fbpx

Filmtips våren 2021

skalderegå
Trenger du inspirasjon til programarbeidet? Les mer her!

Velkommen på webinar!

tiff logo event bilde 2021
TIFF-seminaret arrangeres digitalt i år. Les mer her!

Hva er en filmklubb?

Filmklubber er ideelle foreninger som viser både klassikere og nyere filmkunst fra hele verden.

Hvordan inkludere flere? Film og psykisk helse

Hvordan inkludere flere? Film og psykisk helse

“Terskelen for å bli med i filmklubb blir lavere når man møtes i andre sammenhenger først.”, sier Oda Skarstad, leder i Rana filmklubb, som nettopp har organisert en samarbeidsvisning i anledning Verdensdagen for psykisk helse.

Verdensdagen for psykisk helse, som markeres av tusenvis av frivillige hvert år, skal øke kunnskap og åpenhet om psykisk helse, og fremme gode levevaner. I år var Rana filmklubb med på markeringen med visning av filmen Flink pike (Melkeråen, 2014) i samarbeid med Mental helse Rana.

I Flink Pike, tegner regissør Solveig Melkeråen et usminket, bittersøt, men også morsomt og uhøytidelig portrett av seg selv, og sin kamp mot depresjon. “Flink Pike er en dokumentar om meg og min familie.”, skriver Melkåen om filmen. “En film om å være perfekt og uperfekt, om kontroll og tap av kontroll, om angst for angsten, og om å le når alt er svart. Som broren min sier før mitt første elektrosjokk: «Det blir en pangstart på helga!».”

En takknemlig gjeng å se film med

Mental helse Rana er en medlemsorganisasjon for de med psykiske lidelser og deres pårørende. De har jevnlige møter, og et stort kontaktnettverk i kommunen. Samarbeidet mellom filmklubben og Mental helse Rana har blitt en fin tradisjon – det er tredje år på rad at Rana filmklubb deltar på markeringen – og de er allerede invitert til å bidra neste år også.

– Det er en takknemlig gjeng å se film med, og samarbeidet gjør at vi treffer andre enn de som kommer på våre ordinære visningene, i tillegg til noen faste ansikt, sier Oda Skarstad.

Visningen foregikk på Møteplassen, et sted som drives av Rana frivillighetssentral.
Tross beskjedent oppmøte (i forbindelse med korona-pandemien var det med vilje begrenset promotert), har markeringen tilført Rana filmklubb flere medlemmer.

2020 10 09 17 13 15 01 2
Fra venstre: Jørgen Ward Søderstrøm (Rana filmklubb), Petr Skjolden Fagereng (Mental Helse Rana) og Oda Skarstad (Rana filmklubb)

 

Lokalt samarbeid

Tiltaket er en av mange eksempler på hvordan filmklubber kan jobbe med inkludering og tiltrekke seg nye medlemmer. Andre eksempler på det kan være visninger i samarbeid med lokale organisasjoner som asylmottak, idrettslag og fritidsklubber, kulturfestivaler og veldedige organisasjoner.

Ta kontakt med din lokale frivillighetssentral for å høre om hvilke organisasjoner som er aktive i nærheten, og kan være aktuelle å samarbeide med.
Ta en titt på frivillig.no, for å se hvilke frivillige organisasjoner som er aktive i ditt område
Usikker på hvilken film dere skal sette opp? Ta kontakt med oss, så deler vi gjerne vår tips!

Tips til filmer om psykisk helse

Lyst til å bli med på markeringen av Verdensdagen for psykisk helse til neste år? Her er våre tips til filmer som kan sette i gang en god samtale. Sjekk gjerne med medarrangøren om innholdet passer til målgruppen!

En norsk film av en som tematiserer ensomhet, omsorgsbrist, depresjon og følelsen av å ikke være til nytte for noen: Skal dere gå allerede, av Mona Hoel. I tillegg er filmen til Ellen Ugelstad, Making Sense Together, relevant. Den går inn i problemkomplekset rundt pårørendes maktesløshet i møte med behandlingssystemet.

Det var ikke jeg, det var fiskmåsen, av Julie Engaas (kortfilm, 11 min). Nydelig animert perle om en gutts indre mentale univers.
Litt bredt: Pixar-filmen Innsiden ut .
Svensk film om anoreksi, og et varmt søsterforhold: Min lille søster

Systemsprengeren – en utrolig sterk film om et barn med atferdsvansker.
Jenta, mamma og demonene – en svensk film om en jente som bor med en kreativ og også psykisk ustabil mor.
Kikis budservice – en veldig underholdende film som også handler om depresjon og utmattelse blant unge, på sett og vis
Mamma av kanadiske Xavier Dolan handler om en ung gutt med adhd.
My Brother Simple – om en psykisk utviklingshemmet gutt og broren hans.
Now It’s Dark – norsk film om en ung kvinne i ubalanse, litt David Lynch-aktig film.