fbpx

Hva er en filmklubb?

Filmklubber er ideelle foreninger som viser både klassikere og nyere filmkunst fra hele verden.

Tips og råd til filmklubbene i hjemmetid

Tips og råd til filmklubbene i hjemmetid

Er filmklubben din nødt til å ta en korona-pause? Hva kan styret i filmklubben gjøre i mellomtiden? Her kommer våre tips.

1) Hold motivasjonen i styret oppe ved å arrangere digitale møter. Det er hyggelig å prates, og kan motvirke ensomhet i isolasjonstider. Digitale møtes kan arrangeres via Skype, Zoom, Teams, Facebook – mulighetene er mange. Enten dere bruker tiden på å planlegge alternative arrangementer, se frem mot høsten eller bare skravle om film, kan det være både nyttig og oppløftende å se og høre fra hverandre.

2) Finn på noe gøy å gjøre for styret og medlemmer! Vi ser masse flotte tiltak og filmtips fra filmklubbene. Allerede i mars 2020 arrangerte Hølen filmklubb smittefri drive-in-stumfilmkino med The Kid. Lillehammer filmklubb og flere andre arrangerer filmquiz over kahoot. Eller: Velg en film, spill inn en digital innledning og diskuter den etterpå. Se under for en guide i hvordan arrangerer digitale filmklubbvisninger!

Slemmestad utekino
Slemmestad filmklubb arrangerte en utekino-visning av Bohemian Rhapsody våren 2020.

 

3) Denne korona-tiden går over – bruk tiden til å se fremover! Vi fortsetter å legge til filmer i katalogen vår og har laget egne serier med filmer som vi anbefaler spesielt. Du kan også planlegge et besøk fra en kursholder eller en regissør i filmklubben til høsten.

4) Hold kontakt med medlemmene deres! Kom med filmanbefalinger, og skriv innledninger eller lag korte videointroduksjoner så folk får en inngang til filmen, og ikke bare blir sittende å scrolle i ymse filmutvalg. Er det noen av medlemmene i filmklubben som kanskje er spesielt sårbare nå? Ring eller send dem en melding. Filmklubben er for mange et viktig samlingspunkt. Det kan den fortsette å være selv om vi ikke kan møtes. Ikke undervurder viktigheten av å bare spørre folk hvordan det går!

Steder å se film

Lei av Netflix? Det finnes et mylder av gode filmsteder på nett.

Filmoteket: «En bedre strømmetjeneste er mulig!» skriver Z filmtidsskrift i en anmeldelse av folkebibliotekenes nye streaming kanal. Filmoteket tilbyr et fantastisk utvalg med filmer av høy kvalitet, og er gratis og tilgjengelige for alle som har et lånenummer.

Nettkino: har mye ny, norsk film, inntektene går nå uavkortet til filmskaperne. Her betaler du for hver enkelt film du leier. Prisene varierer fra 39 kroner opp mot 125 kr.

Filmbib.no: gratis norsk kortfilm og dokumentar for deg som har et nasjonalt lånekort. Filmtips: Hammersborg, Protecting the bygone future (2016) av Brigitte Sigmundstad. En dokumentar om regjeringskvartalet, og stedets kunsthistoriske betydning for Norge.

Filmrommet.no: Medlemmer i et filmklubbstyre tilknyttet NFK kan få gratis tilgang – ta kontakt med oss! Siden inneholder en rekke helt ferske filmer. For eksempel PJ Harvey-dokumentaren A Dog Called Money, som ble vist under BIFF i fjor.

Støtt norske filmdistributører! Har du gått glipp av en nyere kvalitetsfilm på kino i det siste? Nå er tidspunktet for å oppsøke den på nett. Følg arthaus, Mer Film, Tour de Force og andre distributører på sosiale medier, de legger ut lenker til steder hvor filmene deres kan streames.

Blockbuster.no Det mangler ikke på steder å kjøpe eller leie film, men som hovedsponsor av Oslo Pix har Blockbuster en fin liste med filmer fra tidligere Pix-programmer, og med anbefalinger fra Pix. Noen fine: Akira (1988, Katsuhiro Otomo), Videodrome (1983, David Cronenberg) og Can You Ever Forgive Me (2018, Marielle Heller).

