Tips til sommerfilmer

holiday 1
10 sommerfilmer du kan vise i filmklubben. Les mer her!

Skap galaksens beste publikum!

Skryt av publikummet ditt, og se på dem som gode venner på besøk i huset ditt! Martin Øsmundset trakk frem fem måter å øke antall besøkende på da han holdt innlegg på filmklubb-webinaret i slutten av januar.

144196805 243063503991566 1827848642170398763 n
Martin Øsmundset spredte entusiasme, selv gjennom skjermen.

Martin Øsmundset har drevet Ås kinoteater, en kommunal kino med en sal, siden 2015. På den tiden har besøket økt fra ca 6000 til drøyt 17 000 årlig frem til 2019, ifølge han det siste kinoåret verdt å snakke om.

På filmklubb-webinaret 28. januar snakket han om hvordan de fikk det til, og hvordan han mente grepene var anvendelig også for filmklubbdrift. Hans fundamentale tanke disse årene har vært at det å besøke Ås kinoteater skal oppleves som å besøke en god venn. Kinoen ligger ti minutters kjøring unna SF kino på Ski, en topp moderne kino med åtte saler, så hans tanke har hele tiden vært at det de kunne skille seg ut på og trekke folk med, var menneskelige verdier.

Fem grep Ås kinoteater har tatt som har stått sentralt for besøksveksten har vært:

Tatt vare på kunstnerisk ambisiøse filmer:  Martin har jobbet mye med konseptet Månedens joker, en håndplukket film som fikk besøk fordi publikum visste de fikk se en kvalitetsfilm med innledning av kinosjefen. Martin mente små filmer er et stort arbeid, men kan gi god uttelling for innsatsen.

Vektlagt formidling: Ås har hatt besøk av norske filmregissører, noe Martin mente var enkelt å få til om man spør, og avstand er ingen hindring når Zoom eller Teams kan blåses opp på lerretet. De har også hatt eventvisninger som teselskap i forkant av visning av Downton Abbey eller kostymekonkurranse i forbindelse med en Fabeldyr-film. Quiz i form av Kahoot har også vært populært.

Bygget lokale samarbeid:  Det er viktig å trekke veksel på andre foreninger i nærmiljøet. I Ås har de hatt Nordiske filmperler med Foreningen Norden, samarbeidet med studentforeningen Gay på landet og fått Kiwi-ansatte til å komme og dele ut gratis pære i forbindelse med visning av Den utrolige historien om den kjempestore pæra. Ikke minst har kinoen samarbeidet med Ås filmklubb.

Dyrket nærhet til publikum og lokal stolthet: Det er utrolig viktig med noen som smiler og sier hei, som holder en entusiastisk og kunnskapsrik innledning til filmen og som tar seg tid til å slå av en prat når du kommer ut av salen. Martin har skrytt av publikummet sitt og kalt de galaksens beste publikum! I sosiale medier mente han det var viktig å snakke med publikum, ikke til.

Og sendt pressemelding til lokalavisa hver gang vi har noe som ligner på en gladnyhet: Skriv selv og send inn for å gjøre det enklest mulig for avisa, og legg ved bilder! Martin mente at nå om dagen er lokalaviser over hele landet så utrøstelig underbemanna at de trenger stoff, og får de gode pressemeldinger, er de ikke fremmede for å bare vri litt på tittelen og slenge det ut.

Til slutt oppsummerte han med å si at han trodde Ås-oppskrifta er ganske overførbar til filmklubbdrift: Ikke bare heng opp plakaten, men ta vare på de kunstnerisk ambisiøse filmene med alt det innebærer, legg vekt på alle former for formidling, bygg lokale samarbeid, dyrk nærheten til publikum og lokal stolthet, og send pressemeldinger til det tyter ut av lokalavisa.