fbpx

Hva er en filmklubb?

Filmklubber er ideelle foreninger som viser både klassikere og nyere filmkunst fra hele verden.

Lag en digital barnefilmvisning!

Lag en digital barnefilmvisning!

Det er enkelt å lage en korona-vennlig visning i barnefilmklubben. Her er tips til fine filmer du kan strømme sammen med publikum – og en oppskrift på hvordan.

La det være sagt først som sist: (Også) barnefilm er best på kino. Mens noen av medlemsklubbene i NFK har kunnet åpne opp for visninger på nyåret, er flertallet underlagt korona-restriksjoner som gjør at de dropper fysiske visninger og ser framover mot høsten. Men for klubber som synes full dvale blir i kjedeligste laget, er det flust av muligheter til alternative visninger.

Nylig publiserte vi denne saken om aktiviteter for filmklubber i innetida, blant annet muligheten for digitale fellesvisninger for medlemmer og publikum. For barn og voksne som vil slenge seg på og se film sammen finnes mange gode filmer bare noen tastetrykk unna. Og noen av de virkelige perlene er helt gratis å leie! Under har vi samlet sju filmer du kan sette opp digitalt i klubben. Finn et tidspunkt, opprett et event på Facebook-sida til klubben, få publikum gira og trykk «play» samtidig! Trinn-for-trinn-oppskriften finner du nederst i saken.

BRØDRE (regi: Aslaug Holm, 2015)
En av tidenes beste norske dokumentarfilmer har kanskje aldri passet så godt som akkurat nå som vi har et så rart forhold til tida. Står den stille, eller går den egentlig veldig fort? I mer enn åtte år fulgte regissør Aslaug Holm sine to sønner med kamera, i en oppvekst med fotballtrening med pappa, sommerferier i mammas ferieparadis på Smøla og hele den vanskelige greia med å finne ut hvem man er og vil være. En nydelig film for barn og voksne som kan strømmes fra nettjenesten filmbib.no. Alt du trenger er lånekort. filmen har aldri passet bedre enn nå som vi har et så rart forhold til tida som går eller står stille.

dansforlivet
Dans for livet

 

DANS FOR LIVET (regi: Erlend Eirik Moe, 2015)
Kortfilm kan også strømmes! En annen film om oppvekst og vennskap på tvers av generasjoner er Erlend E. Mos korte dokumentar Dans for livet. Den handler om 12 år gamle Vilde som drømmer om å bli Norges første kvinnelige mester i Hallingdans. Men som også uroer seg for om bestefar, som er syk, vil leve lenge nok til å oppleve akkurat det. Filmen fanger hva det vil si å lære seg å danse på en måte som snakker til alle sansene. Og møtene mellom Vilde og bestefaren kan smelte alle hjerter. Filmen varer bare 30 minutter – sett den sammen med en annen kortfilm eller vis den alene?

KULE KRYP (regi: Hélène Giraud, Thomas Szabo, 2013)
Nettjenesten Filmoteket (les mer i denne bloggteksten fra Z) kan brukes gratis av alle som har norsk bibliotekkort. De har et nesten latterlig godt utvalg av kvalitetsfilm i alle sjangrer, også barnefilm. Kule kryp er en helt spesiell animasjonsfilm for hele familien og gikk på kino i 2014. Den handler om en marihøne som havner på avveie og blir tatt hånd om av en gruppe maur. Forviklinger følger! Filmen er uten dialog, og dyrene kommuniserer i stedet med lyder. En super felles strømmefilm. Entusiastisk anmeldelse fra NRK her.

SUPERVENTION (regi: Erik Sigstad, Filip Christensen, 2013)
Er dette en barnefilm? Egentlig ikke, men naturdokumentar er en sjanger som har fenget mange barn. Selv satt jeg klistret til TV-skjermen da David Attenborough fortalte om dyreliv fra hele verden, og i denne filmen fra 2013 er det snø, høyfjell og friluftsopplevelser som står i sentrum. Supervention er en av Norges mest sette dokumentarfilmer, og har skikjørere som Aksel Lund Svindal og Terje Håkonsen foran kamera. Perfekt oppladning til vinterferie, dette. En mer klassisk naturdokumentar på Filmoteket er franske Oceans fra 2009, med norske tekster.