Videodrome (1983, Cronenberg)

Open Culture har en kjempeoversikt over masse gratis film. Her er noen tips:

 • Human (2015, Yann Arthus-Bertrand). Fascinerende dokumentar basert på 2020 portretter.
 • Solaris (1972, Andrei Tarkovsky). Sci-fi klassiker fra den russiske mesteren.
 • Charade (1963, Stanley Donen). Kjent som den beste Hitchcock-filmen som Hitchcock aldri lagde. Audrey Hepburn og Cary Grant løper rundt i Paris i en sjarmerende screwball/spionthriller.
 • His Girl Friday (1940, Howard Hawks). Mer kjappsnakka Cary Grant og Rosalind Russell i hverdagen, takk.
 • Kanskje først og fremst på grunn av tittelen: Virus (1980, Kinji Fukasaku ) Fra filmomtalen: «A plane carrying biological warfare crashes, causing a deadly virus to be released, killing off most of the world’s population. A handful of surviving scientists are in a hurry to find a cure. Will they succeed?»

FIAF-arkivet har også oversikt over mye deilig filmarv, både amatørfilmer, dokumentarer, kortfilmer, animasjon og nyrestaurerte filmer. Her er noen eksempler:

Og mange har nå en gang Netflix. Så nå er kanskje tiden for å endelig «sette opp» Netflix-filmene dere alltid har hatt lyst til å vise? Endelig kan Roma, The Irishman eller Marriage Story oppleves sammen med andre!

AAAABai0uN9F3dFeDLzNegHYnLnRJzrxrRUfczTIwrzOPEAWuw2ys9v5ggieIo8v gVlGqtFlVFihGi6YMIA2fKPlXyDvYhB
Marriage Story (Baumbach, 2019)

 

Hvordan lage en digital filmklubb?
Denne oversikten er inspirert av vår søster-organisasjon i Storbritannia, Cinema for all.

1) Arranger et digitalt møte i filmklubbstyret.

 • Bli enige om en ramme for visningene. Hvor ofte vil dere ha visninger? Når skal de være?
 • Hvilken plattform vil dere bruke for å komme i kontakt med deres publikum? De fleste filmklubber har allerede en Facebook-side. Det kan være lurt å opprette en egen chat på Messenger, eller eventuelt WhatsApp. Det er til og med mulig å prøve seg på en post-film diskusjon på Skype, Teams eller Facetime.

2) Velg hvilke filmer dere skal «vise».

 • En fin måte å skape engasjement på er å opprette en spørreundersøkelse på sosiale medier, og la publikummet velge mellom 3-4 titler.
 • Velg filmer etter tur. Matinéklubben på Facebook har spurt filmkritikere og filmfolk om å skrive korte innledninger til dagens film. Hva med å spørre et styremedlem å presentere en film hver uke?

3) Annonser visningen!

 • Her er det rom for å være veldig lavterskel, hvis man bare skal «stunte» en visning.
 • Det kan være fint å markere at visningen inngår i filmklubbens program, og gi den et filmklubb-«stempel».
 • Husk å inkludere informasjon om når dere skal se filmen, hvordan, og hvor dere «møtes» etterpå.
 • Skap interaktivitet! Tenk på hvordan styremedlemmer og andre aktører kan involveres i markedsføringen. Del bilder, plakater, flyerer og trailere. Tell ned til visningen sammen på nett.

4) Kjør film! Alle bør prøve å starte filmen samtidig. Og ingen trenger å søke skjenkebevilling i egen stue.

5) Diskuter filmen! Fyr opp webkameraet, og slå av en prat. Eller gå inn på Facebook, og start en diskusjonstråd.

6) Spør gjerne publikummet etter tilbakemeldinger om hvordan opplevelsen var, og hvordan den kan forbedres.

Da er dere i gang. Husk at det ikke trenger å være perfekt. Hvis ikke dere tør å arrangere digitale visninger, gjør dere mye for medlemmene deres ved å komme med tips og anbefalinger også.