fbpx

Filmtips våren 2021

skalderegå
Trenger du inspirasjon til programarbeidet? Les mer her!

Hva er en filmklubb?

Filmklubber er ideelle foreninger som viser både klassikere og nyere filmkunst fra hele verden.

Hvordan film og mat kan bygge filmkultur i bygda

Hvordan film og mat kan bygge filmkultur i bygda

– Det ble en helt uforglemmelig mat- og filmopplevelse mens vinden hylte utenfor. Veten filmklubb forteller om hvordan visning av «The Lighthouse» på et fyr kan skape helstøpt filmstemning.

– Filmklubben rakk bare å gjennomføre én ordinær visning før koronaen kom. Så å vise film i pandemi-tid er normalen for oss, sier Per-Elling Braseth-Ellingsen i Veten filmklubb/ Vihti Filmmajuogos.

På grunn av et smitteutbrudd i nabokommunen måtte de redusere publikum under siste arrangement, men de fikk likevel gjennomført en helt unik visning av The Lighthouse på Tranøy fyr (bilde).

– Det ble en helt uforglemmelig mat- og filmopplevelse mens vinden hylte utenfor, forteller Braseth-Ellingsen.

På menyen sto blant annet roastbeef av elg, hvalskinke med rødløk og rømme, grilla tørrfisk med glaserte gulrøtter, ertepure og bacon og Reidars Skrei Surprise.

84439525 120243179520912 3297100488805187584 o
Styret i Veten filmklubb før årsmøtet: Bak F.v. Per-Elling Braseth-Ellingsen, Mari Hopland og Ingrid Fagnastøl, Stine I. Braseth-Ellingsen og Elin Eidsvik

Med kokk og vinkelner i styret

Veten filmklubb/ Vihti Filmmajuogos er en norsk og lulesamisk filmklubb i Hamarøy kommune i Nordland, grunnlagt av Stine og Per-Elling Braseth-Ellingsen i 2020. De traff hverandre på Filmens hus i Oslo da de jobbet der på begynnelsen av 2000-tallet. Klubben viser hovedsakelig film i Æventyrsalen i Hamsun-senteret, som er kommunens kulturhus. Velvilje fra senteret og kommunen har vært avgjørende for en vellykket oppstart av klubben.

Etter årsmøte og de nyeste lettelsene i de nasjonale restriksjonene, har styret i Veten igjen begynt å legge planer for fremtiden. De skal vise nordnorske kortfilmperler på Drag, det lulesamiske senteret i kommunen, og brikkene legges i disse dager på plass for en Bergman-helg i slutten av mai. De ønsker å avslutte semesteret med visning av mat- og vinfilm.

– En i styret er kokk på Hamsun-senteret og jeg har erfaring som vinkelner, så vi sikter oss mot filmer som Sideways og Babettes gjestebud, sier Braseth-Ellingsen. De vil også fortsette satsingen med å vise kvalitetsfilm for barn. Visningen av Wolfwalkers i begynnelsen av mars viste både foreldre og barn hvor kraftfull en god barnefilm kan være.

Film er mer enn bygdekino

Til høsten ønsker de å vise utefilm når det begynner å bli mørkere igjen, blant annet en klatrefilm sammen med den lokale klatreklubben. Veten filmklubb har også en drøm om å arrangere en grendehus-filmfestival.

– Det er så mange kule grendehus rundt omkring, så det hadde vært stas å bruke dem som ramme for filmvisning, sier Braseth-Ellingsen. Dette arrangementet håper de å avvikle i forbindelse med Hamsundagene i 2022.

Alt i alt ser filmklubben for seg mer eventbasert aktivitet fremover, slik at de kan fortesette å bygge opp en kultur rundt filmvisningene sine.

– Vi jobber for at film er mer enn bygdekino. Og gode arrangement er med på å lage et rammeverk for det.