ANTBOY (regi: Ask Hasselback, 2013)
En av Danmarks største kinosuksesser fra de siste årene er en artig vri på superheltsjangeren. 12 år gamle Pelle blir bitt av en maur, og oppdager snart at det gir ham maurens egenskaper – altså superkrefter. Sammen med vennen William som er tegneserie-ekspert, tar Pelle en ny identitet som Antboy, men det viser seg at han ikke er den eneste superhelten i byen… Danskene er flinke til å lage underholdende og fartsfylt barnefilm. Et annet gratis alternativ du finner på Filmotekets sider er Vitello trenger en far, tidligere anbefalt her.

AFRICA UNITED (regi: Debs Gardner-Peterson, 2010)
En litt eldre film for litt større barn er Africa United, som har blitt sammenlignet med Slumdog Millionaire. En gruppe ungdommer prøver å ta seg gjennom hele det afrikanske kontinent for å være med på åpningsseremonien i Fotball-VM i Sør-Afrika. Det blir en strabasiøs og dramatisk reise. Anbefales!

Filmoteket har i det hele tatt et pent utvalg klassikere, som Charlie Chaplins strømmevennlige Småen (under en time lang), de fleste av filmene basert på Astrid Lindgrens fortellinger – og norske Pitbullterje, nylig anbefalt under NFKs barnefilmtreff i november i fjor.

Småen, av Charlie Chaplin

 

FLUKTEN OVER GRENSEN – (regi: Johanne Helgeland, 2019)
Er du på utkikk etter litt ferskere kinofilm til digital visning, kan du sjekke ut nettkino. Her koster det fra 39 kroner å leie hver film, og inntektene går uavkortet til filmskaperne. For eksempel kan du by på et gjensyn med Flukten over grensen, om barn som hjelper hverandre på flukt fra nazistene i det okkuperte Norge under 2. verdenskrig.

BALLEN I ØYET (regi: Catrine Telle, 2010)
Til slutt en anbefaling av Filmarkivet, en av Norges eldste strømmetjenester med en rekke norske filmer i stallen. Her trenger du å lage din egen bruker og logge inn, og du kan enten leie enkeltfilmer eller abonnere for en veldig billig penge. Ballen i øyet er basert på nylig avdøde Beate Grimsruds roman og handler om nærsynte Denise, som spiller fotball og begynner å se dobbelt når hun får en ball i fleisen. Det blir utgangspunkt for en morsom og underfundig film som absolutt tåler et gjensyn i regi av filmklubben.

Oppskrift for digital visning:

Ok – dere har bestemt dere for en digital visning i filmklubben. Hvordan går dere fram? Oppskriften under er publisert på sidene våre tidligere og er inspirert av vår søster-organisasjon i Storbritannia, Cinema for all.

1) Få publikum med på laget! Om dere ikke allerede har valgt film fra lista over, er en fin måte å skape engasjement på å opprette en spørreundersøkelse på sosiale medier, og la publikummet velge mellom 3-4 titler. Matinéklubben på Facebook har spurt filmkritikere og filmfolk om å skrive korte innledninger til dagens film. Hva med å spørre et styremedlem å presentere en film hver uke?

2) Annonser visningen! Her er det rom for å være veldig lavterskel, hvis man bare skal «stunte» en visning.
Det kan være fint å markere at visningen inngår i filmklubbens program, og gi den et filmklubb-«stempel».
Husk å inkludere informasjon om når dere skal se filmen, hvordan, og hvor dere «møtes» etterpå. Annonseringen kan gjøres på Facebook eller på filmklubbens nettsider.

Skap interaktivitet! Tenk på hvordan styremedlemmer og andre aktører kan involveres i markedsføringen. Del bilder, plakater, flyerer og trailere. Tell ned til visningen sammen på nett.

3) Kjør film! Alle bør prøve å starte filmen samtidig. Og ingen trenger å søke skjenkebevilling i egen stue.

Etterpå er det selvsagt fint å snakke om filmen på chat, voksne og barn sammen, eller via webkamera. Et annet alternativ er å starte en diskusjonstråd på Facebook, og start en diskusjonstråd.