Hvor nært virkeligheten skal vi?

Planter som gjør deg glad, animasjonsfilm fra 80-tallets Kabul, en britisk arbeiderklassefamilie og en vampyr vi kan heie på. Her er filmene du kan se på årets filmseminar.

Vi Filmklubbforbundet inviterer hvert år til filmseminar i Oslo, i samarbeid med Z filmtidsskrift og Norsk filmkritikerlag. I år er vi om mulig enda mer sultne på å se film sammen.

Tema i år er virkelighet og fantasi. Kan film egentlig vise oss virkeligheten? Hver film hører sammen med et foredrag. Du kan delta på hele helga, eller kjøpe billett til en film+foredrag. (Billetter til enkeltbolkene slippes nærmere seminarhelga. For å sikre plass, kjøp helgepass.) Seminaret skjer på Vega scene lørdag og søndag 16.–17. oktober 2021, og her presenterer vi filmene:

Little Joe

Little Joe (Jessica Hausner, 2019)

Planteforsker og alenemor Alice (Emily Beecham) dyrker frem planten Little Joe, oppkalt etter sin egen sønn. Planten gir glede til den som tar seg av den, og i hemmelighet tar Alice med en avlegger hjem til sønnen. Hennes kollega Chris (Ben Whishaw) virker hengiven og interessert i både Alice, sønnen og planten. Helt til alle Little Joe-ene begynner å avgi masse pollen. Plutselig er det uklart hva forskerne egentlig har skapt.

Little Joe er en stilisert sci-fi, som klarer å være fargesprakende og lavmælt på samme tid. En britisk, tilkneppet Little Shop of Horrors. Emily Beecham ble tildelt pris for beste skuespiller for rollen sin i Cannes i 2019.

Foredrag av Carl Plantinga «Alternative Realities: Film, realism and the imagination» – en introduksjon til hele seminarhelga
Med introduksjon til filmen av Gunnar Iversen, som setter filmen inn i en større kontekst med kortforedraget «Science fiction: Fantasi, forestillingsevne og sosial kritikk»

Flukt

Flukt (Jonas Poher Rasmussen, 2020)

Animasjonsfilm om 36 år gamle Amir, og frykten han føler når kjæresten frir til ham, og han må innse at ingen kjenner hele hans historie. Flukt er en film om hvordan det var å vokse opp i 80-tallets Kabul, med A-ha på walkman-en og Jean Claude Van Damme-plakat på gutterommet. Og om å vokse opp i nådeløs borgerkrig, som forvandler den trygge hverdagen til en krigssone, og sender 11 år gamle Amir på flukt.

Foredrag av Anne Gjelsvik  «Filmen, mitt vindu mot verden» – om hvorvidt film kan hjelpe oss å forstå tema som økokrise, terrorisme eller flyktningproblematikk.
Introduksjon til filmen av Ingeborg Holmene.

Distant Voices, Still Lives (Terence Davis, 1988)

Om livet til en britisk arbeiderklassefamilie, fortalt ut fra deres gode og mer skrekkelige minner om oppvekst og familieliv. Vi følger oppveksten til barna i Liverpool på 1940- og 50-tallet, og senere deres liv som voksne. Historien kretser rundt minner om deres dominerende far, gnistrende spilt av Pete Postlethwaite. The Guardian skrev om filmen for noen år siden: «Its austere beauty, artistry and wrenching sadness are undimmed after 30 years, and there is nothing distant or still about it.»

Foredrag av Anne Lise With «Minnevirkelighet» – Kan bruken av minner på film gi oss en mer virkelighetsnær historie enn en mer tradisjonelt, ytre betraktet historie?

La den rette komme inn

La den rette komme inn (Thomas Alfredson, 2008)

12 år gamle Oskar blir mobbet på skolen og har det ikke så greit hjemme heller. Han fantaserer om hevn, om å ta igjen. Så får han en ny nabo, ei jente ulik alle andre han har møtt. Hun tåler verken sollys eller godteri, hun fryser aldri og hun må bli invitert for å kunne gå inn i et rom. Vi er på et lite svensk tettsted på 80-tallet, i en varm, stilsikker oppvekstskildring som har blitt stående igjen som en klassiker i vampyrfilmsjangeren.

Foredrag av Margrethe Bruun Vaage «Film og moral: om straff og hevn». Hvorfor synes vi det er tilfredsstillende å se straff på film?

Les mer om seminaret her, og kjøp helgepass her. 600 kr for 4 filmer og 5 foredrag og vegetarlunsj både lørdag og søndag. 500 kr for studenter og medlemmer av filmklubb. Vi gleder oss til å se deg!