fbpx

Hva er en filmklubb?

Filmklubber er ideelle foreninger som viser både klassikere og nyere filmkunst fra hele verden.

Filmtips høsten 2021

Filmtips høsten 2021

Kruttsterke norske filmer, filmene som ikke ble sett nok på kino, og masse Kaurismäki i katalogen vår. Få tips til høstprogrammet i filmklubben!

Norske filmer

2021 har vært et fantastisk år for norsk film så langt med kjempesterke titler som Gritt, Ninjababy og Gunda – alle tre kritikerfavoritter som har vunnet priser internasjonalt, men som dessverre har fått et avkortet liv på kino. Her er det bare å booke, så vi kan sørge for at de finner et godt hjem hos filmklubbene! (De fleste filmene kan dere bestille hos nfk@filmklubb.no. Filmer fra Arthaus kan bestilles direkte fra dem. Klikk på hver enkelt film for mer info).

Gritt (2021)
Bli kjent med Gry Jeanette, eller «Gritt» – en kunstner med en drøm om å å gjennomføre et radikalt og kollektivt kunstprosjekt. Men høye krav i kunstmiljøet, søknadsavslag og en trang økonomi gjør livet vanskelig for henne i hovedstaden.

Ninjababy (2020)
En frisk og morsom komedie om uønsket graviditet.

Odelsgut og Fantefølge (2020)
Hva skjer når en gruppe kunstnere fra Oslo drar til Kvam og lager kunst på oppdrag fra kommunen? Svaret får du i denne utmerkede morsomme og smarte dokumentaren på under en time.

Gunda (2020)
På en idyllisk gård i Vestfold følger vi grisen Gunda og hennes nyfødte grisunger. Vi blir også kjent med noen kuer og en kylling med ett bein som prøver å fly. En vakker og meditativ dokumentar om dyras hverdagsliv.

Sjekk også ut to glimrende norskproduserte animasjonsfilmer med sterke historier fra virkeligheten:

My Favorite War (2020)
Vinneren av prisen for beste film under verdens mest prestisjefulle animasjonsfilmfestival i Annecy! En sterk dokumentarisk fortelling om en ungdom i Litauen under det sovjetiske regimet.

Flukt (2020)
En unik miks av 80-talls gladpop, flukten fra krig og en regissør som lytter oppmerksomt til sin fortellende venn. Les Ingeborg Holmenes entusiastiske anmeldelse på Znett.com.

Nytt og gammelt fra USA

Harlan County, USA (1975)
Denne øyeåpnende og medrivende thrilleren av en dokumentar følger en gruvestreik i Kentucky og vant en Oscar i 1975. Førti år etter er den fortsatt brennaktuell.

Escape from New York (1981)
John Carpenters sci-fi action-blockbuster med Kurt Russell relanseres på kino i nyrestaurert versjon.

Ny Kelly Reichardt-film: First Cow (2019)
Den amerikanske indie-dronningen Kelly Reichardt – kjent blant annet fra Meek’s Cutoff, Certain Women og Night Moves – er tilbake med den kritikerroste First Cow. Filmen er et nydelig portrett av to menns vennskap i Oregon på 1800-tallet, og hvordan de drar nytte av den første kua som flytter inn i området.

Mer om Kelly Reichardts tidligere filmer:

Never, Rarely, Sometimes, Always (2020)
Den amerikanske indie-filmskaperen Eliza Hittman fikk strålende kritikker da denne, hennes nyeste film, ble vist under filmfestivalen i Sundance. Filmen er “en bitende kommentar til hvordan det er å vokse opp som tenåringsjente i Amerika, og vanskelighetene som oppstår i møtet med USAs lappeteppe av abortlover og abortmotstandere.” (Oslo Pix).

