Sånn lager du en ungdomsfilmklubb

Ungdommer som selv velger ut filmer, planlegger visninger og møter publikum i døra: Slik lager du ungdomsfilmklubb der du bor.

– De sa «sett opp egen film på kino», og da var jeg overbevist, sier Jakob Skrede Langedal. Han ble med i det første styret i Vega Ung Filmforening (VUF) på Vega scene. Nå jobber han som mentor for nye VUF-ere.

– Det viktigste for meg var miljøet. Å få være i en gruppe med mange andre som var interessert i det samme som meg. Og gleden over å kunne bestemme hva som skal vises på kino.

Friplass for å nerde om film

En ungdomsfilmklubb er på mange måter lik en voksenfilmklubb. Her skal filminteresserte frivillige selv være med å drive klubben, velge filmer og møte publikummet sitt i døra før visning. Men i en ungdomsfilmklubb trengs det gjerne minst en voksen som setter i gang det hele, og holder kontinuiteten gående.
I en ungdomsfilmklubb er det ikke like strengt at denne voksne jobber frivillig.

Da VUF ble startet opp, var det et samarbeid mellom Vega og Filmklubbforbundet. Prosjektet fikk støtte fra Sparebankstiftelsen. Ungdommene i klubben ble rekruttert fra videregående skoler i hele Oslo. På noen uker ble et filmklubbstyre bestående av 15 faste medlemmer etablert.

VUF er én måte å lage ungdomsfilmklubb på. Et opplegg initiert og delvis styrt av voksne, der ungdommen møtes jevnlig for å snakke om film: Det er de som utgjør filmklubbstyret, og som skal sette sammen et semesterprogram og planlegge og promotere kommende visninger.

Det som trengs for å starte en filmklubb

Langedal jobber i dag som mentor for ungdommene i VUF. I tillegg jobber han med barnefilmklubben Voksenfri, som også holder til på Vega scene.

– De som er med i VUF diskuterer hvilke filmer de har lyst til å sette opp. Så sjekker jeg hvilke rettigheter det faktisk går an å skaffe. I tillegg holder jeg i litt av det tekniske, og sørger for at filmkopiene kommer inn i god tid. Og jeg holder et øye med billettsalg og at vi har salene vi skal ha.

Langedal sier at ungdommene i VUF gjør det meste av arbeidet selv.

– De fikser kjøreplan og står for planleggingen. Så hjelper Filmklubbforbundet til med rettighetene. Vi kommer bare med titler vi ønsker oss, så sier filmsjef Chloé ja eller nei. Og dere ordner med faktura. Jeg er fortsatt litt overrasket over hvor magisk den rettighetsgreia er.

Ungdommene i VUF har avholdt en rekke filmvisninger, med filmer som Climax, Daisies (hovedbilde) og Hereditary. I tillegg har de hatt interne visninger og kurs for filmklubbstyret med tema som filmmusikk, animasjonsfilm, skrekkfilm og fransk stumfilm.

Skrekkfilm og method acting

En ungdomsfilmklubb kan også drives av frivillige foreldre. Da trenger dere bare å finne et sted dere kan ha visninger. Kanskje finnes det et lokalt visningssted som en kino, et cinematek eller et museum dere kan være?

Målet med en slik filmklubb er at ungdommene skal få praktisk erfaring med visninger, og at de skal få anledning til å se og diskutere film i fellesskap i en uformell setting.

Klubben kan også ha kurs og foredrag for de som driver den, eller for alle klubbens medlemmer, der ungdommene kan lære mer om forskjellige deler av filmstiler og filmhistorie. En lang introduksjon før en filmvisning om skrekkfilmsjangeren, for eksempel, eller en workshop om method acting der ungdommene selv får prøve å gå helt inn i en rolle.

Hvordan komme i gang?

Ønsker du å etablere en ungdomsfilmklubb, er det lurt å ha en plan for hvordan den skal drives og finansieres. Det krever ressurser blant annet i form av prosjektledelse (lønn til de voksne som er ansvarlige for å følge opp filmklubben), drift (tekniker, tilrettelegging av møtesalen/visningssal), filmleie og honorar til kursholdere.

Her er en steg for steg oppskrift på hvordan starte en filmklubb, og vi i Filmklubbforbundet gir gjerne råd om du tar kontakt med oss på nfk (at) filmklubb.no.