Stedene snakker i siste Z

I filmiske rom kommuniseres mer enn bare naturlige omgivelser for karakterene. Det finnes også betydelige lag av sosiale, politiske og kulturelle koder i utformingen av dem. Natur i norsk film, Døden på Oslo S og bruk av vinduer i Ghost er noe av det du kan lese om i siste utgave av Z.

Vi snakker ikke mye om sted i film, men mange ganger forteller omgivelsene like mye om rollefigurene som selve handlingsforløpet. I slike tilfeller er det ikke bare snakk om fargelegging, men også kommentering og speiling.

Som sosiale vesener trekkes blikket vårt automatisk mot mennesker, ansikter og handlinger. Men da går man fort glipp av alt som skjer og kommuniseres bakenfor. Noen ganger, og særlig i film, kan bakgrunn også være forgrunn.

I vårt nye Z finner du tekster om:

Michelangelo Antonionis betydningsfulle overflater: Temaredaktør Thor Joachim Haga dykker dypt ned i Michelangelo Antonionis filmografi; steder som betydningsfulle overflater slik de fremstår som auteur-trekk gjennom hele hans karriere.

Stakkars Oslo: Einar Aarvig griper fatt i Oslo på tidlig 90-tall og meningsutvekslingen som eksisterer mellom bykjernen og fortellingen i Eva Isaksens Døden på Oslo S (1990).

Vinduene i Ghost, og hos poeten Rilke: Kulturhistorisk fremstår vinduer som symbolske møtepunkter mellom ‘inne og ute’, ‘død og liv’. Hvordan kommer dette til uttrykk i 90-tallsslageren Ghost? Anna Ulrikke Andersen tar utgangspunkt i bruken av vinduer i Jerry Zuckers Ghost (1990), og setter den inn i et større kulturhistorisk perspektiv.

Bølger og demoner – naturkrefter i norsk film. De fleste vil enes om at den norske naturen har en sentral plass i den norske folkesjelen. Vi bor tett på den – selv urbane mennesker som bor midt i en av våre få storbyer, har kort vei til store naturområder. Men hvilken plass har den i norsk film? Av Eivind Myklebost Nordengen

Stedene snakker: Et knippe filmanbefalinger som på hvert sitt vis dyrker sted som noe autonomt; med en betydning større enn seg selv.

Les mer om utgaven her.