fbpx

Filmseminar

5.–6. november 2022.
Tema: Sørkoreansk film

filmseminar2019

Hva er en filmklubb?

Filmklubber er ideelle foreninger som viser både klassikere og nyere filmkunst fra hele verden.

Oppfordrer filmklubbmiljøet til å vise solidaritet med Ukraina

Oppfordrer filmklubbmiljøet til å vise solidaritet med Ukraina

– Vi tror at i tillegg til å være solidarisk har mennesker et behov for å forstå hva som skjer, og her kan filmklubbene bidra med mye, sier Ørjan Arntzen i Lofoten filmklubb

På kort tid har Lofoten filmklubb kastet seg rundt for å arrangere en solidaritetsvisning for Ukraina. Både distributør Arthaus, kinoen Meieriet kino og samarbeidspartner Redd Barna var umiddelbart med på at de også ønsket å bidra. Nå oppfordrer Lofoten andre i filmklubbmiljøet å tenke på hva de kan gjøre for å hjelpe.

Hvem kom på ideen og hvordan kom samarbeidet med Redd barna i stand?
– Ideen sprang ut av noe alle i styret bar på. Vi var motivert til å få til noe på kort sikt. Å ha en filmvisning på en lett tilgjengelig film er en enkel måte å kunne vise solidaritet på, og ikke minst kan vi bidra å sette søkelys og debatt på situasjonen i Ukraina i tillegg til at vi forhåpentligvis kan bidra med litt midler, sier Ørjan Arntzen, leder i Lofoten filmklubb.

– Å samarbeide med Arthaus og Meieriet er nærliggende fordi de er sentrale for å få til visninga, mens vi er veldig glade for at Redd Barna også er involvert i arbeidet. Siden dette av naturlige årsaker har gått ganske raskt, vet vi enda ikke hvilke rolle Redd Barna har på selve visninga, men de har signalisert interesse for å både være tilstede med representanter og bidra på andre måter. Det er naturlig nok svært travelt for dem nå.

Atlantis
Atlantis (Vasyanovitsj, 2019)

Hvordan valgte dere film?
Atlantis er en film som omhandler tiden etter det som i filmen blir kalt den store russiske krigen. For tre uker siden ble filmen kritisert for å være for dystopisk, og mange som har sett filmen tidligere har muligens sett på den som urealistisk og kanskje til og med som propaganda. I dag er det i utgangspunktet en film som forutså eskaleringen av krigen i Ukraina tre år før den fant sted, så det å vise filmen nå er både ubehagelig og viktig. Filmen omhandler livet i Ukraina i 2025 etter mange år med krig. Filmen skildrer et dystopisk og dysfunksjonelt samfunn.

Meieriet kino gir filmklubben fri bruk av salen, og Arthaus gir dem gratis rettigheter til filmen. Dette tilbyr Arthaus også til andre filmklubber som ønsker å vise filmen. Filmklubbforbundet dekker rettigheter om deres filmklubb ønsker å vise en annen ukrainsk film. Se mer om det nederst i saken

Hjerterom og toleranse

Hva er deres oppfordring til andre filmklubber som har lyst til å gjøre noe lignende?

– Vi tror at de fleste mennesker i Norge er sjokkert over det som skjer i Ukraina og i Russland, og vi oppfordrer andre filmklubber til å bidra på den måten de kan for å sette fokus på elendigheten, sier Arntzen.

– Vi tror at i tillegg til å være solidarisk har mennesker et behov for å forstå hva som skjer, og her kan filmklubbene bidra med mye. Samtidig har vi, og de andre filmklubbene, mange medlemmer som er både russiske og ukrainske som krever at vi må gjøre det med stort hjerterom og toleranse i en tid som er vanskelig for mange av våre internasjonale medlemmer.

Solidaritetsvisning i din klubb?

Distributøren Arthaus tilbyr Atlantis vederlagsfritt til alle som gir inntektene (eller overskuddet) av visningen til humanitært arbeid i Ukraina.

