fbpx

Hva er en filmklubb?

Filmklubber er ideelle foreninger som viser både klassikere og nyere filmkunst fra hele verden.

Lyngdal og Drammen: Fra filmklubbpause til visninger med antibac

Lyngdal og Drammen: Fra filmklubbpause til visninger med antibac

Denne høsten blir ikke som andre. I skrivende stund er smittetallene på vei opp igjen, og mens noen filmklubber har planlagt for tilnærmet normal drift, har andre valgt å utsette visningene til 2021. Nederst finner du våre tips og råd til gjennomføring av visninger i korona-tider.

Ingen aktivitet før jul i Lyngdal

Petter, Lyngdal fk
Petter Røren, Lyngdal filmklubb

Lyngdal filmklubb tok beslutningen for resten av året allerede i mars.
– Et samstemt styre valgte å utsette alle visninger til jul. Argumentene for dette var blant annet alderssammensetningen blant medlemmene. Størsteparten av våre medlemmer er over 50 år, og dermed mer utsatt for smitte, sier Petter Røren. To i styret er utsatte i sin arbeidssituasjon, så de ville ikke ta risikoen som potensielle smittebærere.
– Dessuten bruker vi en liten sal, og der ville vi ikke fått inn mange nok i forhold til smittevern. På våre visninger er det i snitt 60-70 publikummere. En større sal i kulturhuset er forbeholdt kino, som også trenger det besøket den kan få.

Røren er ikke bekymret for filmklubbens fremtid. – Vi lider ikke økonomisk tap, og reaksjonene fra medlemmene har vært utelukkende positive. Vi ble møtt med stor forståelse, sier han.
– Medlemmene våre er vant til lange pauser, så jeg er overbevist om at oppholdet i visninger bare skjerper apetitten på god film.
Under filmklubb-pausen vil de være aktive med å anbefale ordinære kinovisninger, både i sine sosiale medier og i møter med folk. – I fravær av blockbustere viser kinoen mer kvalitetsfilm, mener Petter. Vi har også et stabilt og interessert styre, så vi kommer sterkere tilbake!

Tilnærmet normalt i Drammen

Ronny, Drammen fk
Ronny Rype, leder i Drammen filmklubb

– Drammen filmklubb åpner dørene med et nytt og spennende høstprogram etter et langt opphold, sier leder i Drammen filmklubb, Ronny Rype. – Vi vil ta godt vare på vårt publikum grunnet smittevern og har god fokus på dette.

Filmklubben kan skilte med et variert program, med regissørbesøk av Maria Sødahl og visning av Håp, til det de regner med blir høstens store trekkplaster, Melancholia av Lars Von Trier.

Ronny gleder seg spesielt til å vise Kampen om Algerie av Gillo Pontecorvo. – En sterk og interessant film om overmakt og frihetskamp. Til denne visningen har vi booket sal på kino for å få mest mulig ut av bilde og lyd, sier han.

Når det gjelder smittevern, følger filmklubben gjeldende regler for avstand og hygiene. – Vi samarbeider med visningsstedene våre om informasjon til publikum. Samtidig plikter vi også å notere hvem som er tilstede siden filmklubben er ansvarlig arrangør.

Tips til visninger i korona-tider

Først og fremst må dere føle dere komfortable med det å ha visninger, og ta en avgjørelse ut fra den lokale situasjonen der dere er.

Dersom dere skal arrangere visninger: Helsedirektoratet tillater arrangementer på offentlige steder med inntil 200 personer, der alle bør kunne holde avstand på minst én meter til andre personer. Som arrangør er dere ansvarlig for å overholde denne regelen.

  • Snakk med visningsstedet, og spør hva slags planer de allerede har for smittevern, og hvordan filmklubben kan bidra til dem.
  • For hver visning, nominer en person i styret til å være smittevernansvarlig, som til enhver tid passer på at alt er på stell.
  • Vær påpasselig med å informere publikummet om smittevernreglene som gjelder for visningen: Folk fra samme husstand kan sitte sammen, men det bør være en meter mellom sittegruppene.
  • Som arrangør har dere ansvar for å ha kontroll på hvem som er tilstede på hver visning, slik at man kan bistå i eventuell smittesporing. Heldigvis skal dette være relativt enkelt for filmklubber, som har medlemslister.
  •  Andre tiltak: Finn ut hvilke flater som må vaskes, og lag rutiner for det. Tilby gratis antibac ved inngangen og rundt toalettene og legg teip på gulvet ved innslipp for å markere 1-2 meters avstand i billettkøen.

Slike grep vil bidra til at både du som arrangør og publikum vil føle seg tryggere.