Filmklubb får flere inn på kino

Film er best på kino, men gjelder det filmklubb også? I Bodø er i hvert fall både kino og filmklubb enige om at det er et samarbeid som gavner alle.

– Å lokke flere besøkende til kinoen er av interesse for alle, sier Michael Baumann, som har vært med på å drive Bodø filmklubb siden 2003. Filmklubben holder til på Fram Kino. Baumann mener tillit og pålitelighet er nøkkelen til et godt samarbeid.

– Filmklubben må opptre profesjonelt, holde seg til avtaler og gjøre det man er blitt enige om. Kinoen må se fordelen med å ha en filmklubb som gjest. Enda bedre er det om kinoen ser på filmklubben som en samarbeidspartner.

Bodø filmklubb har gode erfaringer med å samarbeide med kinoen om filmvisninger. Med Torsdagsfilmen har de et fast program der filmklubben anbefaler aktuelle «smale» filmer som får bedre synlighet i kinoprogrammet. Det gagner både filmklubben, publikummet og kinoen. For egne visninger betaler filmklubben leie av kinosalen, mens kinoen stiller med maskinist. Billettsalget tar de seg av selv.

Potetgull i filmklubb

Fordelene med å være på en kino, er gode fasiliteter og optimal kvalitet med DCP-visninger, sier Baumann.

– Filmklubben fremstår som en naturlig del av kinoen, og som et utvidet tilbud for spesielt filminteresserte. Kiosken er alltid en fordel, selv om høylytt potetgull-spising er litt fy-fy i filmklubbsammenheng.

Baumann forteller at kinoen håndterer mottak av filmene, innlasting og test av filmene, og for filmer som kommer med MovieTransit fungerer det nå veldig enkelt for alle.

Ulempene med å være på en kino er lite fleksibilitet. Visningstidspunkter må avtales på forhånd, og utover de faste visningstidspunktene er det vanligvis vanskelig å få tilgang til en kinosal.

– Tiden før og etter en visning er begrenset, så det er ikke rom for diskusjoner i salen etter en filmvisning – neste film skal starte. Har vi filmer som kommer direkte fra utlandet på programmet kan det lett bli en del dialog frem og tilbake for å få sjekket at DCP og rett KDM er kommet frem.

Et mer allsidig program

Kinosjef Erik Jørgensen i Fram kino ser bare fordeler med å ha Bodø filmklubb i huset.

– Det er et utmerket samarbeid som har pågått i 20–30 år, og gir kinoen et mer allsidig program. Samarbeidet er todelt med at filmklubben har medlemsvisninger, og et konsept vi kaller Torsdagsfilmen som er åpen for alle, forteller han.

– Filmklubben har engasjerte medlemmer som velger gode filmer. Vi har det vi kaller smale og veldig smale filmer, og filmklubben kan veldig smale filmer!

Bodø filmklubbs neste visning er The Rider av Chloé Zhao, torsdag 30. september.

Har din filmklubb lyst til å inngå et samarbeid med den lokale kinoen? Her ligger et forslag til avtale mellom klubben og kinoen. Den trenger ikke se akkurat slik ut, men det viktigste er å avklare alle formaliteter med kinoen, så det ikke kommer så mange overraskelser underveis.

Kontakt gjerne oss i Filmklubbforbundet for råd og tips. Vi kan også snakke med kinoen om de mange fordelene med å ha en filmklubb.

(Hovedbilde f.v. Michael Baumann og Erik Jørgensen).