fbpx

Filmtips våren 2021

skalderegå
Trenger du inspirasjon til programarbeidet? Les mer her!

Hva er en filmklubb?

Filmklubber er ideelle foreninger som viser både klassikere og nyere filmkunst fra hele verden.

Popcorn a la Riefenstahl. Z om fascismens fascinasjoner

Popcorn a la Riefenstahl. Z om fascismens fascinasjoner

Den nye utgaven av Z  undersøker store filmfenomener med en politiskestetisk lupe: Hva er problematisk med mediets hyllest av helter, handlekraft og vold? Hvordan påvirker nåtiden – der høyst reelle fascister ønsker å ødelegge demokratiske prosesser og der «kanselleringskultur» blir et stadig viktigere begrep i ordskiftet – vår lesning av historiske filmsuksesser? 

I «Popcorn a la Riefenstahl» lar Einar Aarvig Umberto Eco definere fascisme, for deretter å se hvor godt kategoriene overensstemmer med Ridley Scotts Gladiator (2000). I «Vi må snakke om klanen» diskuterer Kristian Krogstad både institusjonell og ytterliggående amerikansk rasisme med utgangspunkt i Birth of a Nation (1915). «Kropp og monumentalitet» ser på sammenhengen mellom Leni Riefenstahls propaganderende gjengivelse av Berlin-OL 1936 og moderne sportssendinger. Even Smith Wergeland problematiserer samtidig Susan Sontags Riefenstahl-kritikk slik den fremføres i det toneangivende essayet «Fascinating fascism».

Helga Brekke Mathisen vier også Sontags essay plass i sin behandling av fascisme og rasediskurs i Die Hard i teksten «I’m Gonna Marry Donald Trump» og viser hvordan filmene i serien behandler etniske motsetninger på svært ulike måter. Og i «Sieg Geil» spør Torgeir Blok seg om hvorfor filmen om den sadistiske nazist-overgriperen Ilsa ikke vekker anstøt i dag.

Norsk filmhistorie er fattig på totalitære uttrykk (selv om svarthvitt-tegningene i okkupasjonsskildringer som Max Manus er tett på). «Bølgen i Spektrum» skildrer hvordan en musikkonkurranse kunne bli til ekstatisk og direktesendt hypernasjonalisme.

Tonje Hardersen skriver om volden og fremtidsvisjonene i «nazistemplede» Starship Troopers.  «Mennesket må dominere» er resultatet av et gjensyn 22 år senere. I «Flaggermussolini» problematiserer Sandeep Singh sin egen innlevelse i heltehistoriene til Zack Snyder og Frank Miller. Kan man heie på overmennesker som forakter svakhet og toleranse?

Les mer, bli abonnent eller kjøp nummeret her!