visningsutstyr, og muligheten for å sende lyd over FM-nettet til bilradioer (om dere ikke gjør som Hølen filmklubb og viser en stumfilm). Lokale firma har ofte de laveste prisene for leie av visningsustyr og FM-sender. Bygdekinoen har også sagt seg villig til å reise ut og stå for teknikken – ta kontakt med dem for å høre om mulighetene der du bor.

Kjekke tips fra Slemmestad filmklubb:

  • Om du ikke har en veldig sterk projektor bør du vente med visning til det er ganske så mørkt.
  • Det er lurt å ha merket opp alle plasser på forhånd og tenke ut løsninger så alle får best mulig sikt.
  • Praktisk å ha på arrangementet: refleksvester til bilvaktene så de er lett å identifisere, lommelykter, sorte søppelsekker, el. lignende for å dekke til de lysene som eventuelt må stå på, noen ekstra FM-radioer, startkabler.

Folk som må si ja til arrangementet: 

Det er alltid lurt å avklare arrangementet med kommunen. Kanskje kan de også bidra med omtale eller økonomisk støtte.
Dere trenger konsesjon fra Medietilsynet for å arrangere drive-in-visning: Søk korttidskonsesjon fra Medietilsynet gjennom skjema ME4008, og send til post@medietilsynet. Les mer om Medietilsynets drive-in-tips.
For å sende lyd over FM-nettet, trenger dere godkjennelse fra Norsk kommunikasjonsmyndighet: frekvensløyve frå Nkom.
Slik retningslinjene fra helsemyndighetene er per dags dato (21. april), skal drive-in-kino der publikum blir sittende i bilen være tillatt. Men det er likevel kjekt å ta kontakt med kommuneoverlegen, og spørre om det er noen tiltak de anbefaler. Her er for eksempel Lillehammer kinos retningslinjer for å komme på drive-in:

– du kan ikke være syk
– det kan være maks to voksne per bil.
– du må ha en vanlig «lav» personbil, ingen van
– billetter MÅ kjøpes på forhånd, via nettsider eller app.
– alle må sitte i bilen under forestillingen, det er ikke tillatt å sitte oppå eller utenfor.
– Kom gjerne i god tid, og kjør ut igjen så raskt som mulig etter at filmen er over.

Rettigheter

Drive-in, i likhet med utekinovisninger, prises annerledes enn vanlige filmklubb-visninger. Rettigheter må avklares med den aktuelle kino-distributøren for filmen. Noen distributører (UIP og Disney blant annet) krever at visningen skal arrangeres i samarbeid med kinoen, og at billettsalget skal registreres hos Filmweb. Ta kontakt med oss i Filmklubbforbundet (chloe(at)filmklubb.no)  så hjelper vi med lisens.

Billettsalg og kontroll

Noen filmklubber har fått støtte fra kommunen til å kjøre en gratis visning. Dersom visningen skal ha billettsalg, bør salg av billetter gjøres på nett i forkant av visningen, og ikke fysisk på visningsstedet. Det finnes mange sider som tilbyr billettløsninger, som for eksempel Tikkio, Hoopla eller Vipps.Slemmestad filmklubb tok imot betaling på vipps, og ba publikummet skrive registreringsnummeret på bilen ved betalingen, slik at de raskt kunne slippe biler inn. Det er også mulig for publikum å bare vise kvittering på betalingen på mobilen gjennom bilruten.

Informasjon til publikum

Det er viktig å sørge for god informasjon til publikummet i forkant av visningen, så folk ikke forlater bilen om de lurer på noe. Dette inkluderer alt fra retningslinjer om hvem som kan komme (se eksempelet fra Matinéklubben i Larvik nedenfor) til hvordan FM-nettet fungerer, om det finnes noen tilgang til toalettfasiliteter, og at de bør ta med mat og pledd, osv.

Informasjon til publikum fra Larvik:
– Ankomst i bil, hjemkjøring i bil. Ingen må gå ut av bilen etter at bilen har kjørt inn på området.
– Kun personer fra samme husstand eller personer som har daglig kontakt kan oppholde seg i samme bil. Det betyr ingen venner eller bekjente i samme bil.
– Biler kan ikke stå på tomgang, men kan startes fra tid til annen for å sikre batteri. Tenningen kan være på, men lysene må slås av.
– Slik gjør du: Slå av bilen og vrir et hakk på tenningen, slik at du får på radioen. Da sparer vi både miljøet og unødig støy fra dere som har drivstoffbiler. Dere som har elbil trenger ikke å tenke på noe av dette.
– Arrangementet er rusfritt.
– Vi har ikke toalett på området. Dersom toalett må benyttes, må bilen kjøres ut av området.
– Det vil ikke være servering av mat eller drikke på området.
– Ta gjerne med et teppe, det kan bli kaldt i bilen utover kvelden.
– Husk å kle deg godt! Gjerne ullundertøy og lue.
– Husk å gå på do før du skal se film. Grunnet smittevern er det ikke toaletter på området. Må du på do må du kjøre hjem.
– Vask frontruta godt.

For mest mulig spredning i sosiale medier kan det være verdt å si noe om hvordan det bør foregå også, som Bølgen gjorde da de arrangerte drive-in-kino:
«Del gjerne opplevelsen din på sosiale medier og tagg oss! Vi kommer til å ha en story løpende på Instagram og Facebook, og ELSKER hvis du vil bidra. For å dele det videre må du tagge @bolgenkino Men ikke film noe av innholdet på lerretet. Det er straffbart.»

Lykke til! Om dere gjør dere erfaringer som dere vil dele med andre filmklubber, del det gjerne i Facebook-gruppa vår, eller sende en e-post til nfk(at)filmklubb.no, så oppdaterer vi denne saken.