Agnès Varda

Med en karriere på over 60 år er Agnès Varda en av det 20. århundres mest produktive og oppfinnsomme filmskapere, med røtter i den franske nybølgen, en rekke spillefilmer og dokumentariske essays på CV-en. Vi tilbyr et knippe titler fra henne på Bluray og DCP; flere titler fra Agnes Vardas lange karriere kan skaffes etter forespørsel.

Lykken (1965). Et hjerteskjærende og tvetydig drama om kjærlighet og ekteskap.

Den ene synger, den andre ikke (1976). En livsbejaende, men også nyansert og klok film om å være kvinne på 60-tallet.

Vagabond (1985). Et gripende kvinneportrett og alternativ road-movie.

Samlerne og jeg (2000). En av Vardas klassiske filmessays: Poetisk, underfundig og med et bankende humanistisk hjerte.

Barnefilmer

Barnekort: Russiske perler
Åtte morsomme, poetiske og overraskende kortfilmer til de minste. Alle filmene er russiskproduserte og bruker ulike animasjonsteknikker. De er håndplukket fra internasjonale filmfestivaler og tatt inn til Norge spesielt av Norsk filmklubbforbund.

The Adventures of Prince Achmed (1926)
Verdens eldste, fortsatt bevarte, helaftens animasjonsfilm. Filmen, regissert av tyske Lotte Reiniger, gjør bruk av såkalt silhuettanimasjon og flere av datidens berømte avantgarde-animatører bidro til arbeidet med den. Obs: Filmen har tyske mellomtitler og engelsk tekst – kan fint settes opp om man forklarer historien for barna underveis!

Ville Vestens Datter (2020)
Storartet og gripende animasjon fra regissørene bak Eventyr i Arktis – historien om hvordan den unge Jane ble en villstyring!

Apestjernen (2021)
En jente blir adoptert – av en gorilla! Rørende, lun og fin animasjonsfilm for de litt yngre barna.

Vilja – den rampete skogsfeen (2021)
Vilja er ikke som andre feer. Hun er en skikkelig rampete og kul skogsfe, og hele 4000 år gammel! En artig og fartsfylt live-action film med miljøtematikk.

Aki Kaurismäki

Moderne finsk film hadde ikke vært det samme uten Kaurismäki, og hans lune tristesse, hverdagsmelodrama og underfundige, mørke humor.

Filmklubbforbundet har gjort en avtale med den finske distributøren Future Film, og kan nå tilby filmklubber store deler av den finske mesterregissørens bak-katalog på Blu-ray, med norske tekster. Alle er nyrestaurerte, og godkjent av mannen selv!

Vi anbefaler blant annet Bohemenes Liv (1992)  en sorgmunter historie om tre kunstnere som lever fra hånd til munn i 90-tallets Paris – filmen er løst basert på romanen som også er forelegget for Puccinis opera.

I Hired A Contract Killer (1990) – en engelsk-språklig film satt til London, med det franske skuespiller-ikonet Jean-Pierre Léaud – er den bekmørke komedie om en mann som ikke makter å ta sitt eget liv, og som dermed hyrer inn en leiemorder – like før han brått ombestemmer seg.

Hamlet Goes Business (1987) – en finsk noir-versjon av Hamlet, strippet for all «unødvendig dialog», som Kaurismäki selv sa.

Andre titler som er tilgjengelige: 

Om å være fremmed i et fremmedland: Le Havre (2011) og Den andre siden av håpet (2017).

En trilogi om arbeidsledighet, hjemløshet, og ensomhet: Drivende Skyer (1996), Mannen uten minne (2002) og Lys i skumringen (2006).

Forbrytelse og straff (1983)

Skygger i paradis (1986)

Ariel (1988)

Piken fra fyrstikkfabrikken (1990)

Pass på skjerfet ditt, Tatjana (1994)

Leningrad Cowboys Meet Moses (1994)

Total Balalaika Show (1994)

Juha (1999)

Flere filmtips? Her er Filmtips våren 2021 og her er 10 sommerfilmer du kan vise i filmklubben.