fbpx

Filmtips våren 2021

skalderegå
Trenger du inspirasjon til programarbeidet? Les mer her!

Hva er en filmklubb?

Filmklubber er ideelle foreninger som viser både klassikere og nyere filmkunst fra hele verden.

Ukas filmtips: Japansk film

Ukas filmtips: Japansk film

Trenger du inspirasjon til programmet for våren 2021 i din filmklubb? Her er seks tips til japanske filmer, fra feel good til anime. NB! Gunstige priser!

Ingrid Amsterdam
Ingrid anbefaler japansk film til vårprogrammet.

Vi har spurt Ingrid Rommetveit, NFKs studieansvarlige og redaktør av Z filmtidsskrift, om å trekke frem noen av sine yndlingsfilmer fra det spennende filmlandet Japan. Her er hennes «Kakigōri» (en japansk is som spises i filmen Briller, se tips nr 1 under!):

NB! Husk at alle titlene kan bestilles til NFK-sats!

Feel Good

Briller – Naoko Ogigami, 2007
Den ultimate «senk-skuldrene-og-nyt-øyeblikket»-filmen, og en hardt tiltrengt time out fra bekymringer og stress. Når man har tenkt seg på en aktiv sightseeing-ferie, men i stedet havner på et obskurt sted der ingenting skjer. Annet enn god mat, en obskur morgengymnastikk på stranden, og en vennliginnstilt eldre kvinne som sitter og stirrer på deg når du våkner om morgenen …

En vennlig, lun og vakker film, der selve filmopplevelsen er som en liten ferie i seg selv. La filmklubben din lære seg «å skumre»!

Les mer om filmen her. (Det går også an å booke Ogigamis Close-knit, den ultimate strikkefilmen.)

Musikk

Ryuichi Sakamoto: Coda – Stephen Nomura Schible, 2017
Ikke en japansk film i og for seg, men en dokumentarfilm om den japanske musikeren og komponisten Ryuichi Sakamoto. Sakamoto er kanskje mest kjent som filmmusikk-komponist (til f eks Oshimas Merry Christmas Mr. Lawrence, Bertoluccis Den siste keiseren og Alejandro G Iñárritus The Revenant. Filmen følger Sakamoto gjennom en tung kreftperiode og innspillingen av albumet Async, stadig på jakt etter nye lyder og musikalske uttrykk. Den er dessuten pepret med morsomme anekdoter fra hans lange karriere som filmmusikk-komponist. Dette er en film som får deg til å sanse lyd og musikk på en ny måte. En stor filmopplevelse om en stor musiker. Les mer om filmen her.

Zombiehumor

One Cut of the Dead – Shin’ichirô Ueda 2018
Lavbudsjettskomedie som gjør en imponerende ny vri på zombiesjangeren. Når et filmteam spiller inn en zombiefilm i en visstnok forhekset bygning blir de selv angrepet av zombier. Og filmteamets overambisiøse regissør øyner dermed muligheten til å lage den virkelig ultimate zombiefilmen.
Liker du smart underholdning og tåler litt blod og gørr, er dette noe for deg. En film i samme gate som den kanadiske Tucker and Dale vs. Evil og den new zealandske vampyrkomedien What We do in the Shadows.

Cannesvinnende drama

Shoplifters – Hirokazu Kore-eda 2018
Dynamikken mellom familiemedlemmer og betydningen av blodsbånd går som en tematisk rød tråd gjennom Kore-edas filmverk. I Shoplifters settes den biologiske familien opp mot familien som de som tar vare på deg. Filmen starter ut forholdsvis idyllisk, men skifter i andre del toneleiet og blir til en mørk krimfilm. Les mer om filmen her. I en verden som blir styrt mer og mer kynisk, absurd og kaldt, trenger vi humanistiske filmskapere som Kore-eda mer enn noensinne. Kore-eda unike utforskning av familierelasjoner finner du også i den langt lysere Søstre.

Klassikeren

Rashomon – Akira Kurosawa 1950
Filmen som satte Japan på verdensfilmens kart, og som fortsetter å inspirere filmskapere verden over. Rashomon forteller historien om et overfall på en adelsdame og hennes mann, men dette er ingen klassisk historiefortelling. Snarere setter filmen et spørsmålstegn ved nettopp historien, som fortelles i flere ulike versjoner av forskjellige personer som skal ha vært vitner til hendelsen. Hvilken versjon er den riktige?

Anime

Alle Hayao Miyazakis magiske filmer!
Spesielt kanskje de lune mesterverkene Min nabo Totoro og Kikis budservice og den dystrere Prinsesse Mononoke, som med sitt fokus på hvordan menneskene ødelegger verdens økosystem er mer aktuell enn noensinne.