10 sommerfilmer du kan vise i filmklubben

Nå er det mange steder mulig å samles igjen! Hva med å stunte en sommerfilm?

Sommer på kinolerretet er ofte knyttet til frihet, lek, kjærlighet og nostalgi for barndommen. Men sommeren har også sine mørke, til og med blodige sider – noe mange filmskapere har bemerket seg. Her er et utvalg filmer som vi tror dekker hele spekteret!

abiggersplash
A Bigger Splash (Guadagnino, 2015)

Mørke drifter i sola

La Piscine/Svømbassenget (1969)
og remaken: A Bigger Splash (2015)

Et ektepars luksuriøse sommeridyll forstyrres når en brysom ekskjæreste og hans sjarmerende unge datter plutselig dukker opp. Gamle komplekser og onde lyster bobler opp fra under svømmebassengets glitrende overflate – med fatale konsekvenser.

Velg mellom Jacques Derays klassiske thriller fra 1969, med Romy Schneider og Alain Delon, eller Luca Guadagninos sprudlende og opfinnsomme remake med Tilda Swinton, Ralph Fiennes, Dakota Johnson og Matthias Schoenaerts.

Sexy Beast (2000)
Spillefilmdebuten til Jonathan Glazer (Under the Skin, Birth). En eks-gangsters solfylte tilværelse ødelegges når en eks-kollega, spilt av Ben Kingsley i storform, kommer på besøk. Kollegaen skal få eks-gangsteren tilbake til London for å gjøre et siste kupp, og han er ikke typen som tar et nei for et nei.

Holiday (2018)
Pastellfarget sydenhelvete: Isabella Eklöfs Holiday er en drøy og ubehagelig film. Den er også deilig annerledes i sin skildring av en alt annet enn perfekt kvinneskikkelse, fanget i en billig og smakløs verden.

Den sommeren vi var unge: Ungdom, opprør og nostalgi

Sommeren med Monika
Sommeren med Monika (Bergman, 1952)

Sommeren med Monika (1952)
«En av de mer sentrale tidlige Bergman-filmene, og skildrer bruddet mellom ungdomstid og voksenliv, drøm og realitet, frihet og ansvar, med den svenske skjærgården som åsted for magiske lykkescener.» (Cinemateket i Oslo)

Dazed and Confused (1993)
Året er 1976: En high school-gjeng nyter deres første timer med frihet etter skoleavslutningen. Richard Linklaters kultklassiker er både nostalgisk og frittflytende – et kjærlig øyeblikksportrett inspirert av regissørens egne oppvekst i Texas.

Moonrise Kingdom (2012)
En sjarmbombe av en film, om to ungdommer på vift. Her er det også mengder av bittersøt melankoli, skildret med Wes Andersons sedvanlige stiliserte regi.

Sommer 1993 (2017)
Varm og håpefull historie om en liten jente og hennes måte å takle dramatiske omveltninger og kompliserte følelser på.

lykken
Lykken (Varda, 1965)

En tid for (bittersøt) kjærlighet

Lykken (1965)
Agnes Vardas har laget et tvetydig drama om kjærlighet og ekteskap. Thor Ellingsen skrev om den i Dagbladet «Agnès Varda har skapt bilder av uforliknelig skjønnhet, med farger som har en mild glød; det er virkelig sommer i dem.»

Le Mépris (1965)
Godards sentrale og mest kjente verk skildrer den tragiske oppløsningen av en filminnspilling – og et ekteskap – med middelhavets mytologiske landskap som lysende bakteppe.