fbpx

Hva er en filmklubb?

Filmklubber er ideelle foreninger som viser både klassikere og nyere filmkunst fra hele verden.

Med hjerte for film og hode for tall

Med hjerte for film og hode for tall

I Sør-Varanger filmklubb elsker de film, men også å måle filmbesøk og medlemmer med statistikk og tall. Siden 2000 har de summert tallene hvert år, og de har gode tips om din filmklubb vil gjøre det samme.

Filmklubbåret 2020 skal rapporteres til Filmklubbforbundet, og vi venter spent på oppsummeringer fra flere klubber, selv de med liten aktivitet. I Sør-Varanger leker de med tall og statistikk fra og med årets første visning, og konkluderer i desember.

– Ja, vi bruker å summere opp året med en kort nettnyhet – den brukes også i vår revisjonsberetning for året når den tid kommer og da er den allerede klar, sier Bredo Møller i Sør-Varanger filmklubb. Dette har de gjort systematisk siden 2000, og klubben har sammenlignbare tall på blant annet medlemmer, besøk og topp 10.
– Faktisk så har vi besøkstall og medlemstall helt tilbake til oppstarten i 1977, forteller Bredo.

Men er det til nytte? – Joa – vi prøver å tilpasse filmer til vårt publikum. Og så lenge vi vet vi har en solid hærskare av kvinnelige 40-50 åringer fra nærområdet og som i tillegg er gjengangere, er det liten vits å prøve seg på en slasherkveld eller sodomimåned. Selv om vi da sikkert kunne nå nye medlemmer…

Sør-Varanger filmklubb har også sett/ ser at besøkstallet går sakte oppover, men medlemstallet er relativt stabilt. – filmklubbere ser mer film enn tidligere – før kom de innom for en film eller to i løpet av et semester, men nå returnerer de oftere og ser gjerne 4-5-6 filmer i løpet av et semester, og noen ser til og med alt på menyen, sier Bredo.

For å samle tall bruker Sør-Varanger filmklubb Excel-ark, og de har flere tips til klubber som vil gjøre det samme. – Statistikken kan brukes til å tilpasse filmer til publikum. Å bruke tall og statistikk i søknader om driftstilskudd (kulturmidler etc) er nyttig for eksempel for å dokumentere medlemmer under 19 år. Da står man plutselig sterkt, for da er man definert som et rusfritt «ungdomstilbud». Og man kan bruke statistikken til å se hvilke type film (land, genre etc) som slår godt an hos medlemmer. Og ikke minst er det viktig for etterkommere av filmklubb-driften – det er viktig å dokumentere historien, avslutter Bredo.

Slik ser visninger i Sør-Varanger filmklubb i 2020 fordelt på filmland ut i et kakediagram:

filmer+vist+2020