Tips til sommerfilmer

holiday 1
10 sommerfilmer du kan vise i filmklubben. Les mer her!

Her er årets barnefilmklubb og filmklubb!

På Filmklubbforbundets landsmøte lørdag 20. mars ble Voksenfri i Oslo årets barnefilmklubb, og Studentersamfundet filmklubb i Trondheim årets filmklubb. Begge klubbene har opprettholdt tilbudet til medlemmene gjennom nedstengninger og smittevernsrestriksjoner, og drives med stor entusiasme av styre og ressurspersoner.

Les juryens begrunnelser!

Årets barnefilmklubb: Voksenfri i Oslo

“Prisen for årets barnefilmklubb går til en relativ nystiftet barnefilmklubb. Tross sin unge alder har den imponert Filmklubbforbundet med høyt ambisjonsnivå, stor formidler-entusiasme og en fantastisk evne til å skape en inspirerende møteplass for barn nærmiljøet.

Siden oppstarten i 2019 har denne barnefilmklubben kunnet skilte med et nøye utvalgt og godt kalibrert filmprogram av høy kvalitet til bare 25 kr per semester. Dette til glede for sine unge medlemmer, som møter opp uansett hva som står på plakaten. Dette gjør de i visshet om at filmen de skal se, blir personlig innledet og presentert på en måte som gjør den tilgjengelig og interessant. Med spennende gjester på besøk, som aktuelle skuespillere og kritikere, blir det ekstra gøy å bli med på samtalen før og etter filmen. Om de har lyst til å lære mer, kan de være med på kurs med tema som slapstick, filmtricks og manusskriving. Slik kan barna trygt oppleve å bli underholdt, utfordret eller lære noe nytt – samtidig som de får gleden av å være sammen med venner i et mørklagt rom, med en god film på lerretet.

Selv i møte med krevende omstendigheter og sosial nedstenging, har denne barnefilmklubben på kort tid omstilt seg for å gi et tilbud til medlemmene. Når de nå må holde stengt på grunn av de strengeste koronatiltakene, satser de mer digitalt med alternative filmformidlingsmetoder på nett.

Filmklubbforbundet er spesielt glad for dette nye tilskuddet til barnefilmklubb-floraen, som gjennom sin innsats og sitt engasjement er en inspirasjon for andre barnefilmklubber landet rundt.

Det er en stor glede for oss å tildele prisen for Årets barnefilmklubb 2021 til Voksenfri barnefilmklubb i Oslo.”

Årets filmklubb: Studentersamfundets filmklubb i Trondheim

Prisen for Årets filmklubb 2021 går til en tradisjonsrik klubb som har fått en ny giv i et svært krevende år. Klubben har i mange år vært en sterk formidler av filmer av og for studenter. For hvert nye studiesemester har Filmklubbforbundet latt seg imponere over bredden og kvaliteten i klubbens filmprogram, som spenner fra publikumsfavoritter foran fullsatte saler til kresent kuraterte konsepter for kunstfilm.

Å holde kontinuitet er en særlig utfordring for studentfilmklubber, på grunn av endringer i studentmassen, hyppig utskifting av ressurspersoner, og travle studiehverdager som kulminerer i den halvårlige unntakstilstanden vi kjenner som “eksamen”. Takket være et entusiastisk og kunnskapsrikt styre har klubben møtt utfordringen, økt sin aktivitet og hevet nivået – pandemi og restriksjoner til tross.

Årets filmklubb har i 2020 visninger minst to ganger i uka i tiden hvor filmklubbaktivitet har vært mulig. Over 1000 publikummere har gått gjennom dørene totalt, selv om noen av de tradisjonelt best besøkte visningene måtte avlyses. I løpet av året har de tilbudt regissørbesøk blant annet fra Dag Johan Haugerud, stumfilmkonsert, utekino – som riktignok måtte flyttes innendørs men ble en stor suksess – og filmquiz.

I tillegg til det faste konseptet bijou (som på fransk betyr ‘juvel’) for smalere kunstfilm har de utviklet egne formater for dokumentarfilm og arrangert blå filmdag. De har også arrangert en visning på 35mm – et format som for øyeblikket ikke lenger er tilgjengelig på visningsstedet, men som klubben håper å kunne revitalisere. Og i en tid hvor økonomien har vært trang, har årets vinner funnet kreative løsninger og vært flinke til å søke penger også utenfor NFK. Filmklubbforbundet gleder seg over å se at den gode trenden også har fortsatt inn i 2021.

Det er en stor glede for oss å tildele prisen for Årets filmklubb 2021 til Studentersamfundets filmklubb i Trondheim.

Foto: Samfundet.no og Voksenfri.