Når filmlidenskapen trosser koronaen

Matinéklubben i Larvik har gått fra å være et fysisk tilbud på Bølgen kulturhus hver søndag til å bli en suksess på sosiale medier. Primus motor Kristian Bålsrød mener det viktigste var at koronaen ikke skulle være et hinder for å møtes og se film.

Med umiskjennelige plakater annonserer Matinéklubben sine daglige visninger på Facebook med fast tidspunkt, og hos hvilken tjeneste filmen kan ses. Veronikas to liv , Den store skjønnheten og Hustruer er filmer som «settes opp«. Klubben har i tillegg fått kjente filmfolk til å skrive innledninger, eller forsnakke filmene. Navn som Tove Kampestuen, Andrea Bræin Hovig, Mariken Halle og Trond Fausa Aurvåg er blant bidragsyterne for å gi filmopplevelsen en ekstra kontekst. Etter filmen samles folk på Facebook igjen for å diskutere.

Nysgjerrigheten på denne typen filmformidling tok overhånd, og vi tok en prat med Kristian Bålsrød som er en av initiativtakerne til Matinéklubben.

Hvordan startet Matinéklubben, og hvordan så den ut opprinnelig?

– Matinéklubben startet som et initiativ fra Bølgen kino, kulturhuset ved Andreas Gilhuus og meg for et par år siden, med tanker om å gjøre noe med filmlidenskapen og filmvitenskapen i Larvik. Til nå har vi hatt én visning i uka med forsnakk, der vi rett og slett løfter frem de filmene vi mener fortjener et større publikum enn det naturlig ville fått. Forsnakken er ment for å gi filmopplevelsen noe ekstra. Et par ekstra knagger å henge den på i en større filmsammenheng, for eksempel.

Etter koronasituasjonen fikk klubben plutselig et nytt nedslagsfelt og mandat. Var klubben klar for det?

– Det har vi ikke tenkt så mye på. Det som var viktig for oss var at ikke koronaen skulle hindre oss i å møtes og se god film. Nå ser vi mer, og bedre film enn noensinne. Selv om selvfølgelig ingenting slår Matinéklubben i en skikkelig kinosal. Men drive-in-kino var helt herlig. Det håper vi å få til igjen.

Du har fått med deg flere kjente filmformidlere og filmskapere til å introdusere filmene du viser. Hva synes de om prosjektet?

– Det har vært en skikkelig fin opplevelse å oppdage hvor mye positivitet det er når vi forteller om dette. Vi kontakter noen vi tror kunne komme med en spennende tilnærming til filmlidenskapen, men mange kontakter også oss og spør om de kan få dele en film og noen ord. Det er mange som heier på oss etter hvert, og vi hadde aldri fått så mye oppmerksomhet rundt det lille tiltaket vårt hvis ikke vi hadde hatt med oss Kalle Løchen for eksempel, som er så god, og så godt likt av alle, og samtidig deler postene våre og til og med snakker om oss på riksdekkende radio.

93042254 10163628882625012 3599966726227230720 o

Det er filmformidlerne som velger filmene som vises. Hvordan opplever du filmfolk sine filmvalg?

– At en ikke kan forvente noen ting, som at rollene de spiller i filmer, eller filmene de regisserer har noen sammenheng med filmsmaken deres generelt. Det har det vært moro å se. Filmlidenskapen gjelder tydeligvis all god film, og ikke bare en viss sjanger eller lignende.

Ideen med å se filmer samtidig via sosiale medier har tatt helt av. Hvordan ser du på kinoen og filmklubbenes fremtid etter korona?

– Jeg skal ikke si at jeg har tenkt så mye på det. For oss så er dette noe vi trengte å gjøre for at ikke denne annerledes-tida skulle bli altfor trist. Jeg tror folk kommer til å strømme tilbake til kinoene slik vi alltid har gjort, med en gang dette er over. Men det trenger jo ikke være utelukket at Matinéklubben fortsetter med en hjemmekino en dag i uka for eksempel? Det kunne vært fint det, og.

Nå som dere har arrangert filmvisninger på nett og drive-in-kino, hvilke erfaringer har dere gjort dere?

– Folk vil møtes. Og folk vil se god film. Det har vi virkelig fått bekreftet. Og så merker vi hvor flinke kulturhus og kinoer er til å hjelpe hverandre med få realisert tiltakene vi forsøker oss på i annerledes-tida. Vi lærte av drive-in-kino på Lillehammer blant annet. Og vi har hjulpet Tromsø, Grimstad og Frogner kino med deres drive-in-prosjekter. Vi er en stor familie i film-Norge. Det er innmari fint å se alt som skjer også i denne litt rare tida.

Hvilke drømmer har du for Matinéklubbens videre eksistens?

– Det hadde vært moro hvis vi kunne blitt enda mer synlige for produksjonsselskaper, regissører, skuespillere og filmkjennere. Vi har hatt besøk fra gode gjester i Matinéklubben tidligere, og det har virkelig blitt omfavnet at de som bruker klubben her nede. Det håper vi at vi kan få mer av. Og så gir jo sånne påfunn som drive-in-kino mersmak til flere sprell, da. Nye måter å vise film på. Litt annerledes utekino, kanskje? Nå har Bølgen kulturhus i Larvik fått støtte og gått til innkjøp av lerret og prosjektor, så nå kan vi leke oss litt fremover.

Hovebilde: Kristian Bålsrød (t.h), Trond Aarstad jr, Anne Kari Ramberg og Øyvind Fragasso Eriksen sørger for at Matinéklubben holder koken (foto: Kjersti Bache).

Bli med i Matinéklubben på Facebook!