Filmtips våren 2021

skalderegå
Trenger du inspirasjon til programarbeidet? Les mer her!

Ukas filmtips: Barnefilm

Trenger du inspirasjon til programmer for våren 2021 i din filmklubb? Her er sju tips til knallbra filmer for barn i alle aldre. NB! Gunstige priser!

catoHva er vel bedre enn å la barn få øynene opp for virkelig god film? Vi har bedt vikarierende filmsjef Cato Fossum om å anbefale noen perler fra NFKs katalog, og trekke fram noen av de nyeste titlene for barn. Eventyr og naturopplevelser er stikkord for flere av filmene i utvalget. Flere nye barnefilmer er på vei inn i filmutvalget – forhåpentligvis blir de klare rett over nyttår. Følg med!

Husk: Alle kan bestilles til NFK-sats til vårprogrammet. Trenger du mer inspirasjon til vårprogrammet? Sjekk ut flere tips her!

SUPERHELTER I NORSK NATUR: Tottori! Sommeren vi var alene, 2020

En eventyrfilm, i mer enn én forstand. To søstre, Vega og Billie, drar på fjelltur med pappa mens mamma må hvile seg på sykehuset. Så skjer det noe som gjør at de må klare seg på egen hånd. En nydelig film det både er plass til action, spenning, utforskertrang og mystiske gode hjelpere. Men også ettertanke og mye å snakke om etter endt film for både barn og voksne. Norske barnefilmer av denne typen vokser ikke på trær. Passer for: barn fra seks år.

ANIMASJON MED AMBISJON: Wolfwalkers, 2020

Natur står mot kultur, og irske bønder mot tyranniske engelske okkupanter i Wolfwalkers, laget av samme team som sto bak Sangen fra havet. Filmen følger to jenter, en fra byen og en villstyring som er halvt ulv. Når skogen utenfor byen skal hogges ned og ulvene drives ut, blir de to jentene allierte. Visuelt er denne filmen nesten utrolig ambisiøs – farger, former og figurer har minst like mange lag av mening som dialogen. Og så er den veldig spennende. Ta med de litt eldre barna på denne. Passer for: Barn fra ni år.

NY KORTFILMPAKKE: Kult og kort V: Skal vi være sammen?

Kortfilm er et genialt filmformat. Det gir store filmopplevelser i konsentrert form, og passer veldig godt for barn: Om en film er skummel eller rar, er det kort tid å vente til neste. Her er en splitter ny «pakke» med seks norske filmer i alle fasonger. Den inneholder blant annet fargesterke animasjonsfilmer om epilepsi og drøye bursdagsfeiringer, en leken komediethriller lagt til Halloween-feiring i Bergen, og en fin dokumentarfilm fra sauefjøset. Fellesskap og samhold – i tillegg til stor fortellerglede – er en rød tråd i programmet. Passer for: Barn fra seks år.

knask eller knep
Fra kortfilmen «Knask eller knep»

SLAPSTICK-KURS FOR BARN

Hvordan kan barn få kjenne filmhistorien på kroppen? Bjørn Kolstø underviser ved NSKI Høyskole (Norsk skuespillerinstitutt), og har laget et slapstickkurs for barn. Opplegget kan bookes via NFK. Ta kontakt: nfk@filmklubb.no.

DANSKE RAKKERUNGER: Vitello trenger en far, 2018

Påfallende mange barnefilmer handler om et barn som bor med bare én forelder. Så også i den danske filmen om Vitello, som har fått navnet etter sin fraværende italienske far og som elsker spagetti med parmesan. Men kanskje har Vitello bare behov for å bli sett og anerkjent som den han er? Fraværet av far er i alle fall mer av et bakteppe for en fortelling à la Astrid Lindgrens Emil, hvor rampestreker og påfunn er mye viktigere enn å sette familien under debatt. Herlig enkel strek, mange morsomme situasjoner og norske stemmer. Passer for: barn fra seks år.

OVERFLØDIGHETSHORN FRA GHIBLI: Det levende slottet, 2004

Alle kjenner animasjonsfilmene fra Studio Ghibli. Men kjenner du egentlig Det levende slottet? Den er like ellevill som de andre Ghibli-filmene til sammen. Det er som om regissør Hayao Miyazaki har latt fantasien slippe helt løs og lesset på med trolldom, forviklinger og visuelle krumspring. I sentrum for handlingen står Sofie, en ung jente som en heks forvandler til en gammel kvinne. I forsøket på å bryte trolldommen møter hun på et levende, bevegelig slott hvor ild-demonen Calcifer holdes fanget av en kjekk, ung trollmann. Spilletida på to timer er kanskje litt lang for de minste, men for barn som har sett Ghibli før kan dette være en stor opplevelse. Passer for: barn fra åtte år.

detlevendeslottet
Det levende slottet

SMÅ BARN, KVASSE KNIVER: Tungeskjærerne, 2017

«Fisk lukter ikke møkk, det lukter penger.» Denne vitamininnsprøytningen av en dokumentarfilm handler om å skjære torsketunger: en tradisjonsrik ekstrajobb for barn, og en viktig rekrutteringsvei til fiskeryrket. Filmen følger Ylva byjenta (9) som får prøve seg med kniven når hun drar på vinterferie til Øksnes i Lofoten. Der treffer hun også den mer erfarne tungeskjæreren Tobias (11) som skal kjøpe seg båt for pengene han tjener i løpet av lofotfisket. Røffere, varmere og klokere film enn dette skal du lete lenge etter. Passer for: alle!

EN ANNERLEDES SUPERHELTFILM: Supa Modo, 2018

Mange barn fantaserer om å være superhelt. Noen trenger superkreftene mer enn andre. Og kanskje er det bare mulig på film. Ni år gamle Jo er så syk at moren henter henne hjem fra sykehuset for at hun skal være nær familien i den tida hun har igjen å leve. Som oppmuntring vil storesøsteren Mwix forvandle lillesøsteren til en superhelt, og får resten av landsbyen med seg på leken. Og snart har Jo faktiske superkrefter! Men ikke alle er like begeistret for fantasileken. Denne filmen er både en fin skildring av barn i et landsbyfellesskap og en hyllest til hva historier kan gjøre med vår forestillingsevne. Passer for: barn fra ni år.