fbpx

Hva er en filmklubb?

Filmklubber er ideelle foreninger som viser både klassikere og nyere filmkunst fra hele verden.

Hva gleder de seg til å prate om?

Hva gleder de seg til å prate om?

– Det er spennende å snakke om straff og hevn fordi det er en understrøm av følelser der som vi ikke helt vedkjenner oss, sier Margrethe Bruun Vaage. Her forteller foredragsholderne mer om hva de gleder seg til å snakke om på helgens filmseminar.

Kan film egentlig vise oss virkeligheten? Vi inviterer til filmseminar lørdag og søndag 16.–17. oktober, på Vega Scene i Oslo. Tema er virkelighet og fantasi, kjøp billett her!

Filmseminaret inneholder fire filmer og fem foredrag. Møt noen av våre foredragsholdere, og hør hva de gleder seg til å prate om og hvilke filmer de har sett i det siste!

Carl Plantinga NFK

Carl Plantinga

Plantinga er professor i film og media ved Calvin College, Michigan, USA. Hans nyeste bok er Alternative Realities (Rutgers University Press). Han skal holde introforelesnigen «Alternative Realities: Film, realism and the imagination».

Hva gleder du deg mest til å prate om på seminaret? 

– Jeg er særlig interessert i å snakke om filmrealisme. Selv om dette er et tema som er mye diskutert av folk som elsker film, er det også noe som kan ha mange forskjellige betydninger. Og det er derfor diskusjoner om realisme på film ofte ikke kommer noen vei videre!

Hvilke filmer har du sett i det siste? 

– Siden pandemien startet har jeg bare vært på kino et par ganger, men jeg er fan av musikk og musikaler: Jeg nøt In the Heights og Summer of Soul. Jeg likte også Minari.

Margrethe Bruun Vaage NFK

Margrethe Bruun Vaage

Vaage er seniorforeleser ved Universitetet i Kent. Hun forsker blant annet på tilskueres innlevelse i film og tv, og vil holde foredraget «Film og moral: om straff og hevn». Hvordan kan vi finne det tilfredsstillende å se på straff på film?

Hva gleder du deg mest til å prate om på seminaret?

– Det er spennende å snakke om straff og hevn fordi det er en understrøm av følelser der som vi ikke helt vedkjenner oss. Det kan være tankevekkende og provoserende å bli bedt om å tenke på hva vi føler når skurken i fortellingen blir straffet. Vi liker bedre å snakke om alle de fine, sympatiske følelsene vi har for den moralsk gode helten. Jeg gleder meg til å snakke om dette fordi jeg tror det er noe mange får mye igjen for å tenke på.

Hvilke filmer har du sett i det siste?

– Jeg så nylig igjen Promising Young Woman  fordi jeg bruker den i et forskningsprosjekt jeg jobber med. Ellers har jeg sett The Chair, en Netflix-serie som gir mye å humre over for dem som jobber på et universitet.

Anne Gjelsvik NFK

Anne Gjelsvik

Gjelsvik er professor i filmvitenskap, NTNU. Hun vil snakke om hvordan film kan hjelpe oss å forstå tema som økokrise, terrorisme og flyktningeproblematikk med foredraget: «Filmen, mitt vindu mot verden».

Hva gleder du deg mest til å prate om på seminaret?    

– Jeg liker så godt tematikken for årets seminar fordi filmmediet har i stor grad formet hvordan jeg ser på verden. Jeg hadde derfor lyst å ta tak i hvordan filmmediet kan gi innsikt i de virkelige store og vanskelige tematikkene som vi og verden vi lever i står ovenfor, og det får jeg anledning til her! Jeg har fått velge meg filmen Flukt, som jeg kommer til å ta inn i mitt foredrag, som et eksempel på hvordan filmmediet på helt unike måter kan gi innsikt i tematikker som flukt og skam.

Hvilke filmer har du sett i det siste?

– Jeg har sett Eskil Vogts De uskyldige (flere ganger på kort tid) for å skrive om den for Montages. En svært interessant og tankevekkende film som jeg anbefaler alle å se på kino. Norsk film, både fiksjon og dokumentar, er utrolig bra for tiden. Jeg har også vært og sett The Green Knight, som jeg syntes var veldig fascinerende. Alt fra fortolkningen av middelalderdiktet den er basert på, via det symbolske til det visuelle med farger og landskap, gjorde den til en optimal kinofilm.

Anne Lise With NFK

Anne-Lise With

With er førstelektor ved Høgskolen i Innlandet. Hun vil holde foredraget «Minnevirkelighet», i forbindelse med visningen av Distant Voices, Still Lives, som i stor grad fortelles gjennom karakterenes minner.

Hva gleder du deg mest til å prate om på seminaret?

– Jeg gleder meg til å prate om noen viktige og ulike funksjoner minnet har i film – og ikke minst – hvor velegnet filmmediet er til å skildre minneprosesser og minner.

Hvilke filmer har du sett i det siste?

– Jeg har sett Ninjababy, Gritt og Ingenting å le av. Alle tre er originale på hver sin måte, både når det gjelder form og innhold. De er alle også interessante med hensyn til  temaer som kommer til uttrykk.  Det er heller ikke så lenge siden jeg så Citizen Kane på ny. Den er fremdeles fascinerende og gripende!

Fem foredrag, fire filmer og to runder lunsj

I tillegg til nevnte foredragsholdere vil Gunnar Iversen, professor i film ved Carleton University, Canada holde kortforedraget «Science fiction: Fantasi, forestillingsevne og sosial kritikk».

Filmskribent Ingeborg Holmene vil holde en kort introduksjon til Flukt, som hun har skrevet om for Z filmtidsskrift tidligere.

Filmene som vises på seminaret er
Little Joe (Jessica Hausner, 2019)
Flukt (Jonas Poher Rasmussen, 2020)
La den rette komme inn (Thomas Alfredson, 2008)
Distant Voices, Still Lives (Terence Davis, 1988)

Les mer om filmene.

Les mer om filmseminaret, og meld deg på her.