Nytt Z om romantiske komedier

Har vi blitt for kyniske for romantiske komedier?

Har romantiske komedier blitt håpløst utdaterte? Eller kan de fortsatt gi oss håp? Z ser nærmere på en sjanger som har stått fjellstøtt hos publikum, selv om den har blitt beskrevet som både naiv og eskapistisk, med tvilsomt kvinnesyn og reaksjonære tenkemåter. Har vi blitt for kyniske for romantiske komedier? Her kan du blant annet lese om Bringing Up Baby, Woody Allens Annie Hall, kultklassikeren Harold and Maude, Appropriate Behavior og Knocked Up.

Her er bidragene!

Kathleen Rowe Karlyn: Slitesterke skjelett – har den romantiske komedien fortsatt en ryggrad? Vi er veldig glade for å ha med et originalbidrag fra Kathleen Rowe Karlyn, som også foreleste på filmseminaret i fjor. Med Bringing Up Baby som eksempel, ser hun på romantiske komediers utopiske dimensjon, og spør om den fortsatt har en plass i vår tid.

Jon E. Sæter: Romantiske nevroser på kjempers skuldre. Med Annie Hall revitaliserte Woody Allen den romantiske komedien, og banet vei for Noah Baumbach og Greta Gerwigs eksistensielle filmer, som viderefører nevrotiske karakterer og hyllest til storbyen.

Kalle Løchen: Det er mer i livet enn døden – Harold and Maude. Ekte kjærlighet kan komme i mange former, og det er ikke alltid den romantiske varianten som trenger å være den sterkeste.

Maggie Hennefeld: Nei, vi kan ikke være kjærester. Maggie Hennefeld ser på om en ny type hybridfilmer bedre kan fange vår usikre tid.

Gry Cecilie Rustad gir oss en introduksjon til de romantiske high school-komediene med Fra rebeller og dronningen av skoleballet til nerder og slemme jenter.

Vanja Ødegård: Lesbisk, jeg. Nei, nei. Nei? Jamie Babbits skeive But I’m a Cheerleader fra 1999 – en lettbeint og fargerik komedie om noe så forferdelig som konverteringsterapi.

Timotheus Vermeulen: Romantiske komedier, en selvmotsigende sjanger. Tim skriver om de nye romantiske komediene som kan gi oss små bobler av håp. Selv når resten av verden går rett til helvete.

Mer info om nummeret her.

Les om filmseminaret om romantiske komedier, høsten 2020!