fbpx

Hva er en filmklubb?

Filmklubber er ideelle foreninger som viser både klassikere og nyere filmkunst fra hele verden.

Filmer vi gleder oss til på TIFF 2022

Filmer vi gleder oss til på TIFF 2022

Endelig kan vi møtes på Filmfestivalen i Tromsø igjen! Her er noen av filmene vi i Filmklubbforbundet gleder oss til å se. 

Chloé Faulkner i Filmklubbforbundet, foran en vegg full av grønne blader
Chloé Faulkner er filmsjef og skal på TIFF for niende gang.

Chloé gleder seg til

Licorice Pizza

En ny Paul Thomas Anderson-film er alltid en stor begivenhet, og Licorice Pizza er inget unntak. Basert på de små glimtene som traileren har gitt oss, ser filmen ut til å by på en solfylt og kompleks kjærlighetshistorie med en magnetisk Alana Haim i hovedrollen. Andersons faste samarbeidspartner Jonny Greenwood er dessuten tilbake på lydsporet. Forventningene er høye – så det er med skrekkblandet fryd at jeg gleder meg til å komme inn fra Tromsøs islagte gater og hengi meg til denne filmens varme.

Parallelle Mødre 

Almodovars produksjon har i de senere år holdt et veldig høyt nivå. Smerte og ære fra 2019 var en sår og vemodig utforskning av alderdom, minne og død. Jeg tviler ikke på at den spanske mesteren vil klare å skape noe originalt og meningsfylt med utgangspunkt i et tema som representerer en rød tråd i hans mangefasetterte filmografi: Morsrollen. Penelope Cruz spiller en av hovedrollene. Hva mer kan man ønske seg?

Red Rocket 

Den amerikanske indie filmskaperen Sean Baker ble for alvor kjent med den høyt elskede og pastellfarget sjarmbombe av en film The Florida Project i 2017. Det knyttes derfor store forventninger til hans første langfilm på fire år, som dessuten ble plukket ut til hovedkonkurransen i årets Cannes-festival. Den A24-produserte Red Rocket, som handler en tidligere mannlig pornostjerne, ser ut til å ha noen av de samme elementene som forgjengeren – et varmt skråblikk på USAs arbeiderklasse, med et sprakende, dog litt utvasket fargekoloritt og med en kornete analog look.

Bonus: Festivalperler du ikke må gå glipp av

I motsetning til de tre øverste filmene, ser ikke disse ut til å ha noe norsk distribusjon. Grip sjansen til å se dem mens du kan!

The Souvenir, Del 1 og 2

Honor Swinton Byrne (Tilda Swintons datter) spiller regissørens yngre alter ego Julie, en filmstudent i 80-tallets Storbritannia som sliter med å komme seg videre i livet etter en traumatisk kjærlighetssorg. Dels selvbiografi, metafilm og tidsbilde, Hoggs filmkunstneriske selvportrett er i virkelighet dyptikk: De to delene utfyller hverandre, og gir mest mening når de er sett i sammenheng. Så grip sjansen!

Good Mother

Hafsia Herzi, som noen kanskje vil kjenne som en av Abdellatif Kechiches faste skuespillere (The Secret of the Grain, Mektoub My Love) fikk sitt gjennombrudd som spillefilmregissør med den kritikerroste You Deserve a Lover (2019). Oppfølgeren Good Mother ser ut til å være laget i den samme varme, humanistiske ånden og realistiske stilen som hennes mentors filmer. Byr den på det samme finstemte og selvsikre feminine som forgjengeren, kan dette bli veldig flott.

Ellen Sollie, smilende i ullgenser
Ellen Sollie er i praksis hos NFK fra Høgskolen i Østfold. Hun skal på TIFF for første gang.

Ellen gleder seg til

Zero Fucks Given

En ung kvinne prøver å sjonglere jobb og privatliv, men når man har store drømmer på begge fronter, raser alt sammen. Hvem kan vel ikke relatere til at alt går til helvete? Jeg har tidligere sett Adèle Exarchopoulos i Blå er den varmeste fargen der hun også spiller en ung kvinne som forsøker å bli bedre kjent med seg selv. Zero Fucks Given lover å gi en dokumentar-følelse, da den følger karakteren og hennes topper og daler i et liv med høyt tempo.

Licorice Pizza

Bare tittelen er nok til å fange oppmerksomheten min. Kontra det man skulle tro, filmen handler verken om lakris, pizza eller lakris på pizza. To helt forskjellige karakterer møtes og skaper en filmopplevelse full av romanse og humor med en retro følelse. Jeg er kanskje født på 90-tallet, men jeg sitter mentalt fast i 70-tallet så denne filmen er midt i blinken for meg. Dette er Cooper Hoffmann sin debutfilm og det ser ut til at han har arvet talenter fra sin avdøde far, Philip Seymour Hoffmann. Filmens soundtrack inkluderer mange av mine favorittartister som gir stemninger bare 70-tallet kunne skape.

Bloody Oranges

Et eldre par som drukner i gjeld, en tenåring som vil miste jomfrudommen, en korrupt politiker og en advokat med store drømmer – disse fire historiene flettes sammen til en film. Med et lignende oppsett som Happiness (1998) sitter man i spenning helt til slutten når man ser hvordan alt henger sammen. Bloody oranges avdekker alvorlige problemer i Frankrike med en touch av humor.

Atle Hunnes Isaksen i Filmklubbforbundet, foran en vegg full av grønne blader
Atle Hunnes Isaksen er kommunikasjonsansvarlig og skal på TIFF for 23. gang.

Atle gleder seg til

Bergman Island

Festivalen har et retrospektiv med Mia Hansen-Løves filmer i år, noe som er gledelig og spennende. Bergman Island er den siste fra hennes hånd, og Fårø, Ingmar Bergmans øy, er bakteppet når et filmskaperpar oppholder seg der en sommer. Oppholdet viser seg å få konsekvenser for dem både som mennesker og kunstnere, ikke ulikt et Bergmansk drama.

Cop Secret

Når begeret av filmer med dvelende bilder og langsomme handlinger er fullt, høres en islandsk action-parodi med en skaphomofil politimann ut som et herlig avbrekk. Filmmiljøet på sagaøya har jevnt levert gullkorn de siste årene, og jeg håper de ikke skuffer denne gangen heller.

Film fra Nord

TIFF har naturlig nok alltid hatt fokus på film fra nordområdene, og i dette programmet er det to korte animasjoner som fanger min oppmerksomhet. The Shamans Apprentice henter handlingen sin fra et inuittisk sagn om en ung sjaman som må besøke underverdenen for å kunne helbrede et medlem av samfunnet sitt. Frisørsalongen på Frydenlund er noe så uvanlig som en andre verdenskrigshistorie med fokus på hår. Basert på sanne historier ga denne salongen en følelse av normalitet i Narvik da krigen herjet som verst.

Seminar og filmklubbstemning i Tromsø

Vi i Filmklubbforbundet arrangerer vårt filmseminar fredag 21. januar på Driv! På programmet har vi folk som skal prate om merkevarebygging, hvordan få lokalavisa interessert i filmklubben, Facebook-annonsering og mangfold. Seminaret er for folk som sitter i et filmklubbstyre, og vi gir reisestøtte. Les mer her.

TIFF og filmklubb henger alltid tett sammen. I år feirer Tromsø filmklubb 60-årsjubileum med å vise Lost Horizon på Verdensteatret torsdag 20. januar – samme film på samme dag som da de startet klubben for 60 år siden.