fbpx

Filmtips våren 2021

skalderegå
Trenger du inspirasjon til programarbeidet? Les mer her!

Hva er en filmklubb?

Filmklubber er ideelle foreninger som viser både klassikere og nyere filmkunst fra hele verden.

Z og filmklubbene tar kortfilmen på alvor

Z og filmklubbene tar kortfilmen på alvor

Z filmtidsskrift og Filmklubbforbundet fronter kortfilmen som et eget kunstnerisk format. I det nye nummeret av Z tar vi pulsen på kortfilmen under de tilstandene vi lever i, og årets kortfilmpakke er klar for distribusjon til filmklubbene.

Kortfilmfestivalen ble, som alle andre festivaler i år, digital, og vi ble snytt for å se filmene slik de er ment, for det store lerretet. Det hindret ikke gode filmopplevelser, men både anmeldere og filmskapere er spente på hvordan kortfilmformatet vil utvikle seg etter koronaen. I siste Z kan du lese:

Norsk kortfilm anmeldt – film for film. Vi anmelder alle de norske kortfilmene som var med i konkurranseprogrammet under Kortfilmfestivalen, som i år ble arrangert digitalt. For mange av filmene er dette den eneste anmeldelsen de får.

Nattens virkelige øye – Maya Deren. Maya Derens Meshes of the Afternoon regnes som en av de mest innflytelsesrike kortfilmene i amerikansk eksperimentalfilm. Gunnar Iversen gi en introduksjon til Derens magiske kortfilmunivers.

Kortfilmskapere om norsk film.  Enquete med regissørene Rikke Gregersen, Bendik Kaltenborn, Johanna Pykkö og Pjotr Sapegin. Amanda-vinnende Johanna Pykkö (The Manila Lover) framhever filmene som tar del i en sosiopolitisk samtale, men etterlyser en filmkunst der «filmen inneholder mange flere lag enn kun agendaen». Pjotr Sapegin skriver i sitt bidrag om tiden fremover: «Hvordan skal vi møte denne tiden, vi som er regissører av den kunstarten som med stolthet kalles «uavhengig kortfilm»? Er vi klare til å kunne reflektere verdenen vår nå, når den er i en slik dramatisk endring?»

«Akkurat det vi trengte: Mer bling og mer musikk.» Atle Hunnes Isaksen om årets musikkvideoer.

Film er en empatimaskin. Cato Fossum om den svenske filmskaperen Amanda Kernell.

Se mer her!

Årets kortfilmpakke for voksne er klar

manila lover 1080x465
The Manila Lover (Pyykkö, 2019)

Like viktig som Z filmtidsskrifts anmeldelser er Filmklubbforbundets kortfilmpakke. Som tidligere består den av nøye utvalgte filmer, og alle kortfilmskaperne i enqueten er representert. Å bruke Z`s kortfilmnummer som grunnlag for både introduksjoner og diskusjoner er en like god ramme for visning som den er enkel, og prikken over i`en ville være å få en regissør på besøk. Regissørbesøk går det an å søke støtte om fra NFK.

Årets kortfilmpakke består av:

Liker stilen – Bendik Kaltenborn, 20 min
Et feberaktig og tragikomisk Oslo der folk gjennom en rad korte scener går til grunne i stress, aggresjon og utenforskap før de får tredd et stykke neglisjert folketro nedover seg med dødelig utgang.

Mennekets opprinnelse
Pjotr Sapegin – 13 min
Historien om hvordan mennesker er immigranter fra et annet sted, en kvadratisk planet. Når en fiendtlig skikkelse truer planeten måtte innbyggerne evakuere og forlate sine identiteter og minner.

Mor visste ingenting
Anita Killi, 12 min
Nede i en tom, dyp silokum utspiller det seg en intens, men stille kamp, for et ungt menneske som sliter. Som foreldre er det ikke alltid vi vet hva som skjer i hodene på barna våre. Små ting kan være nok til å gi dem ny energi til å gå videre i livet.

Don`t Run and Hide (Ane Brun musikkvideo)
Stian Andersen, 4 min
Videoen veksler mellom seks tablåer om å tørre å være seg selv, akkompagnert av Ane Bruns atmosfæriske vokal og nydelige musikk.

The Manila Lover (obs, bare engelsk tale)
26 min – Johanna Pyykkö
The Manila Lover utforsker maktforholdet i den seksuelle relasjonen mellom en norsk mann og en filippinsk kvinne. Filmen hadde premiere på Kritikeruken i Cannes, og ble også vist på BIFF, Stockholm filmfestival, Clermont-Ferrand, med fler.

De berørte
Rikke Gregersen – 13 min
Minutter før avgang oppstår en situasjon ombord i et fly. En passasjer nekter å sette seg ned for å forhindre at en annen mann ombord deporteres. Flyets pilot blir plutselig nødt til å ta et politisk standpunkt, noe han overhodet ikke ønsker.

Kortfilmpakken kan vises som et helt program eller som forfilm og bestilles fra cato(at)filmklubb.no