Filmklubber som digitalt vertskap: For Sama

Den prisbelønte dokumentaren For Sama fikk ikke sin planlagte kinopremiere. Nå tilbyr Europafilm filmklubber å distribuere den til sine medlemmer, og få en del av inntektene. Festivalsjef Øystein Egge i Movies on War forteller hvordan de ville være med å løfte filmen.

Den Oscar-nominerte og kritikerroste For Sama skulle etter planen ha kinopremiere denne våren. Da korona-krisen inntraff, måtte distributør Europafilm tenke alternativt.

Nå tilbyr de blant annet filmklubber å være digitalt vertskap for filmen. Klubben får sin egen landingsside for filmen og distribuerer den til sine medlemmer. Klubben og Europafilm deler inntektene for filmen 50/50. (For mer info, se nederst i saken).

Øystein Egge
Øystein Egge, festivalsjef for Movies on War

Grasrotdistribusjon

En av aktørene som har inngått et slik samarbeid med Europafilm, er festivalen Movies on War. Festivalen hadde For Sama på programmet i 2019, hvor filmen vant pris for beste dokumentar. Festivalsjef Øystein Egge forteller at de umiddelbart visste de ville være med å løfte filmen så flere får se den.

– Dette er en film det er viktig at mange får sett, så vi er gledelig med på det. All honnør til Europafilm som kaster seg rundt og finner alternative muligheter for å få filmen ut, sier Egge, som også er styremedlem i Filmklubbforbundet.

Ved å kunne presentere filmen selv, mener han at en aktør kan få frem hvorfor akkurat de ønsker å promotere den.

– Denne måten å gjøre det på er i tillegg veldig grasrot-aktig. Det blir en demokratisk distribusjon på et vis, for flere kan være med å arbeide for filmen.

Det relaterbare i en krigssituasjon

For Sama handler om studentene Waad og Hamzi som forelsker seg, gifter seg og får barn, samtidig som Aleppo går fra å være en studentby til å bli en krigssone. Filmen tar form som et brev fra Waad til sin datter.

– Da jeg så For Sama første gang, var det nesten så jeg ikke kunne tro det var en dokumentar, sier Egge.

– Du kommer så nært innpå krigen i Syria, og det er så actionfylt og dramatisk til tider at det er helt utrolig at noen har klart å holde fast i kamera og dokumentere det som skjer.

Det har kommet mange gode dokumentarer fra Syria, men For Sama gir en virkelig menneskelig dimensjon til konflikten, fremhever han.

– Det er umulig å ikke ha empati med de som går gjennom dette, fordi man blir så godt kjent med menneskene. Vi følger Waad fra hun er rebelsk student, gjennom demonstrasjoner, før krigen bryter ut til hun plutselig må hjelpe til ved et sykehus der mannen hennes er lege. Og alt er fortalt fra en kvinnes perspektiv – som ikke er vanlig fra denne regionen.

Filmen er til tider brutal, men også vakker, og fanger mange relaterbare situasjoner, sier Egge.

– Her er det glede i livet også, så den gir et perspektiv på at selv i helvete går det an å ha en slags normalisert hverdag.

Her er mer informasjon om hvordan et slik samarbeid med Europafilm fungerer:

For Sama har til nå gått veldig bra på tradisjonelle VOD-plattformer. Nå har Europafilm laget en egen plattform der filmklubben kan være vertskap og dele inntektene med distributøren.

Inntektene deles 50 / 50 (etter at Europafilm har dekket kostnadene til strømming + opprettelse av side til klubben). Det koster ingen ting å være med, ettersom kostnadene først blir trukket fra når vi begynner å tjene penger.

Filmen vises digitalt og kan sees med både engelske og norske undertekster.

Europafilm sier videre:
Vi ser spesielt etter de som står uten inntekt eller har falt utenfor støtteordningene, men alle er hjertelig velkommen til å sende en forespørsel til silje@europafilm.no med litt info om hvordan du/dere ønsker å presentere filmen. Det er en fordel om du brenner for filmens tema og vil nå spesifikke grupper med ditt vertskap. Filmen har 15 års aldersgrense. Som vertskap får du din helt egen side, hvor du kan invitere ditt publikum, og dere får bilder, trailer og annet dere måtte trenge av oss.

Er du foredragsholder, samfunnsdebattant, influencer, musiker, lokal kino, eier av en bedrift, litteraturhus, organisasjon, dokumentarist, forfatter, magasin, filmklubb eller lignende, er det deg vi ser etter. Det er også anledning til å skape innledning, Q & A, foredrag osv med temaer som passer filmen.

Vi samarbeider for eksempel med Magasinet Altså, som leverer god journalistikk med kvinnebriller på. Deres landingsside er her: https://europafilm-forsama.vhx.tv/checkout/altsa-presenterer-for-sama/