Frivillig arbeid for å skape et levende miljø

– Dette er en veldig bra måte å komme inn i miljøet og bli kjent med menneskene som bor her, sier Ina Olufsen, leder i Fillerya barnefilmklubb. Men arbeidet med å finne flere frivillige til klubben er ikke alltid lett.

Fillerya barnefilmklubb på Rye utenfor Trondheim har akkurat gjennomført Fillerya filmfestival med Harry Potter-maraton og Halloween-fest. For å få til et slikt arrangement er frivillig innsats helt avgjørende.

Ina Olufsen, leder i Fillerya barnefilmklubb, jobber aktivt for å få med seg flere til å skape et levende og rikt lokalmiljø.

– Vi postet et innlegg på Facebook for å få med oss flere frivillige. Vi huket inn et par vi hadde i kikkerten, men innlegget ga ikke noe stort utslag. Vår erfaring er at det blir de samme som stiller opp hver gang.

På spørsmål om hva hun selv legger i å være frivillig svarer hun at det er viktig å være med å få til noe der hun og familien bor.

– Vi er innflyttere fra østlandet og dette er en veldig bra måte å komme inn i miljøet og bli kjent med menneskene som bor her.

Økende innbyggertall

Når Fillerya har arrangert seniorkino får man også et innblikk i historien og hva som er viktig for de som har bodd her hele livet.

– Å skape et levende miljø for barna våre på Rye er etter min mening utrolig viktig siden vi bor så nær Trondheim. Men det vi klarer å arrangere er dessverre ikke på langt nær nok til å dekke behovet. Vi bor på et sted med store utbygginger og innbyggertallet øker. Hvis barn og ungdom skal trives her, trenger vi sårt et forsamlingslokale, sier Olufsen.

Fillerya har visningene sine i Rye kapell, og Olufsen gleder seg til aktivitetene fremover.

– Frem til jul skal vi ha vår tradisjonelle julegrantenning utenfor lokalet der vi pleier å vise film. Da pleier vi å ha åpen kafé, juletregang og en julefilm til slutt. Programmet for 2022 har vi ikke startet på enda, men vi pleier å sparke i gang rundt karnevalstiden i februar.

Hvordan finne ildsjelene

Marion Røst Heimlund, barne- og ungdomsrepresentant i styret for Filmklubbforbundet, mener den personlige kontakten er viktig når klubbene søker etter frivillige.

– I Tromsø barnefilmklubb, hvor jeg har min bakgrunn, har vi rett og slett spurt foreldre som er med barna på visningene. Å bli spurt kan være nok! Spesielt de som kommer flere ganger regner vi som spesielt interesserte. Det har fungert veldig bra hos oss.

Det gjelder også å samarbeide med kommunen og de med interesse for film i lokalmiljøet.

– Å snakke med folk og etablere en relasjon gjør det lettere å engasjere seg. Vi er avhengig av ildsjeler for å få frivilligheten til å gå rundt, sier Heimlund, som til daglig jobber for Barnefilmfestivalen i Kristiansand.

Tips: Let på nett

Frivillighet Norge har to portaler for å gjøre det lettere å rekruttere til frivillig innsats.

Frivillig.no er en digital oppslagstavle for frivillige oppdrag. Der skal det være enkelt for frivillige organisasjoner å finne folk, og enklere for folk å finne frivillige oppdrag.

Ungfritid.no er den andre portalen, og her samles varige fritidsaktiviteter for alle barn og unge på en nasjonal side. Dette er en digital oppslagstavle hvor frivillige organisasjoner legger ut egne aktiviteter med plass til nye deltakere. Målet er at det skal være enkelt for barn, ungdom, foresatte og andre å finne varige fritidsaktiviteter for barn og unge der de bor.

Dere kan også kontakte sekretariatet i Filmklubbforbundet for tips og veiledning i å finne flere frivillige som kan hjelpe til i filmklubben. Vi kommer til å snakke mer om tematikken på filmklubbseminaret i Tromsø, fredag 21. januar 2021.