Filmtips våren 2021

skalderegå
Trenger du inspirasjon til programarbeidet? Les mer her!

Hvordan film og mat kan bygge filmkultur i bygda

– Det ble en helt uforglemmelig mat- og filmopplevelse mens vinden hylte utenfor. Veten filmklubb forteller om hvordan visning av «The Lighthouse» på et fyr kan skape helstøpt filmstemning.

– Filmklubben rakk bare å gjennomføre én ordinær visning før koronaen kom. Så å vise film i pandemi-tid er normalen for oss, sier Per-Elling Braseth-Ellingsen i Veten filmklubb/ Vihti Filmmajuogos.

På grunn av et smitteutbrudd i nabokommunen måtte de redusere publikum under siste arrangement, men de fikk likevel gjennomført en helt unik visning av The Lighthouse på Tranøy fyr (bilde).

– Det ble en helt uforglemmelig mat- og filmopplevelse mens vinden hylte utenfor, forteller Braseth-Ellingsen.

På menyen sto blant annet roastbeef av elg, hvalskinke med rødløk og rømme, grilla tørrfisk med glaserte gulrøtter, ertepure og bacon og Reidars Skrei Surprise.

84439525 120243179520912 3297100488805187584 o
Styret i Veten filmklubb før årsmøtet: Bak F.v. Per-Elling Braseth-Ellingsen, Mari Hopland og Ingrid Fagnastøl, Stine I. Braseth-Ellingsen og Elin Eidsvik

Med kokk og vinkelner i styret

Veten filmklubb/ Vihti Filmmajuogos er en norsk og lulesamisk filmklubb i Hamarøy kommune i Nordland, grunnlagt av Stine og Per-Elling Braseth-Ellingsen i 2020. De traff hverandre på Filmens hus i Oslo da de jobbet der på begynnelsen av 2000-tallet. Klubben viser hovedsakelig film i Æventyrsalen i Hamsun-senteret, som er kommunens kulturhus. Velvilje fra senteret og kommunen har vært avgjørende for en vellykket oppstart av klubben.

Etter årsmøte og de nyeste lettelsene i de nasjonale restriksjonene, har styret i Veten igjen begynt å legge planer for fremtiden. De skal vise nordnorske kortfilmperler på Drag, det lulesamiske senteret i kommunen, og brikkene legges i disse dager på plass for en Bergman-helg i slutten av mai. De ønsker å avslutte semesteret med visning av mat- og vinfilm.

– En i styret er kokk på Hamsun-senteret og jeg har erfaring som vinkelner, så vi sikter oss mot filmer som Sideways og Babettes gjestebud, sier Braseth-Ellingsen. De vil også fortsette satsingen med å vise kvalitetsfilm for barn. Visningen av Wolfwalkers i begynnelsen av mars viste både foreldre og barn hvor kraftfull en god barnefilm kan være.

Film er mer enn bygdekino

Til høsten ønsker de å vise utefilm når det begynner å bli mørkere igjen, blant annet en klatrefilm sammen med den lokale klatreklubben. Veten filmklubb har også en drøm om å arrangere en grendehus-filmfestival.

– Det er så mange kule grendehus rundt omkring, så det hadde vært stas å bruke dem som ramme for filmvisning, sier Braseth-Ellingsen. Dette arrangementet håper de å avvikle i forbindelse med Hamsundagene i 2022.

Alt i alt ser filmklubben for seg mer eventbasert aktivitet fremover, slik at de kan fortesette å bygge opp en kultur rundt filmvisningene sine.

– Vi jobber for at film er mer enn bygdekino. Og gode arrangement er med på å lage et rammeverk for det.