Da klima gikk til Høyesterett

Det nye alternative distribusjonsselskapet Jack lanserer sin første film. I Enhver har rett til av Thomas Østbye får vi historien om det første klimasøksmålet mot den norske stat.

I oktober 2016 saksøkte Greenpeace og Natur og Ungdom den norske stat for å tildele nye lisenser for oljeboring i Barentshavet. Saken gikk helt til høyesterett. Denne siste rettsrunden er tema for den førti minutter lange dokumentaren Enhver har rett til av Thomas Østbye.

Med høstens stortingsvalg og det brede fokuset på klima, er dette en film som er høyst aktuell for filmklubbene, og særlig som en film med introduksjon og diskusjon etterpå.

Distributør for filmen er et nytt alternativt distribusjonsselskap: Jack filmbyrå. Selskapet er grunnlagt av åtte filmkunstnere og kuratorer som ønsker å drive filmdistribusjon på en ny måte. Cato Fossum, daglig leder i Jack, sier at det ligger en felles kuratorisk avgjørelse bak at Enhver har rett til ble deres første film i distribusjon.

– Filmbyrået Jack skal være et fellesskap og et kollektiv, der vi diskuterer ikke bare hvilke filmer vi skal jobbe med, men hvordan. Og hvor filmskapere selv både får og tar ansvar for distribusjonen sammen med oss. Thomas Østbye er en filmskaper mange i Jack kjenner godt, og han kom til oss med mange ideer om hvordan han ville nå ut til publikum: Han ville at filmen skulle tas i bruk av grupper og personer som er engasjert i klimaspørsmålet.

De bestemte seg derfor å lansere filmen på utvalgte kinoer med samtaler hvor aktivister, forskere og andre deltar, for å sette saken på dagsorden.

– I tillegg syns vi filmen er veldig sterk kunstnerisk, sier Fossum.

– Den observerer rettssaken, og gir publikum anledning til å tenke selv, men måten den stiller sammen bilder og lyd på gjør sterkt inntrykk på folk. Det har vi sett tydelig på visningene vi har arrangert så langt. I september skal den også på kino utenfor Oslo, i Kristiansand, Bergen, Tromsø og forhåpentlig enda flere steder.

MG 2154
Mariken Halle og Cato Fossum (Foto: Thomas Østbye).

Av og for filmskapere

Hvordan har Jack tenkt å klare seg og markere seg i konkurransen med andre filmdistributører?

– Det er en sterk bevissthet blant de norske distributørene om samarbeid. Vi har blitt godt tatt imot av alle vi har snakket med i bransjen, fått gode råd og hjelp til å knytte kontakter med kinoer, sier Fossum.

Han understreker også at Jack er ment å drive annerledes enn mange av de eksisterende aktørene.

– Vi er drevet av og for filmskapere, som får mer direkte innflytelse over distribusjonen, og vi deler inntekter likt med dem. De skal være trygge på at Jack er noen man kan gå til med sin film, og på sikt kan vi bygge opp en katalog av filmer fra mange skapere. Men vi ser at vi må skape større kunnskap om hva norsk uavhengig film er blant kinoer og andre visningssteder, mener han.

– Vår type film vil ofte ha større kunstnerisk enn kommersiell verdi, og trenge en mer gradvis lansering enn premiere på 200 kinoer samtidig. Måter å skape gode rammer for å treffe publikum kan for eksempel være presentasjon, samtale med regissør eller å inngå i en bestemt filmserie. Kunnskapen om publikum sitter kinoene med, så vi må samarbeide veldig tett med hver enkelt av dem for å lykkes. I det samarbeidet vil vi selvsagt også få med oss filmklubbene. Også ønsker vi å henvende oss til kunstfeltet, til gallerier og museer, hvor distribusjonen foregår på en litt annen måte.

Lanseringen av Enhver har rett til er starten på en travel høst for Jack. De skal også lansere filmer av blant andre Camilla Figenschou og Marin Håskjold. I tillegg kommer Manifest av kunstner og filmskaper Ane Hjort Guttu.

Manifest vil få en tilsvarende lansering som Enhver har rett til, med visning på noen utvalgte kinoer, og samtaler og arrangementer rundt. Tauba av Camilla Figenschou, som allerede er i filmklubb-katalogen, skal vi også lansere på kino, trolig etter nyttår. I tillegg har vi en katalog av kortfilmer, nyere og eldre, som vi skal turnere med på kinoer i Viken, blant annet Hva er en kvinne av Marin Håskjold som nettopp vant Amanda-pris.

(Foto hovedbilde: Thomas Østbye).