Romantisk filmhelg i Oslo!

Filmseminar 2020 FB.indd

Film, foredrag og forelskelse:
Bli med på høstens høydepunkt, 17-18. oktober på Vega scene: les mer her!

Skrekkelige klassikere til høstprogrammet

Dracula og Frankenstein er blant monstrene som kan besøke filmklubber i tiden som kommer. Svart-hvitt-perler, håndlagde visuelle effekter og jubilerende klassikere: Her er tips til filmer å sette opp i filmklubbene i høst.

En rekke titler fra 30-tallet er nå tilgjengelige i Filmklubbforbundets katalog, og i tillegg til nevnte Dracula (1931) og Frankenstein (1931), som det ble laget flere oppfølgere av, er det mulighet for å vise varulvfilmen The Wolf Man (1941) og The Creature from the Black Lagoon (1954). Kombinasjonen svart-hvitt og skrekk passer perfekt når dagene blir kortere og vinden rusker i hushjørnene.

Det lett oppstyltede skuespillet fra 30-, 40- og 50-tallet gjør disse klassiske skrekkfilmene til tider ufrivillig komiske, og dette er noe Tim Burton har videreført i sine filmer. Både Dark Shadows (2012) og Corpse Bride (2005) er nå tilgjengelige, og når julen nærmer seg er det ingen film som gjør seg bedre enn Et førjulsmareritt (A Nightmare Before Christmas, 1993).

I samarbeid med cinematekene har filmklubbene også mulighet til å vise dokumentaren Grey Gardens (1975) om den eksentriske familien Bouvier som forlater en luksustilværelse i New York for å bo i et falleferdig hus på Long Island. Ikke minst anbefales den ekstremt realistiske filmen Gå og se (1985) som skildrer krigens redsler gjennom øynene til en ung sovjetisk motstandskjemper. Disse filmene er bare to av flere som inngår i det felles programmet til Cinematekene i Norge for høsten 2020, blant annet: The Souvenir, Bait, Matteusevangeliet, Love and Anarchy og Zombi Child. Filmklubber kan booke visninger i en begrenset periode. Ta kontakt med sekretariatet, så sjekker vi om filmene er tilgjengelige.

Jubileumsfilmer

2020 er 100-årsjubileum for Dr. Caligaris kabinett av Robert Wiene. Filmen markerte begynnelsen på den tyske ekspresjonismen og Caligari-skikkelsen var like velkjent i Tyskland som f.eks Don Juan i Spania. Denne personifiserte blandingen av grusomhet, uro, fantasi og sinne, ble et symbol på første verdenskrigs ødeleggelser og den tyske autoritet. Filmens estetikk dro veksel på ekspresjonisme i litteratur og kunst, noe som resulterte i fantastiske kostymer og forvridde kulisser. Uttrykket skulle reflektere den gale doktorens synspunkt. Filmen ble en suksess og ble etterfulgt av Fritz Langs Der Müde Tod (1921) og Nosferatu (1922) av Friedrich W. Murnau.

En annen jubilant er Alfred Hitchcocks Psycho. Det er 60 år siden filmen skremte vannet av publikum med sin ikoniske dusjscene. Musikken til denne filmen ble skrevet av Bernard Herrmann som bevisst opponerte mot det etablerte Hollywood-systemet, og som ble brukt av Hitchcock til både Vertigo og North by Northwest. Psycho var banebrytende innen sjangeren da den kom med sin bruk av vold og sex, og ikke minst Norman Bates veldig forstyrrede sinn bidro til å forsterke reaksjonene blant publikum.

Se også Lars Ole Kristiansens drømmefilmklubbprogram med Peter Greenaways filmer, og fargerike filmtips til barnefilmklubbene.

Filmklubbforbundets katalog oppdateres stadig. For filmene i katalogen har vi avtaler med rettighetshavere, og klubbene kan også låne en kopi av filmen, om de trenger. Se de nyeste filmene i katalogen her!

Kilder:
Stumfilm introduksjon (Holst, Norsk filmklubbforbund, 1984)
Filmmusikk (Larsen, Universitetsforlaget, 2013)