Tips til digital TIFF

Det digitale festivallivet fortsetter inn i 2021 med Tromsø internasjonale filmfestival (TIFF), som måtte gi opp fysiske visninger tidligere i januar. Filmklubbforbundet gleder seg allikevel, og anbefaler 8 filmer fra programmet.

Society .Tromsø filmklubb har tradisjon for å vise kultfilm under TIFF, og i år ble ikke noe unntak. I følge omtalen er filmen fordekt samfunnskritikk i form av Body Horror. Regissør Brian Yuzna var velvillig til å vise filmen digitalt, selv om den opprinnelig skulle vises sammen med programslipp, quiz og fest. Tromsø filmklubb arrangerer uansett digital quiz før filmen fredag, åpen for alle.

Chloé anbefaler:

Ninja Baby. Yngvild Sve Flikke, regissøren bak den sjarmerende Kvinner i for store herreskjorter (2015), er tilbake med en herlig, gøyal, finstemt og feministisk komedie om… uønsket svangerskap! Ninja Baby tar utgangspunkt i den «tegnede romanen» Fallteknikk av tegneseriesakperen Inga Sætre, som også bidrar med animasjon i filmen. Dette er en frisk og svært fornøyelig film med utsøkt komikk og mye kroppsvæsker – om de store avgjørelsene i livet.

Winona. I en artikkel for Z filmtidsskrift skrev filmkritiker Aleksander Huser nylig om den aktuelle greske filmproduksjonen. De fleste filminteresserte i Norge kjenner nok til Yorgos Lanthimos (Dogtooth, The Killing of the Sacred Deer, The Favorite) og kanskje og Athina Rachel Tsangari (Attenberg) – filmer som kjennetegnes av en absurdistisk og svart-komisk tone. Men som Aleksander Huser minner oss på, er gresk film «ikke bare rare greier». Winona er en film han selv plukket ut til TIFFs kritikkerprogram, og som han beskriver som «leken, forførende og (i positiv forstand) gåtefull film, som får svært mye ut av et enkelt premiss.»

cato

Cato anbefaler:

Nordlands Jeanne D`Arc, Fredrik Horn Akselsen. Tittelen spenner buen rimelig høyt, men så er det også en spennende historie den forteller. Langfilm fra Nord-Norge om en kvinnelig krigshelt fra landsdelen – endelig! Liv Grannes fra Mosjøen deltok i våpentransport til Helgeland under 2. verdenskrig i Operasjon Jupiter og ble høyt dekorert etter krigen. Men ble hun glemt av ettertida? Filmen om henne er en dramatisert eller iscenesatt dokumentar, og ifølge regissøren er det solide doser svik, kjærlighet og tragedie i fortellingen.

Mother I Am Suffocating, This Is My Last Film About You. Å reise til et annet land, langt hjemmefra, og bosette seg der, er en erfaring mange i verden deler. Filmskaper Lemohang Jeremiah Mosese bor i dag i Tyskland, men i denne dokumentarfilmen, som er formet som et brev til moren, snur han kamera mot sitt hjemland Lesotho og prøver å bearbeide sitt eksil. Traileren vitner om en nydelig film med masse plass til å tenke selv – den gjør meg nysgjerrig på mer.

Rocks, Sarah Gavron. Rocks er på samme tid optimistisk og hjerteskjærende, en virkelighetsnær fiksjonsfilm der karakterene spiller utgaver av seg selv. Det handler om tenåringsjenta Rocks, som er leder i gjengen sin og et forbilde for lillebroren. En dag forsvinner mora og ber de to klare seg aleine – som om ikke ting var vanskelig nok fra før. Ansiktene i denne filmen glemmer du ikke så lett etter å ha sett den. En Østkantfolk for vår tid, dette.

Fat Front, Louise Kjeldsen. Hvordan kan du lære å elske en kropp som samfunnet ser på som «feil»? Jentene i Fat Front har større kropper enn normen i mote- og klesindustrien, og det har påvirket historiene deres på avgjørende vis. Filmen følger dem i forsøket på å takle livet – en åpenhjertig og befriende fordomsfri film som alle uansett fasong kan kjenne seg igjen i.

Atle Hunnes Isaksen Norsk f

Atle anbefaler:

I Am Not Your Negro. Da filmen gikk på kinoer i 2016 skrev Z filmtidsskrift at: «… I Am Not Your Negro (Raoul Peck, 2016) er en film som burde ha vært en historisk dokumentar, men dessverre er den brennaktuell ved å skildre hvordan vi fremdeles forskjellsbehandler hverandre på grunn av hudfarge og etnisitet.» I lys av drapet på George Floyd og Black Lives Matter i 2020 anbefales den igjen, og Samuel L. Jacksons fortellersstemme gir liv til James Baldwins uferdige manuskript til boken Remember This House.

Filmklubbseminar blir webinar

Filmklubbseminaret under TIFF blir også digitalisert, og 28. januar er det webinar med innlegg fra Martin Øsmundseth og Kalle Løchen. Det blir også intervju med regissør Mona Hoel som deltar i TIFFs program med filmen Skal dere gå allerede? Les mer om programmet, og meld deg på her!