Vi i Filmklubbforbundet dekker rettigheter til filmene som ikke er fra Arthaus. Om det er andre ukrainske filmer dere kan tenke dere å vise: ta kontakt, så ser vi om vi kan skaffe rettigheter og dekke dem.

Her er noen forslag til filmer dere kan vise. Ta kontakt med oss på nfk@filmklubb.no for å bestille!

Atlantis (2019) Valentín Vasyanovitsj – finnes som DCP, direkte fra Arthaus. 

En prisvinnende og visuelt imponerende fremtidsfabel fra et utbombet Ukraina. Vi befinner oss i 2025. Ukraina ligner et post-apokalyptisk område, langt på vei ødelagt etter krig med Russland. Krigsveteranen Sergiy trer frem som filmens hovedperson; han har posttraumatisk stresslidelse og må holde hjulene i gang, i et forsøk på å finne mening i tilværelsen.

Reflection (2021) Valentín Vasyanovitsj – finnes som fil og DCP. 

November 2014. Russland har annektert Krim-halvøya, og det er full konflikt mellom ukrainske og russiske tropper. Reflection viser oss ikke slagscener fra fronten, men tar oss med til grusomhetene som skjer bak krigens kulisser. Merk at dette ikke en film for sarte sjeler. Voldsskildringene er nære og brutale, og kameraet skyr aldri vekk fra det vonde. Til gjengjeld er det en stødig regihånd bak det hele, med flytende kamerabevegelser og velkomponerte tablåer, og en større historie som ikke bare skildrer krigens påvirkning på enkeltpersoner, men et helt samfunn. (Omtale fra Tromsø filmfestival)

Donbass (2018) Sergey Loznitsa -– finnes som Bluray. 

Den militære konflikten i Øst-Ukraina står på som verst, og vi får gjennom en rekke smått absurde og løst sammenhengende segmenter innsikt i kaoset som omgir menneskene som lever der. Samfunnet står på randen av kollaps, og midt i krigens brutalitet og en aura av propaganda er det vanskelig å vite hva som er virkelig og ikke. Regissør Sergey Loznitsa skildrer den uforståelige og surrealistiske følelsen av å leve i krig, og leverer samtidig en sylskarp politisk kommentar om dagens situasjon i Ukraina. (Omtale: Kosmorama, som viser filmen under årets festival).

Stammen (2014) Myroslav Slaboshpytskiy – finnes på DVD.

Vi følger Sergey, som er en ny elev på en internatskole for døve ungdommer. Her får vi se elevenes skjulte verden lyssky fritidssysler og organisert kriminalitet. Slaboshpytskiy maner frem et mikrokosmos som er like dramatisk som det er unikt, og det som gjør Stammen til en særs interessant filmopplevelser, er at all dialog foregår på tegnspråk.

Stop – Zemlia (2021)  Kateryna Gornostai – finnes som fil og DCP

Masha og vennene hennes Senia og Yana danner en uadskillelig trio på videregående når det nærmer seg slutten på det siste året. Denne hyperrealistiske filmen er et utypisk portrett av ukrainsk ungdom, med deres drømmer og traumer, deres første kjærlighet og sorg.

Alva og Regnbuedragen (2019) Oleksandr Klymenko – finnes som fil og DCP

Tillatt for alle! To gode venner småkrangler litt om nødvendige reparasjoner ved mølla i det en liten babydrage plutselig dukker opp. De blir ikke enige om de skal beholde den eller ikke, men det blir avgjort at de må dra til feen, da hun vet hvor de skal dra for hjelp. Dette blir starten på en spennende og farefull reise mot fjellet der regnbuedragene bor, med opplevelser som står i kø underveis. (2 versjoner: Ukrainsk tale med norsk tekst og en versjon med norsk dub)

(Foto hovedbilde: Jann-Magne Kasteng / Meieriet Kultursenter).