Suksessingrediensen i en filmklubb

På lørdag er det landsmøte, og her får du møte de to siste kandidatene til styret. Martin tror en av suksessingrediensene i å drive filmklubb er å dyrke de tingene som bare filmklubben kan gjøre, og Vibekes engasjement har igjen gjort Tønsberg filmklubb til en av landets mest veldrevne klubber.

Lyst til å stemme på Martin og Vibeke? Meld deg på landsmøtet 20. mars!

Martin Øsmundset

– Jeg fikk en hyggelig forespørsel om å stille til valg som styremedlem i filmklubbforbundet, og slår til på den av flere grunner. De viktigste er at jeg ønsker å lære mer om alle de fantastiske filmklubbaktivitetene landet over, og at jeg tror jeg kan ha noe å bidra med fordi jeg har erfaringer som burde være overførbare.

Som kinosjef på Ås siden 2015 har jeg opplevd et supert samarbeid med Ås filmklubb, som blant annet resulterte i en minneverdig dobbeltvisning av Blade Runner-filmene og en like minneverdig dobbeltvisning av Rambo-filmene First Blood og Last Blood, komplett med actionheltquiz og actionforedrag.

Det å drive filmklubb gir noen unike muligheter som man ikke har når man driver kino, og jeg tror én av suksessingrediensene i det å drive filmklubb er å gjenkjenne de tingene som bare filmklubben kan gjøre.

Selv har jeg aldri vært med på å drive filmklubb, men jeg har lenge kretset rundt filmklubbene. Som student på Lillehammer var jeg fast inventar på filmklubbens quiz, og jeg har spesielt gode minner fra visningene av Heat og stumfilmkonserten med Jeanne d’Arc. (De to eksemplene illustrerer for øvrig godt hvordan Lillehammer Filmklubb var – og sikkert fortsatt er – helt rå på å balansere det brede og det smale.)

For tiden er en av mine beste venner aktiv i Trondheim Filmklubb, så jeg får også noen rapporter om hva som foregår i Norges eldste filmklubb, og kjenner det frister med en tur til Trondheim i mai for å få med meg stumfilmkonsert med Man With a Movie Camera.

Da jeg ble bedt om å skrive dette, ble jeg spurt om hvilke ambisjoner jeg har for filmklubb-bevegelsen. Jeg tror ambisjonen min i første runde er å gjøre meg godt kjent med filmklubb-Norge, for å forstå bedre hvordan mine erfaringer kan bidra til videre utvikling. Det jeg kan si er at i tillegg til kinosjefjobben, har jeg jobbet for filmfestivalen i Haugesund, Bygdekinoen og NATT&DAG, og jeg har stått bak kassa i Video Nova (i to avdelinger med mildt sagt forskjellige kundegrupper: Grünerløkka og Jessheim). Jeg håper og tror at flere av de erfaringene kan komme til nytte i styrearbeidet.

Vibeke Lia

Vibeke er et kjent fjes for mange i filmklubbevegelsen. Hun har vært varamedlem i styret siden 2019, og vært aktivt tilstede på NFKs arrangement siden da. På filmklubbseminaret i januar holdt hun innledning om å promotere smale filmer til publikum med visning av filmen Soldaten Svejk som eksempel.

Vibeke er en av ildsjelene i Tønsberg filmklubb, og var med på å starte den opp igjen i 2013. Filmklubben ønsker å holde liv i filmklubbtradisjonen, slik at medlemmene kan få se alternativ høykvalitetsfilm på stort lerret sammen med så mange andre filmelskende tønsbergensere som mulig.

Foto Martin: Bonsak Hammeraas
Foto Vibeke: Per Gilding