Filmtips våren 2021

skalderegå
Trenger du inspirasjon til programarbeidet? Les mer her!

Full fart for barnefilm

Korona til tross: Adventstid er barnefilmtid, og nye filmer er på vei inn i katalogen etter det digitale barnefilmtreffet i november.

Førjulstida er vanligvis en travel tid for visning av barnefilm rundt om i filmklubbnorge. I år har korona-restriksjoner dessverre satt noen førjulsvisninger for barn på vent, særlig i Oslo og omegn, men også andre steder i landet. Likevel: Det er høy aktivitet rundt om i barnefilmklubbene!

Lillefilm på Lillehammer, Tromsø barnefilmklubb, Stavanger, Bygland og Hurdal er blant klubbene som gjennomfører arrangementer med jule-klassikere i løpet av desember. Det samme gjør Hjørundfjord filmklubb på Sunnmøre og Bornas Kabuso i Hardanger. Analogfilm-entusiastene i Bergen filmklubb viser et eget kortfilmprogram på 16mm som forfilm til en visning av Gremlins 13. desember.

Fet fritidsfilmklubb har tre jule-relaterte filmer på programmet, inkludert en romjulsvisning av Polarekspressen. Mens Veten filmklubb i Hamarøy klinker til med Hjemme alene, Fanny og Aleksander, Mirakelet på Manhattan og den fine barnefilmen Den magiske juleesken i løpet av desember.

Samtidig er det på tide å se framover. I slutten av november arrangerte Norsk filmklubbforbund et barnefilm-treff til inspirasjon for programmering til våren, med flere engasjerte gjester i det digitale panelet.

Engasjerte gjester

Klubbene som deltok fikk treffe Stina Ask Mikkelsen fra Barnefilmfestivalen i Kristiansand, som kunne fortelle om en vellykket digital festival i 2020. Særlig blant skoleklasser var interessen for filmprogrammet enda større enn ellers. Festivalen skal også lage en egen dokumentarfilm om korona-tida, #Innestengt, hvor barn og unge kan sende inn bilder, filmer eller fortellinger i andre formater om sine opplevelser. Filmen får premiere på festivalen i 2021 – kanskje en spennende film å sette opp også for filmklubber?

Hun minnet også om den fine importordningen hvor festivaler og klubber kan vise gratis film fra den nederlandske festivalen Cinekid. Ordningen er nå avsluttet, men Stinas favoritter Binti og Fight Girl kan fortsatt bestilles sammen med en rekke andre spennende titler.

Kristine Tingvik Aas presenterte Voksenfri filmklubb, som viser film på ettermiddagstid for skoleungdom på Vega Scene i Oslo. Selv om kinoen nå er midlertidig stengt, er det mange gode tips å hente fra Kristines presentasjon – som du kan se her – til kurs, foredrag, gjester og aktiviteter. Sjekk også ut Facebook-sida deres hvor den flotte videoen fra slapstick-kurset de holdt tidligere høst er lagt ut, og les om hvordan du kan gjøre det samme, på våre kurssider.

Det ble også et fint regissørmøte med Arild Østin Ommundsen og Silje Salomonsen som sammen har laget Tottori! Sommeren vi var alene. De to fortalte engasjert om innspillingen, om gleden ved å lage film som kan være givende både for barn og voksne, og om opplevelsen av kinosuksessen i høst. Filmen er en virkelig perle, og vi tilbyr nå Tottori! til sterkt rabattert pris til alle klubber som vil programmere den, enten på DCP eller DVD.

Flere filmer i vente

I november har NFK-sekretariatet lagt ut tips her på nettsidene våre til rabatterte filmer til vår-programmering. Neste uke anbefaler vi barnefilm. I tillegg til Tottori! kan vi presentere en ny kortfilmpakke for barn, blant annet med filmen Rudy og lynmonsteret av Endre Skandfer (se hovedbildet til saken), og flere andre titler. Filmer fra Barnefilmfestivalens program, som denne eller denne, kan også komme til å dukke opp i katalogen vår snarlig. Følg med!

Et lite tips helt til slutt: Nettsiden Ungfritid har nå laget en portal for arrangementer for ungdom der filmklubber kan registrere seg og kunngjøre sine visninger for å nå ut til flere. Det går an å melde seg på her.