Z om apokalypse og film: går det bra til slutt?

Inspirert av Paul Schraders First Reformed, ble apokalypse valgt som tema for nyeste Z i fjor høst, men vi hadde aldri trodd at nummeret skulle komme ut midt i en pandemi.

Men slik ble det altså, og nå som vi har fått en smak av verdensomspennende pandemi kan vi vel slå fast at apokalypse gjør seg best på film.

Derfor byr vi på tekster om cli-fi (climate fiction), zombier, neoliberalisme, kunstig intelligens og hvordan katastrofen pleier å se ut i norsk film, og holder oss heller et stykke unna virusfilmer i denne omgang.

Innhold:

Julia Leyda – Hva er cli-fi, og hvorfor trenger vi det?
De siste tiårene har en ny filmgenre entret scenen: Klimafiksjonsfilmene, også kalt cli-fi. En genre der filmtilfanget øker i takt med vår innsikt i at vi har gått inn i den antroposene tidsalderen. Menneskets inngripen i naturen har tatt overhånd og etterlatt et inntrykk på kloden som ikke kan viskes ut. Julia Leyda gir en introduksjon til denne nye – og viktige – genren.

Stacey Abbott – Slutten på verden slik vi kjenner den. Zombieapokalypsen på film
Hvorfor hadde zombiene en popularitetsboom etter 11. september 2001? Og hvorfor sluttet de å slepe seg sakte fremover på jakt etter hjerner, og gikk over til å kunne løpe i fullt firsprang?

Kalle Løchen – Jakten på et verdig liv. Ken Loachs humanisme i vår tid
Apokalypsen kommer ikke alltid i form av jordas undergang. Den kan også komme i form av et enkeltmenneskes undergang i møte med umenneskelige livsforhold. Kalle Løchen ser på Ken Loach’ samfunnskritiske og sterkt humanistiske filmer Sorry We Missed You og Jeg, Daniel Blake, der mennesker går under i et samfunn – og en verden – preget av nyliberalisme.

Marte Stapnes – Verden går til helvete mens vi sitter på Facebook – iHuman
Viser dokumentaren iHuman at det egentlig er robotene vi bør frykte mest? Om hvordan vår endeløse scrolling på sosiale medier er med på å mate kunstig intelligens, og hvordan virkelighetens roboter nærmer seg det vi er vant til å se på film.

Timotheus Vermeulen – Når verden går under på film.
Det er ifølge Paul Simon minst «50 ways to leave your lover». Det er ifølge apokalypsefilmene også et utall scenarioer når det gjelder veien fram mot verdens endelikt. I hvert fall på filmfronten. Men er alle verdener som går under den samme?

Jasper Sharp – Japansk cyberpunk og dystopien i teknologien
En introduksjon til japansk cyberpunk og de teknologiske dystopiene man finner der.

Gunnar Iversen – Norge går under – om norsk katastrofefilm
I norsk film slår til og med grunnfjellet tilbake mot menneskets inngripen i naturen.

Julia Leyda – Vekk med gravalvoret! Om humor og ironi i cli-fi
Kan alvorlige og deprimerende temaer som klimakrise og miljøødeleggelse være morsomt på film? Kanskje humor kan være et vel så effektivt virkemiddel som gravalvor, for å få oss som tilskuere med på refleksjoner rundt klimakrisen.

Mer info om nummeret ligger her